Ihmisarvo ja erilaiset suhteet eli miksi Vikströmin malli on jo syntyään vanhentunut
Emeritusarkkipiispa John Vikströmin puheenvuorosta avioliittoteologiaan on käyty keskustelua. Vikströmin ehdotuksen tavoite eli "[s]e, mihin viime kädessä pyritään" "on homoseksuaalisesti suuntautuneiden tunnustaminen täysiarvoisiksi ihmisiksi." Tämä homoseksuaalien ihmisarvon tunnustaminen edellytää Vikströmin mielestä homoseksuaalisten liittojen ottamista avioliiton piiriin.
Vikström kytkee näin toisiinsa ihmisarvon tunnustamisen ja ihmissuhteen tunnustamisen avioliitoksi. Tämä malli on saattanut näyttää houkuttelevalta, kun keskustelussa olivat vain homoseksuaalien oikeudet. Näyttää siltä, että Vikström käy edelleen taistelua tällä kentällä.
Kenttä on kuitenkin 30 vuodessa muuttunut. Nykyisessä seksuaalisesti moninaistuvassa maailmassa Vikströmin ehdottama (mm. suhteen osapuolet kahteen rajaava) malli on auttamattoman kapea ja tuottaa uusia ongelmia. Mediassa ja somessa pinnalla ovat viime aikoina olleet avoimet suhteet ja monikkosuhteet. Täytyy vain avata Tinder tai Okcupid havaitakseen että nonmonogamisuus eli yksipartneriuden torjunta on yleistyvä ilmiö. Suhteessa tai perheessä ei välttämättä ole vain kahta, vaan useampi osapuoli, tai se on avoin. Ihmistä, joka ottaa suhteensa pelisäännöt valmiista mallista pidetään usein kapeakatseisena ja rajoittuneena. Uusien mallien etsijöissä on luonnollisesti myös kirkon jäseniä. Jos ihmisarvon tunnustaminen edellyttää Vikströmin ajattelemalla tavalla ihmisen suhteen tunnustamista avioliitoksi, kaikenlaiset suhteet pitäisi mahduttaa avioliiton piiriin. Tästä seuraisi monenlaisia ongelmia.
Protestanttisessa ajattelussa tapaa olla puute, että monia asioita tarkastellaan vain tasa-arvon kannalta. Asioita voi nimittäin tarkastella myös erilaisuuden arvostamisen kannalta, ilman että asioita pitää nähdä identtisinä. Kun erilaiset suhdemuodot laajenevat, joudutaan törmäämään siihen, ettei kaikkia ole tarkoituksenmukaista mahduttaa avioliiton alle. Malli, jossa arvostaminen ja tunnustuksen antaminen ymmärretään sen kautta, että kaikki on avioliittoa, ei tule toimimaan kaikkiin erilaisiin suhteisiin jo siksi, että osa näistä suhdemuodoista on syntynyt tietoisena non-monogamisena protestina ahdistavaksi ja rajoittavaksi ymmärrettyä avioliitto-käsitettä vastaan, ja näiden suhteiden määrittely ylhäältä päin avioliitoksi olisi väkivaltaa. Avioliitto-käsitettä ei siten ole tarkoituksenmukaista venyttää kaikenlaisiin suhteisiin edes niissä itse olevienkaan kannalta. Siksi olisi tarkasteltava erilaisten suhteiden ominaisluonnetta sekä hyviä ja huonoja puolia ilman että kaikki lakaistaan avioliitto-maton alle. Lakaisija voi ehkä taputtaa itseänsä selkään helposta ratkaisusta, mutta tekee karhunpalveluksen sekä kirkolle että niille, jotka haluaisivat perustellusti miettiä eri suhdemuotojen eroja sekä niiden hyviä ja huonoja puolia.
Jos kuitenkin halutaan yrittää, monikkosuhteita on ehkä mahdollista tarkastella Vanhan testamentin moniavioisten suurperheiden kautta, joissa kuitenkin oli aina vain yksi mies, useampia vaimoja. Polysuhteet eivät myöskään ole välttämättä tasa-arvoisia suhteessa kaikkiin partnereihin ja niiden kokoonpano saattaa elää. Niistä voi myös muodostua erilaisia ketjuja tai himmeleitä. Avoimissa suhteissa on ensisijainen kumppani, mutta niissä luovutaan avioliiton seksuaalisen eksklusiivisuuden ihanteesta. Todellisuus on Vikströmin ajattelua monimuotoisempi, eikä ole syytä tarjota yksinkertaista joko - tai -ajattelua, jossa suhde on avioliitto tai sen osapuolten ihmisarvoa ei tunnusteta. Kuten professori Miikka Ruokanenkin muistuttaa, ihmisarvo perustuu luomiseen, ei avioliittoon. Ihmisarvo on ihmisellä riippumatta siitä, millaisessa suhteessa hän on (jos missään). Kirkolliskokouksen Perustevaliokunnan vanha mietintö 4/2010 parisuhdelain seurauksista kirkossa ottaa suhteiden monimuotoisuuden jo huomioon torjuessaan kirkon avioliittokäsityksen muuttamisen, mutta todetessaan, että
"Kristillisestä luomiskäsityksestä seuraa, että kaikkien ihmisten elämässä ja ihmissuhteissa on läsnä Jumalan hyviä lahjoja. Ihmiset voivat tunnistaa elämässään näitä lahjoja ja ilmaista kiitollisuutensa ja ilonsa niistä. Vastaavasti myös synnin, kärsimyksen ja kuoleman realiteetit kohtaavat kaikenlaisia ihmissuhteita" (s. 7).
Sen sijaan että nykymaailmassa käynnissä oleva seksuaalinen murros yritetään sisällyttää yhteen ainoaan käsitteeseen ja siten lakaista moninaisuus avioliitto-maton alle (siivoojien esiintyessä vielä moraalisina sankareina), kirkossa olisi vähitellen välttämätöntä paneutua syvemmälle suhteiden, seksuaalisuuden ja rakkauden teologiaan. Kristillinen avioliitto on nähtävä Jumalan antamana hyvänä lahjana, kutsumuksena ja tietoisena valintana - ei automaattisesti kaikille ja kaikkeen sovellettavana mallina. Lahjaa ei pitäisi nähdä uhkana sille, että muunlaisia suhteita voidaan arvostaa niiden omien hyvien piirteidensä vuoksi. Uusia suhdemuotoja on välttämätöntä arvioida teologisesti ja kohdata pastoraalisesti (mihin muuten vanha rukous parisuhteen solmineiden puolesta helposti taipuu). Kaikki ei ole avioliittoa, vaan avioliitto on erityinen kutsumus, joka Jeesuksen ja Paavalinkaan mukaan ei ole kaikkia varten.
Vaikka perustellusti ajattelisi, että kristityn elämäntapana tulee olla avioliitto tai selibaatti, on myös tosiasia, että on olemassa paljon ihmisiä, joille kirkon opetuksella ei ole merkitystä, ellei sitä perustella hyvin ja yleistajuisesti. Kirkossa tullaan myös aina kohtaamaan ihmisiä, jotka ovat erilaisissa suhteissa. Siksi avioliittoa ei voida enää esittää perustelemattomana itsesäänselvyytenä, vaan on lähdettävä näistä perusteista ja kysyttävä onko avioliittoon kutsumusta. Olisi opittava taas vastaamaan kysymykseen, miksi on sellainen asia kuin avioliitto, mitä erityistä hyvää siinä on ja kelle se soveltuu. Siksi emerituspiispa Eero Huovinen aivan oikein sanoo, että olisi kirjoitettava auki miehen ja naisen avioliiton perusteet. Joka tapauksessa erilaisten suhdemuotojen luonne ja niiden hyvät ja huonot puolet on arvioitava itsessään ilman pakottavaa pyrkimystä venyttää tai typistää kaikkia suhteita siihen mahtuviksi. Avioliitosta ei saa muodostua kirkollista Prokrusteen vuodetta, johon teologisin tempuin suhde venytetään tai typistetään, sopi se siihen tai ei.
46 kommenttia
Kysymys on periaatteellisesta lähtökohtaisesta vähimmäisvaatimuksesta joka ilmene kysymyksessä: onko kaikilla lailliset edellytykset täyttävillä Suomen kansalaisilla oikeus päästä ns. naimisiin vai ei? Tämän naimissa olemisen muodot ovat sitten kokonaan toinen kysymys, joten ei kannattaisi vääristellä/hämärtää tätä peruslähtökohtaa tunkemalla siihen asioita jotka eivät tähän periaatteeseen anna mitään lisää eivätkä ota siitä mitään pois. Kirkko ja uskovaiset eivät omista suomenkieltä eivätkä määrää siinä esiintyvien nominien funktioista. Ja kuinkahan mones blogi tämä on taaaas tästä aiheesta? Tuntuu kuin maailmassa ei olisi mitään muuta kiinnostavaa/kiihdyttävää/kiihottavaa?
Mielenkiintoinen blogi, joka avaa aivan uuden tulokulman avioliitosta. Sekulaari yhteiskunta on nopeasti tuottanut uusia, erilaisia suhteita, joiden valossa avioliitto saattaa todellakin näyttää kapealta, ahtaalta ja rajoittavalta. Avioliittoon siis tarvitaan aivan erityinen kutsumus. Blogisti viittaa piispa Huovisen ajatukseen, että nyt olisi kirjoitettava auki miehen ja naisen avioliiton perusteet. Kuka tai ketkä ottavat haasteen vastaan?
Ilmari tekee tavallisen keskusteluhämäys liikkeen vetäessään kaikki mahdolliset avioliitto ja yhteiselämän muodot mukaan keskusteluun nyt kun puhutaan selvästä ja rajoitetusta ongelmasta. Tämä keskustelu koskee sitä ,että voiko kirkko hyväksyä kirkollisen vihkimyksen homoseksuaaleille pareille eikä mitään muuta.
Tarkoituksena on saada selvyyttä tähän ongelmaan eikä samanaikaisesti tarkastella kaikkia muita . Ilmarin , ja monen muun, harhautuslogiikka on se ,että kaikki tavallisesta miehen ja naisen välisestä avioliitosta poikkeavat ja mahdolliset sommitelmat ovat poikkeuksina samanarvoisia ja niiden mukaan tuloa pitäisi tarkastella tässä samassa yhteydessä. Homoseksuaalisuudessa ei ole kyse vain käyttäytymisestä vaan yhdestä identiteettimuodostumasta.
Ilmarin luettelemista poikkeavista käyttäytymisistä vain transseksuaaliset voisivat vaatia avioliiton vahvistamista . Sekin ryhmä on hyvin vaatimaton verrattuna homoseksuaalisiin. Muu on erimuotoista seksuaalista käyttäytymistä ilman että asianosaiset vaatisivat sille yhteiskunnan ja kirkon vahvistusta.
Kaikilla, myös tavallisesti sukupuolisesti poikkeavasti käyttäytyvillä on kaikesta huolimatta ihmisarvo. Mutta avioliiton epääminen, mutta sen sijan siunauksen tarjoaminen, on homoseksuaalisten leimaamista B- kristityiksi.
Otetaan sitten kantaa uudestaan kun moniavioiset , svingerlit, polyamoreniset ja sadomasokistiset haluavat kirkollista vihkimistä , eikä sotketa heitä tähän keskusteluun.
Kristillinen avioliitto?
Ei ole erikseen mitään kristillistä avioliittoa. Avioliitto perustuu Avioliittolakiin, kirkolla on vain vihkimisoikeus, mutta se on myös henkikirjoittajalla ja julkisella notaarilla. Ja käsitykseni mukaan myös muut uskonnolliset yhdyskunnat voivat hakea vihkimisoikeutta. Kysymyshän on eräänlaisesta rituaalista, jolla pariskunta julkisesti sitoutuu toisiinsa.
Jos kristillinrn avioliitto aikoinaan onkin perustunut ikäänkuin neitsyen, tai neitsyyden uhraamiseen pojalle, joka ehkä kuvaa seurakunnan uhraamista Kristukselle, ei sillä ole enää merkitystä ja harva neitokainen on edes neitsyt tuossa vaiheessa, vaikka pukeutuukin valkoiseen pukuun, kuin ruumis joka haudataan. Neitokainen vaihtoi myös nimensä, isän nimestä pojan nimeen, mutta nykyisin voi pitää myös isänsä nimen, tai mies voi ottaa vaimon nimen.
Meillä on täällä paljon erilaisia uskontoja, ja kirkko vihkii vain kirkkoon kuuluvia ja kristinuskoa tunnustavia, eikä enää voida vaatia, että avioon voi mennä vasta kun on kastettu ja suorittanut rippikoulun, koska ne eivät kuulu muiden uskontojen edustajille . Joten, erilaisia vihkimyksiä on jo, ja eräs muslimipoika sanoi kerran, että hän menee avioliittoon vain siksi, että saa luvallisesti naida. Luulisin, että ajatus on ihan kristillistä perua, koska himo muuttuu jotenkin luvalliseksi aamenen alla, vaikka ihan samaa se kuitenkin on. Hyvänä ajatuksena sitä on ilmeisesti pidetty sen takia, että mahdollisilla seurauksilla, kuten raskaus, on vastuunkantajia, pariskunnan lisäksi vielä sukulaiset.
Ilmari, minusta pikemminkin sinun esittämäsi argumentti on vanhentunut ja loppuun kaluttu. Tätä kalteva pinta – tai what about -tyyppistä argumenttiahan on kierrätetty jo ties kuinka kauan: jos samaa sukupuolta olevien liitot hyväksytään, miksei sitten kaikki mahdolliset muutkin suhteet polygamiasta pedofiilisiin suhteisiin ja ties mihin?
Tulevaisuudessa joudutaan varmaan keskustelemaan vielä hankalammista kysymyksistä: miten suhtautua ihmisten, eläinten ja koneiden yhdistelmiin? Voiko kirkko kastaa tai vihkiä kyborgit, jos niillä on esimerkiksi ihmisaivot ja -sydän?
Nyt on edessämme polttavana homoseksuaalisiksi luotujen lähimmäisten pyrkimys hakeutua eksklusiivisen avioliittoinstituution ja kirkollisen vihkimisen suojiin. Ei harhauteta keskustelua muihin tapauksiin, kuten Markku Hirnkin kirjoittaa. Kirkolla on kyllä teologiset välineet ottaa muihin suhteisiin ja aiheisiin kantaa aikanaan.
Ilmari, olenko ymmärtänyt kirjoituksesi väärin? Et halua keskustella vain homoseksuaalisten vihkioikeuksista vaan koko sukupuolisen käyttäytymisen spektristä? Onko asia todellakin niin että pidät kaikkia muita paitsi miehen ja naisen välistä avioliittoa samanlaisena ja samanarvoisena ”harhana”. Mikäli ymmärsin asian , niin et kannata homoseksuaalisten vihkimistä kirkollisesti, etkä myöskään muiden mahdollisten ryhmien ?
Luettelen muutamia käyttäytymisen muotoja joiden tarvetta ja halua kirkolliseen vihkimiseen en pidä samalla lailla mielekkäänä kun homoseksuaalien. Eli , aivan oikein ,dissaan joitakin käyttäytymismuotoja ,mutta se ei silmissäni vähennä tippaakaan heidän ihmisarvoaan. Elon tässä vaiheessa olen hyvin tietoinen siitä että meitä on moneksi ja kaikkeen siihen on hyvät syynsä. Mutta silti katson että on eettisiä normeja joista on hyvä pitää kiinni.
Opin jotain uutta Tenka Ksenia Issakaiselta, nimittäin sen että on olemassa järjestynyt polyamorinen ryhmittymä. En usko sitä ,että heidän taipumuksellaan moniin sukupuolisiin suhteisiin on saman luokan digniteetti kun homoseksuaalien. Kaikilla normaalisti kehittyneillä heteroilla ja homoilla on seksuaalisia impulsseja joiden kohteena on joku muu kun aviopuoliso, mutta siitä huolimatta enemmistö pysyy nahoissaan kiusauksista huolimatta, tekemättä aviollista uskottomuutta elämäntyyliksi. Olemme siis kaikki periaatteessa polyamorisia ,mutta emme anna impulssien ohjata meidän elämäämme. Heidän kohdallaan on kyse siitä minkälaisten eettisten normien mukaan he elävät ja voiko yhteiskunta hyväksyä sellaista suuremmassa skaalassa ilman että se vahingoittaa yhteiskuntaa, päinvastoin kun homoseksualismi, joka rajoittuu tiettyyn rajattuun ryhmään . Omalta puoleltani katson , että harjoittakoot taipumuksiaan jos löytävät halukkaita partnereita ,mutta koska käytännössä kyseessä olisi ryhmäavioliitto ihmisten kanssa joiden ryhmien rajat ovat käytännössä olemattomat, niin heidän avioliitto vaatimuksensa on enemmänkin halu saada yhteiskunnan hyväksyminen heidän elämäntyylilleen kun vakavasti otettava käytännöllinen avioliittojärjestys.
Ilmari Karimies Nyt kun (muiden vastustuksesta huolimatta) siirsit keskustelun monogaamisista homoseksuaalisista suhteista polyamorisiin suhteisiin, niin eihän teillä konservatiiveilla ole mitään eväitä vastustaa ainakaan yhden miehen ja useamman naisen avioliittoa. Missään Raamatussa nimittäin ei niitä kielletä. Päinvastoin valtaosalla Vt:n suurmiehistä oli useampi vaimo.
Tätä teemaa on käsitellyt mm. Afrikan anglikaanien kokous (muistaakseni 30v sitten) ja se totesi nimenomaisesti, että Raamattu ei kiellä moniavioisuutta. Kysymys oli silloin heille oikeasti akuutti: miten toimia kun moniavioinen perhe kääntyy kristityksi? Käskeäkö miestä valitsemaan yhden ja hylkäämään muut? Miten toimitaan lasten kanssa? Erotetaanko sisarukset toisistaan – vai äideistään?
Kannattaisiko tehdä omat kotiläksyt ennen kuin lähtee kirjoittelemaan? Ongelmakenttä on monimutkaisempi kuin olet tullut ajatelleeksikaan.
Martti, kannattaisiko lukea se blogi, jota kommentoit, niin voisit havaita, että käsittelen siinä tätä kysymystä.
En välitä enää jatkaa keskustelua tästä, mutta selvennykseksi vielä:
Olen seurannut polyamoristien omia sivuja, ryhmiä ja julkaisuja useita vuosia. En tosin enää viime aikoina. Tuo linkki, jossa kävi ilmi kiista Priden järjestäjien ja sateenkaariaktivistien kanssa polyjen vaientamisesta https://ranneliike.net/uutiset/8566/helsinki-pride-2012-monisuhteiset-toivovat-suvaitsevaisuutta koski siis tilannetta ennen avioliittolain voimaan tuloa.
Eli kun sukupuolineutraalia avioliittolakia ajettiin kovalla tarmolla, silloin toivottiin aktivistien ja järjestöjen taholta, että polyt eivät samanaikaisesti esittäisi omia toiveitaan siitä, että avioliitto muutettaisiin myös sukupuolineutraaliksi.
Koska tämä oli esitetty eräänä mahdollisena skenaariona (täälläkin käydyissä keskusteluissa) että ”entä jos seuraavaksi vaaditaan että…” Näille spekulaatioille yleensä joko naurettiin tai niistä suututtiin, ja syytettiin keskustelun ohjaamisesta sivuraiteelle.
Mutta kuten linkistä käy ilmi, kyse ei ollut pelkästä tuulesta temmatusta jossittelusta.
Tiedän, että polyamoria-yhdistys on sittemmin otettu Setan jäsenjärjstöksi. Aika myöhään siihen nähden miten kovasti asianosaiset olivat yrittäneet saada tukea ja hyväksyntää sateenkaarijärjestöiltä. Vaikka Priden osallistujina ovat olleet aktiiviisia ja halunneet saada näkyvyyttä.
Eli ennen avioliittolain muutosta heidän haluttiin olevan hiljaa omista vaatimuksistaan KUNNES sukupuolineutraali avioliittolaki on saatu läpi. No, nyt on saatu. Mutta ei ole näkynyt vastaavanlaista lobbausta avioliiton seuraavasta ”kehitysvaiheesta”.
Voi toki olla, etteivät polyamoristit _enää_ ole kiinnostuneita saamaan suhteilleen avioliiton statusta.
Mutta pointtini oli, että ei ole mitenkään ennenkuulumatonta että asianosaiset tätä haluaisivat. Kuten Markku Hirn väitti. Eli aiemmin monisuhteissa elävät vaiennettiin, jotta eivät häiritsisi ”tasa-arvoisen” avioliiton ajamista. Nyt he ovat ainakin jollain lailla hyväksyttyjä Setassa ja yleensä sateenkaaripiireissä. Mutta Seta on nykyisin keskittynyt lähinnä ajamaan translakia ja painotus Pridessä ja muissa tapahtumissa on enimmäkseen transihmisissä. Näin olen ymmärtänyt, korjata saa.
Mutta mielenkiintoista on sekin miten avioliiton muuttamista sukupuolineutraaliksi perusteltiin mm. perheiden asemalla. Että se ”parantaisi homoperheissä elävien lasten asemaa.” Nyt jostain syystä tämä ei olekaan enää peruste avioliittolain muuttamiselle lukumääräneutraaliksi.
(No, ei kyllä minustakaan, ja tässä käy ilmi miten ontto perustelu se oli aiemminkaan. Aika väkisin keksitty.)
Tiedän kuitenkin, että Setan ohjelmassa on ”perheiden saaminen samalle viivalle perhemuodosta riippumatta.” Aiemmin kuitenkin jostain kumman syystä oli välttämätöntä muuttaa avioliittolakia, jotta homoparien perheet saataisiin samalle viivalle heteroperheiden kanssa.
Vaikuttaa siltä, että polyamoristit ovat edelleen jossain määrin kiusallinen asia sateenkaariaatteen ja aktivistien keskuudessa. Koska se tuo esiin sen miten heiveröisin perustein avioliittolain muutosta ajettiin ”homojen oikeutena”.
Yhä edelleen kun mainitaan ”sateenkaariperhe”, useimmille tulee mieleen homoparin ja lasten muodostama perhe. Ylipäätään ei paljon puhuta apila- ja polyperheistä.
https://sateenkaariperheet.fi/tietoa-ja-koulutusta/mika-sateenkaariperhe/
Mainitaan vielä, että en ole ajamassa, en leikilläni enkä tosissaan, polyamoristien asiaa, tai ”paheksu” mitään heidän puolestaan. Olen vain tehnyt mielenkiintoisia havaintoja, vaikken ole nyt muutamaan vuoteen seurannut polyamoristien omia julkaisuja ja keskusteluja.
Mutta kuten Markun kommentista kävi ilmi, moni ei tosiaankaan tiedä polyjen ajatuksista, toiveista ja kannanotoista. Vaan yhä pidetään itsestäänselvänä, ettei polyille ole tullut mieleenkään vaatia avioliittolain muutosta, tai yhteiskunnan tai kirkon hyväksyntää.
Valitettavasti sitä radiohaastattelua, jossa Melissa Mäntylä esitti toiveen kirkon siunauksesta polysuhteissa eläville, ei ole enää saatavilla. Mutta hänen ajatuksiaan löytyy kyllä muuten.
https://www.youtube.com/watch?v=YEqLqSXkGK8
Kiitos erittäin selkeästä kirjoituksesta!
Ilmoita asiaton kommentti