John Vikström esittää Eero Huoviselle ja Miikka Ruokaselle suoran kysymyksen: Saako kirkossa siunata homopareja?

John Vikström kotonaan Turussa marraskuussa 2019. Kuva: Olli Seppälä

Emeritusarkkipiispa John Vikströmin puheenvuoro (Kanava, Suomen Kuvalehti ja Kotimaa 22.1.) kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta on herättänyt vilkkaan keskustelun. Vikström sanoo, ettei voi vastata jokaiseen puheenvuoroon, mutta haluaa esittää erityisesti emerituspiispa Eero Huoviselle ja professori Miikka Ruokaselle suoran kysymyksen: "Saammeko kristittyinä ja kirkkona pyytää Jumalalta, että Hän auttaa ja tukee heitä [samaa sukupuolta olevia pareja] antamalla siunauksensa heille ja heidän liitolleen?"

Vikströmin oma vastaus on: kyllä.

***

Lue Vikströmin teksti kokonaisuudessaan. Hän on otsikoinut sen "Selvyyden vuoksi":

Emeritukset Eero Huovinen (Suomen Kuvalehti ja Kotimaa) ja Miikka Ruokanen (Kotimaa) ovat julkisuudessa kommentoineet kirjoitustani, joka koskee kirkkomme avioliittokäsityksen mahdollista laajentamista. He ovat esittäneet tärkeitä ja varteenotettavia näkökohtia muun muassa miehen ja naisen välisen avioliiton perusteluista.

Julkinen keskustelukin on lähtenyt liikkeelle. Keskustelua ja sen seuraajia ajatellen olisi eduksi, jos kantamme eräässä ratkaisevassa kysymyksessä tehtäisiin mahdollisimman selväksi sekä keskustelijoille että muillekin lukijoille. Ei ole hyvä, jos tärkeä asia jää arvailujen varaan. Sen tähden saanen esittää selkiinnyttävän kysymyksen.

Kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä rakastaa toisiaan. He haluavat elää yhdessä, olla toisilleen uskollisia ja tukea toisiaan elämän kaikissa vaiheissa. Näin ollen he päättävät solmia liiton ja pyytää sille yhteiskunnan vahvistusta sekä kirkon siunausta.

Suomen valtio on luvannut tukea heidän liittoaan antamalla sille vahvistuksen. Saammeko kristittyinä ja kirkkona pyytää Jumalalta, että Hän auttaa ja tukee heitä antamalla siunauksensa heille ja heidän liitolleen?

Minun vastaukseni on kyllä. Mikä on emerituskollegojeni vastaus?

Jos olemme, kuten arvelen, tällä kohtaa samaa mieltä, jää pohdittavaksi miten kirkkomme voisi parhaiten välittää Jumalan siunauksen niille, jotka sitä pyytävät. Tällöin on mielestäni otettava huomioon myös ne eettiset ja kirkon yhteyttä koskevat näkökohdat, jotka olen kirjoituksessani esittänyt. Samalla on pyrittävä varmistamaan, että nykyiselle avioliittokäsitykselle ja sen kannattajille taataan riittävästi tilaa kirkossamme. Tämä huoli on meillä yhteinen.

John Vikström, emeritusarkkipiispa

Lue keskustelussa käytettyjä puheenvuoroja:

Eero Huovinen vastaa John Vikströmille: Miehen ja naisen avioliiton erityisluonnetta ei saa sivuuttaa

Professori Miikka Ruokanen vastaa John Vikströmille: Avioliitto ei ole ihmisarvon kriteeri ja mittari

Sammeli Juntunen: Huomioita viimeaikaisesta avioliittokeskustelusta – Avioliitosta ei pidä tehdä ideologista ihmisarvon mittaa

Mika K T Pajunen: Avioliitto ja muutos kirkossa – Toivon liberaalia lopputulosta konservatiivisilla argumenteilla

Heikki Revon blogi: Olemmeko yksimielisiä uskon fundamenteista?

Ilmari Karimiehen blogi: Ihmisarvo ja erilaiset suhteet eli miksi Vikströmin malli on jo syntyään vanhentunut

Päivi Vähäkangas: Kirkon avioliittokeskustelu – Jos me sallimme tämän, niin kohta kaikki on sallittua!

Ilmari Karimiehen blogi: Rakkauden tunnustaminen. Vastine Päivi Vähäkankaalle eli miksi Vikströmin ajattelusta seuraa tarve tunnustaa muut suhdemuodot

Miika Ahola: Voiko avioliitolla olla pysyvä olemus, vaikkei sitä kytketä kahteen vastakkaiseen sukupuoleen?

Jukka Hautala: Vastaus Miikka Ruokaselle – Avioliitto on aina kytköksissä kontekstiin

Petri Järveläinen: Patriarkka on puhunut – vastaus John Vikströmille

Emeritusarkkipiispa John Vikström haluaa laajentaa kirkon avioliittonäkemystä – "On kyse ihmisarvosta ja tasa-arvosta"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.