Miikka Ruokanen vastaa John Vikströmin kysymykseen siunauksesta: Ratkaisu on kymmenen vuotta sitten hyväksytty parisuhderukous

Eläkkeellä oleva Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen vastaa toistamiseen emeritusarkkipiispa John Vikströmille Kotimaan vilkkaana käyvässä avioliittoteologisessa keskustelussa. Tämän viikon alussa Vikström kysyi Ruokaselta ja häntä niin ikään haastaneelta emerituspiispa Eero Huoviselta suoran kysymyksen: saako kirkossa siunata homopareja?

Miikka Ruokasen mukaan John Vikström vaikenee ongelmista, joita hän ja Huovinen nostivat esille Vikströmin argumentaatiosta sukupuolineutraalin avioliittokäsityksen puolesta. Ruokanen sanoo, että ”juupas-eipäs”-asetelmasta huolimatta hän vastaa, sillä keskustelun aihepiiri on merkittävä.

Ruokanen viittaa edelliseen puheenvuoroonsa, jossa hän pohti, miten seksuaaliset vähemmistöt suljetaan jumalallisen rakkauden ja siunauksen piiriin. Hänen mukaansa ratkaisu on rukous parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja puolesta, josta piispainkokous antoi pastoraalisen ohjeen vuonna 2011. Tämä esirukous pariskunnan puolesta välittää Ruokasen mukaan heille Jumalan siunauksen.

”Jumalan siunaus ei ole kirkon tuote, se ylittää ja ohittaa papin antaman siunauksen. Hän siunaa kenet tahtoo – armon aurinko paistaa kaikille – ihmisen osa on vain pyytää nöyrästi Herran siunausta.”

”Todellinen huoli on siitä, millaiseen opilliseen harhaan ja heikkouden tilaan kirkko joutuu”

Miikka Ruokanen pitää vaarallisena John Vikströmin ajatusta siitä, että nykyisen avioliittokäsityksen kannattajille on taattava riittävästi tilaa kirkossa.

”Vikström siis olettaa, että me raamatullisen ja klassisen juutalais-kristillisen luomisteologian ja siihen perustuvan avioliittokäsityksen edustajat tulemme jäämään vähemmistöksi kirkossamme, jossa sukupuolineutraali avioliitto tulee uudeksi normaaliksi.”

Ruokanen sanoo, että hän ei huolehdi siitä, mikä nurkka kirkossa tarjotaan hänen kaltaisilleen turvapaikaksi.

”Todellinen huoli on siitä, millaiseen opilliseen harhaan ja heikkouden tilaan kirkko joutuu, jos se seuraa uskontokriittistä länsimaista ideologiaa ja sekulaaria yhteiskuntaa oman uskonsa kustannuksella.”

Ruokanen uskoo, että avioliittokiista etenisi samoin kuin naispappeuskiista: toimiminen kirkon virassa olisi ajan myötä mahdollista vain muutokseen mukautumalla.

”Tietyn ajan kuluttua kristillistä luomisteologiaa ja avioliittokäsitystä edustavilla ei enää tule olemaan elintilaa lähes tuhatvuotisessa kirkossamme, heidät savustetaan ulos hengellisestä kodistaan. Tämä merkitsisi kirkkomme vakavaa hajoamista ja vähittäistä tuhoutumista. Tämä on minun syvin huolenaiheeni.”

Ruokanen pitää todennäköisenä, että yhteiskunnan eetokseen mukautumalla kirkko menettää uskottavuutensa ja identiteettinsä.

Kotimaan sivuilla käytävä keskustelu alkoi emeritusarkkipiispa John Vikströmin kirjoituksesta, jossa hän pyrki osoittamaan, millä ehdoilla samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen olisi mahdollista.

Miikka Ruokasen viimeisimmän vastauksen Vikströmille voi lukea kokonaisuudessaan täältä ja Eero Huovisen vastauksen täältä.

Lue muita avioliittokeskustelussa käytettyjä puheenvuoroja:

John Vikström esittää Eero Huoviselle ja Miikka Ruokaselle suoran kysymyksen: Saako kirkossa siunata homopareja?

Sammeli Juntunen: Huomioita viimeaikaisesta avioliittokeskustelusta – Avioliitosta ei pidä tehdä ideologista ihmisarvon mittaa

Mika K T Pajunen: Avioliitto ja muutos kirkossa – Toivon liberaalia lopputulosta konservatiivisilla argumenteilla

Heikki Revon blogi: Olemmeko yksimielisiä uskon fundamenteista?

Ilmari Karimiehen blogi: Ihmisarvo ja erilaiset suhteet eli miksi Vikströmin malli on jo syntyään vanhentunut

Päivi Vähäkangas: Kirkon avioliittokeskustelu – Jos me sallimme tämän, niin kohta kaikki on sallittua!

Ilmari Karimiehen blogi: Rakkauden tunnustaminen. Vastine Päivi Vähäkankaalle eli miksi Vikströmin ajattelusta seuraa tarve tunnustaa muut suhdemuodot

Eero Huovinen vastaa John Vikströmille: Miehen ja naisen avioliiton erityisluonnetta ei saa sivuuttaa

Professori Miikka Ruokanen vastaa John Vikströmille: Avioliitto ei ole ihmisarvon kriteeri ja mittari

Miika Ahola: Voiko avioliitolla olla pysyvä olemus, vaikkei sitä kytketä kahteen vastakkaiseen sukupuoleen?

Jukka Hautala: Vastaus Miikka Ruokaselle – Avioliitto on aina kytköksissä kontekstiin

Petri Järveläinen: Patriarkka on puhunut – vastaus John Vikströmille

Emeritusarkkipiispa John Vikström haluaa laajentaa kirkon avioliittonäkemystä – ”On kyse ihmisarvosta ja tasa-arvosta”

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliEmerituspiispa Eero Huovinen: Avioliittoa koskevassa keskustelussa olemme vielä painimatolla
Seuraava artikkeliYhteisvastuukeräyksen avaus on tänä vuonna toisenlainen – presidentti pitää puheen sijaan tietoiskun

Ei näytettäviä viestejä