Juhani Forsberg: Kirje piispoille avioliittokeskustelusta
Arvoisat arkkipiispa ja piispat,
esitän teille kunnioittavasti kannanottoni käynnissä olevaan keskusteluun avioliitosta ja avioliittoon vihkimisestä Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.
1. Kysymys homoseksuaalisuudesta nousi kristinuskon alkuvaiheissa konkreettisesti esiin, kun kirkko alkoi levitä juutalaisen taustansa ulkopuolelle kreikkalais-roomalaiseen maailmaan. Juutalaisen uskonnon kanta homoseksuaaliseen käyttäytymiseen oli torjuva, ja asenne jatkui myös kristillisen kirkon julistuksessa ja opetuksessa, olihan molempien taustana sama ilmoitus siitä, että Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi ja säätänyt avioliiton vain kahta eri sukupuolta olevien ihmisen pysyväksi instituutioksi.
Kreikkalais-roomalaisessa eroottisen rakkauden kulttuurissa ja uskonnollisuudessa tilanne oli toinen. Lapset tosin syntyivät luonnollisista syistä vain miehen ja naisen yhtymisestä, mutta sen rinnalla esiintyi homoseksuaalisia suhteita, jotka olivat sekä yhteiskunnallisesti että uskonnollisesti sallittuja. Kristillinen kirkko torjui tämän ratkaisun ja lopulta tultuaan hallitsevaksi uskonnoksi myös syrjäytti sen. Ollaanko nyt sekularisoituneissa länsimaissa palaamassa antiikin pakanalliseen ideaaliin?
Apostoli Paavalin torjuva kanta homoseksuaaliseen käyttäytymiseen ei siis ole mikään irrallinen poikkeus, joka voitaisiin turhentaa vetoamalla siihen, että Jeesuksen tallennetuissa sanoissa ei ole mainintaa homoseksuaalisuudesta. Jeesuksen kanta avioliitosta miehen ja naisen välisenä suhteena on joka tapauksessa kiistaton, eikä sen unohtaminen, sivuuttaminen, kiertäminen tai poisselittäminen ole puolustettavissa kristillisen tulkinnan nimissä.
2. Kristillisen avioliittokäsityksen tulkitsemisen ”patriarkaalisena” instituutiona ja sen takia sopimattomana homoseksuaalisen ”avioliiton” torjumiseen on vähintäänkin liioiteltu. Avioliiton ulkonaisissa rakenteissa ja sisäisessä dynamiikassa on tapahtunut aikojen kuluessa monia muutoksia, mutta sen perustaa miehen ja naisen välisenä liittona ei siltä pohjalta voi kiistää. Sitä paitsi homosuhteekaan eivät ole ihanteellisen tasa-arvoisia, vaan niissä esiintyy myös ”patriarkaalista” tai ”matriarkaalista” vallankäyttöä. Kaiken lisäksi ”patriarkaalisuuden” täydellisen tuomitsemisen piiriin sisällytetään asioita, jotka eivät lainkaan siihen kuulu. Miehen ja naisen muodostama avioliitto tarvitsee ja kestää alistavaan vallankäyttöön liittyneen ”patriarkaalisuuden” mutta myös ”matriarkaalisuuden” (ja feminismin) kritiikin.
3. Kysymys samaa sukupuolta olevien parisuhteen sisällyttämisestä yhteen ja samaan avioliittokäsitykseen alkoi parikymmentä vuotta sitten vaatimuksena homoparien kirkollisesta siunaamisesta. Sellaisena asia näytti vain pieneltä askeleelta kristillisen avioliittokäsityksen laajentamiseksi, joka ei muuttaisi sitä eikä ”veisi keneltäkään mitään pois”. Tilanne on sen jälkeen radikaalisti muuttunut.
Sekularisoituneiden länsimaiden maallisessa lainsäädännössä on kovaa vauhtia saamassa jalansijaa ihmisen seksuaalisuuden määrittelyä koskeva muutos, jolloin sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Siihen sisältyy myös se peruslähtökohta, että jokainen ihminen saa määritellä sukupuolensa itse, eikä sitä rajoita mikään biologinen fakta. Tästä seuraa vääjäämättä, että myös avioliittokäsitys laajenee huomattavasti samaa sukupuolta olevien liiton solmimisesta.
Myös ne ideologiset tahot, jotka ovat äänekkäimmin vaatineet kaikkia seksuaaalisuusidentiteettejä tunnustavien pariutumisoikeuksia, tuskin tulevat tyytymään vähempään. Silloin tulee johdonmukaisesti yhdeksi seksuaalikäyttäytymiseksi sallia myös ns. polyamoria ja lailliseksi avioliiton muodoksi polygamia. Useimmissa yhteiskunnissa ei siihen ehkä olla valmiita, mutta johdonmukaista sen kieltäminen ei mainitun lähtökohdan pohjalta ole.
4. Kristillisen avioliittokäsityksen muuttamisessa toiseksi on entistä enemmän tullut välttämättömäksi joko Raamattuun sisältyvän käsityksen sivuuttaminen tai sen tulkitseminen kyseenalaisella hermeneutiikalla. Raamatun avioliittokäsitys leimautuu katekismuksen huoneentaulujen pohjalta ”patriarkaaliseksi”, mutta Jeesuksen yksiselitteinen kanta sivuutetaan argumentoinnissa. Samoin Paavalin opetus avioliitosta sivuutetaan.
Luterilaisesta tulkintaperinteestä avioliittokäsityksen muuttamiseksi on otettu avuksi itse Martti Luther, jonka mukaan avioliitto ei ole sakramentti, koska se ei ole armonväline pelastukseen, vaan maallinen instituutio. Tästä on tehty se johtopäätös, että maailman muuttuessa myös avioliittokäsitys on vapaa muuttumaan. Siispä kun Suomen tasavallan eduskunta on hyväksynyt ns. tasa-arvoisen avioliiton, Suomen ev.-lut. kirkon on se hyväksyttävä, koska avioliitto on maallinen instituutio. Tämä perustelu on esimerkki ”teologiasta”, jota voidaan hyvin perustein kutsua ”uusvaltiokirkollisuudeksi”.
Tulkinnassa avioliitosta vain maallisena instituutiona sivuutetaan se tosiasia, että Lutherille itselleen avioliitto on mitä suurimmassa määrin myös kristillinen perusyhteisö. Lutherille ei olisi tullut mieleenkään, että avioliitto voisi olla muuta kuin miehen ja naisen välinen. Jopa vaikeampaa olisi Lutherin avulla perustella moniavioisuuden totaalista tuomitsemista (Philip von Hessenin tapaus).
John Vikströmin kannanotossa omalaatuisin piirre on Ranskan vallankumouksen (1789) iskusanojen ”vapaus, veljeys, tasa-arvoisuus” avainmerkitys avioliiton ”laajentamisen” perusteena. Sen ongelmallisuus voimistuu siksi, että siitä näyttää tulevan myös Jeesuksen julistuksen tulkinta-avain.
Merkittävä havainto avautuu yhä useampien pappien saarnoista heidän tulkitessaan Jeesuksen ensimmäisen synagogasaarnan tekstiä Lk 4:16:21, jossa Jeesus julistaa, että profeetta Jesajan ennustus Herran riemuvuodesta on käynyt hänessä toteen. Tästä tehdään entistä useammin johtopäätös, että kirkon ensisijainen julistustehtävä on annettu juuri tässä tekstissä. Sen varsinainen tähtäyspiste on kuitenkin todistus Jeesuksen messiaanisuudesta profeettojen ennustusten täyttymyksenä. Jeesuksen seuraajien julistustehtävä avautuu ennen muuta hänen kehotuksestaan parannukseen ja uskoon (Mk 1:15; Mt 4:17) sekä ylösnousseen Herran lähetyskäskystä (Mk 16:15-16; Mt 28: 18-20; Apt 1:4-8).
Ranskan vallankumouksen iskusanat eivät voi olla Jeesuksen sanojen hermeneuttinen avain, vaan Jeesuksen sanat antavat sisällön sille, mitä sekä sorrettujen että syntisten vapauttaminen tarkoittaa.
Vielä yksi – ja ehkä tärkein – esimerkki Raamatun sanojen uudesta tulkinnasta uuden avioliittokäsityksen tueksi, on tiheään saarnoissa toistettu raamatunkohta 1 Jh 4:8b: ”Jumala on rakkaus”. Sitä toistetaan useimmiten täysin irrallaan 1 Jh:n kokonaisuudesta, ja siitä tulee kaiken syliinsä sulkevan universaalisen rakkauden iskusana. Julistajat, jotka ovat vähäsen lukeneet kirkkoisiä, saattavat vielä vahvistaa sitä Augustinuksen lauseella: ”Rakasta, ja tee mitä tahdot”. Avioliiton laajentamisen perustaksi 1 Jh 4:8 sopii silloin mainiosti, sillä kuinka kukaan voisi torjua mitään rakkauden muotoa (johon ei sisälly pakottamista)?
Tällöin 1 Jh:n ilmaus kääntyy nurinpäin, subjekti ja predikaatti vaihtavat paikkaa: ”Rakkaus on jumala”. Kristus saa seurakseen Afroditen ja Venuksen, ja maailma palaa kreikkalais-roomalaisen erotiikan rajattomaan syleilyyn. Tässä on vastaukseni kohdan 1 sisältämään retoriseen kysymykseen.
5. Päätösteesini kuuluu seuraavasti. Jos Suomen ev.-lut. kirkon kirkolliskokous jossakin vaiheessa päätyy muuttamaan kirkkomme avioliittokäsitystä, sitä ei saa tehdä pelkällä avioliittoon vihkimisen kaavan muutamien vaihtoehtoisten sanamuotojen lisäämisellä. Muutos edellyttää uuden avioliittokäsityksen yksityiskohtaista raamatullista, dogmaattista ja eettistä perustelua.
Juhani Forsberg
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Kirkon ulkoasiain osaston teologisten asioiden sihteeri (1994–2002) ja Helsingin yliopiston ekumeniikan assistentti (1966–1990).
82 kommenttia
Vesa, painotan ennen vastaustani, että argumenttini ei ole vastustaa nykyaikaisesti käsitettyä avioliittoa, seksuaalikäsityksiä tai niiden mahdollista uskonnollista vakiinnuttamista.
On tietysti niin, että Paavali ei tuntenut moderneja ajatuksia, hän kuoli pari tuhatta vuotta ennen niiden esittämistä. Mutta siitä en olisi kovinkaan vakuuttunut, että antiikissa ei tunnettu syvää sitoutumusta edellyttävää homoseksuaalista suhdetta. Aristoteleella on siihen useita viittauksia. Platonilla ”taivaallinen rakkaus” toteutuu pysyvissä miesten välisissä suhteissa , joihin liittyy myös seksuaalinen kanssakäyminen. Jo aika kauan sitten suomeksikin julkaistiin Rakkauden filosofia -niminen artikkelikokoelma, jossa on juttuja näistä ja lähdeviittauksia.
Voi olla, että Raamatulla voidaan perustella erilaisia moderneja parisuhteita, joista mitään tietysti Raamattu ei tunne yksinkertaisesti siitä syystä, että ne ovat moderneja. Mutta mielestäni Paavalin kielteisten lausumien tulkinta sellaiseksi, että ne rajoittuvat tiettyihin erityistapauksiin ja että hän ei olisi voinut tuntea ympäröivän kulttuurin muita tulkintoja ja käytänteitä tästä tematiikasta, ovat mielestäni hataria ja spekulatiivisia. Mielestäni Heikki Räisäsen kanta oli selkeä, hän kannatti nykymuotoista näkemystä sukupuolineutraalista avioliitosta, mutta totesi, että Paavalilla ei ole asiasta kuin kielteistä sanottavaa.
Luvallisesti nimimerkillä blogannut Jusu Vihervaara viritteli aikanaan perusteellisia ja asiallisia keskusteluja Raamatun ja erityisesti Paavalin opetuksesta homoseksistä. Löytyy osoitteesta https://www.kotimaa.fi/blogit/paavali-ei-tuominnut-homoseksuaalisuutta/comment-page-1/#comments
Tässä blogissa syytettiin Raamatun muokkaamisesta : https://www.kotimaa.fi/blogit/raamattua-muokattu-tuomitsemaan-homoseksuaalisuus/
Joudutaan umpikujaan josta ei päästä mihinkään , jos yritetään vähätellä Paavalin asennetta. Hän kirjoitti mitä kirjoitti varmasti tarkoittaen sitä mitä sanoi. Ongelma on mielestäni siinä että oliko Paavali oikeassa tehdessään niin. Sanat olivat sanoja , mutta olivatko sanat evankeliumin hengen mukaisia? Olkoot että Paavali oli ilmoituksen välittäjä mutta koska hän oli myöskin ihminen niin miksi hän ei kirjoittaisi jotakin seuraamuksia ajattelematta? Missä on evankeliumin anteeksiantamuksen henki hänen tässä kirjeessään?
Toisaalta,Paavali ei ollut yksiselitteinen. Jotain merkitsee hän toisissa kirjeissä korostama vapaudenjulistukset ja tuomitsemisen kiellot. Niihin vedoten voisi ajatella Paavalin sanoneen jotakin tyyliin : Toiset ovat heteroseksuaalisia , toiset eivät. Pysyy sinä omassasi äläkä tuomitse toista, koska kukin tuomitaan tekojensa mukaan.
Kerrankin merkittävältä kirkonmieheltä selkeä perusteltu kannanotto. On se hienoa, että vielä jotkut pystyvät selkeään Raamatun ja Jumalan tahdon kuvaukseen! Harhaoppiset ovat täysin vapaita perustaman oman Sateenkaarikirkkonsa ja laatimaan sille sellaisen tunnustuksen kuin haluavat. Suomen evankelis-luterilainen kirkko kuluu edelleen maailmanlaajuiseen Kristuksen ruumiiseen, jolla on sama Raamattu ja joka edelleen puhtaasti luottaa Jeesuksen opetukseen.
Aapeli saarisalo teologian tohtori filosofian tohtori h,c,,, helsinkinyliopiston itämaiden kirjallisuuden professori em Raamatun sanakirjassa sanoo että Sodoman luonnoton synti on sukupuolivietin tyydyttämistä eläinten avulla annattaa lukea siitä myös Saarnavirka kannattaa hankkia tämä kirja hän perustelee kaikki RAAMATUN paikoilla
Jorma Hentilä, kommenttisi on valaiseva. Ymmärrän sen niin, että nykytietämys on parisataa vuotta vanhaa ja että sille on ominaista seksuaalisuuden käsittäminen sellaisena myötäsyntyisenä ominaisuutena, jossa on muunnelmia. Homoseksuaali ei ole vaihtanut identiteettiään vaan syntynyt sellaiseksi.
Mietin kommenttisi pohjalta teoreettisia kysymyksiä enkä sitä, miten erilaisiin sukupuoli-identiteettehin olisi moraalista suhtautua. Minusta hyväksyen ja yhdenvertaisesti, ja sillä sipuli tuon keskustelun osalta.
Voi olla, että on kuten kirjoitat. Tämä on tietysti tärkeä näkökohta, jos joku väittäisi, että heteroseksuaalisuudesta poikkeva seksuaalisuus on ”luonnotonta” ja että henkilö tai hänen kasvatuksensa olisi siitä ”vastuussa”.
Toisaalta kirjallisuudessa on myös keskustelua, jonka mukaisesti seksuaali-identiteetti on sosiaalinen konstruktio. Tällaisen keskustelun pohjalta voi esimerkiksi esittää, että Raamattu ei käsittele lainkaan ”miehiä” ja ”naisia” asian nykymerkityksessä, koska nämä olivat siten konstruktoituneet, että ne eivät vastaa nykyisessä keskustelussa olevia tyypityksiä.
Tämän keskustelun näkökulmasta keskustelu seksuaali-identiteetistä on lähinnä 1500-luvun jälkeinen tuote. Esimerkiksi Mikel Foucault ajatteli sen suuntaisesti Seksuaalisuuden historiassa.
Olen aiemmissa kommenteissa hieman epäillyt kantaa, että Ut:n kirjoittajien ajanjaksona ei tunnettu suurinpiirtein vastaavia samaa sukupuolta olevia parisuhteita kuin nykyisinkin. Pitää paikkansa, että platonistisessa traditiossa kyse oli pederestiasta, mutta ei tämä ehkä ollut jotakin pikkupoikien eroottista ihailua vanhempien miesten toimesta; Aristoteles suosittaa miehen ja naisen välisen ”luonnollisen” parisuhteen ikäeroksi noin 20 vuotta miehen eduksi, millä on sekä biologinen että ”patriarkaalinen” perustelu. Pederestian tavoitteet olivat kuitenkin ilmeisesti teoreettisia, ne olivat sitoutuneita ja voi sanoa, että toistaan kunnioittavia, joten ei ole aivan selvää, missä mielessä tällainen suhde antiikissa ei olisi voinut mahtua nykyisesti ymmärretyn samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliiton piiriin. Jos antiikin 40 vuotias mies ja 20 vuotias mies menisivät nykyisin maistraattiin, kiellettäisiinkö heiltä avioliitto, jos kerran he eivät ollenkaan tietäisi, mistä nykyaikaisessa samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliitossa on kysymys?
Uudessa testamentissa mainitaan ”avioon kelpaamattomat, jotka ovat olleet sitä äitinsä kohdusta asti”. He ovat siis kelpaamattomia heteroseksuaaliseen avioliittoon, joka oli tuon ajan juutalais-kristillinen avioliittomalli. Mutta näyttäisi siltä, että kaikkia ”avioliittoon kelpaamattomia” ei pidetty ajanlaskun alussa jotenkin itse itsensä valinneina vaan myötäsyntyisesti sellaisina, olipa nyt sitten ”avioliittoon kelpaamattomuudessa” kyse poikkeavasta seksuaalisesta suuntautumisesta tai jostakin muusta asiasta, sitähän tuossa luonnehdinnassa ei kerrota. Pointsi on kuitenkin, että ei näyttäisi olevan erityistä nykytietämystä ajatella siten, että jokin poikkeavuus olisi itse valittu eikä myötäsyntyinen.
Näillä huomautuksilla ei sinänsä ole vaikutusta siihen, mitä yleisesti pidetään nykyisin oikeudenmukaisena. Nykyisin suomalaisessa yhteiskunnassa pidetään oikeudenmukaisena solmia avioliittolain mukainen suhde sukupuolineutraalisti. Esillä olevat teemat ovat sen sijaan tärkeitä sen kannalta, miten miellämme suhteemme menneisyydessä eläneiden ihmisten ajatuksiin.
Tässä keskustelussa on monia argumentaatioon liittyviä merkillisyyksiä. Yksi on se, että päämäärä, ts. homoseksuaalisuuden kaikinpuolinen normalisointi ja spn-avioliittokäsityksen saaminen ”kirkon kannaksi” sanelee eri tavoin sen, miten Raamattua selitetään ja valikoidaan.
Toinen on se, että puhutaan paljon luomisen teologiasta, mutta ikään kuin meitä kaikkia koskevaa syntiinlankeemusta ja perisyntiä eri seurauksineen ei olisi olemassakaan. Tarkoitukseni ei ole loukata eikä lisätä taakkoja yhtään kenellekään. Mutta kyllähän maailmassa on hyvin paljon asioita, jotka ovat sinänsä normaaleja ja luonnollisia siinä mielessä, että niitä esiintyy. Ja kuitenkin Raamattu selittää nuo asiat Jumalan alkuperäisen luomistahdon vastaisiksi tai luonnottomiksi (ajattelen nyt nimenomaisesti kuolemaa sellaisena kuin sen tunnemme: kuolema on syvästi luonnollinen ja kuitenkin luonnoton asia, ”vihollisista viimeinen”). Tästä seuraa asia, jota ainakaan minä en pysty purkamaan, mutta en myöskään selittämään pois: Jumalan hyvän tahdon ilmoittaa Raamatun ilmoitus, ei meidän järkemme tai edes tieteellinen tutkimus. Entä, jos tämä sama asia päteekin myös nyt keskustelun alaisina olevissa kysymyksissä?
JH! Eiköpä suhtautuminen muun muassa lainsäädännössä ollut koko yhteiskunnan asenne, ettei kirkkoa syyllistettäisi yli määrän.
Vesa Hirvonen. Pari näkökohtaa laajoista ja vaikeista asioista, joista tietysti vallitsee erilaisia käsityksiä ja painotuksia. Kyse ei käsittääkseni ole yleisen ja erityisen ilmoituksen eikä uskon ja järjen käytön välisestä suhteesta. Vaan siitä, mikä on Jumalan hyvän luomistyön ja syntiinlankeemuksen seurausten välisestä suhteesta. On mielestäni kyseenalaista esittää jokin sellainen ilmiö Jumalan luomistyön rikkaudeksi, jonka Jumalan erityinen ilmoitus (=Raamattu) määrittelee synniksi tai syntiturmeluksen seuraukseksi. Vaikkakin tietyn kulttuurihistorian ajanjakson käsitteillä.
Otan esimerkin. Ajatellaan, että minä – hyvästä avioliitostani huolimatta – rakastuisin naapurikorttelissa asuvaan sinkkunaiseen. Tunne olisi molemminpuolinen ja uusi suhteemme eri tavoin toimivampi kuin (nykyinen) avioliittoni. Nyky-yhteiskuntamme pitäisi menettelyäni ilman muuta hyväksyttävänä. Uuden onnemme voisi varmasti perustella monin hyvin järkiargumentein ja ”omaa sydäntä kuunnellen”. Raamattu toteaa kuitenkin yksiselitteisesti, että kumpikin meistä syyllistyisi syntiin nimeltä aviorikos. Tunnustuskirjojemme mukaan olemme jopa menettäneet tällöin Pyhän Hengen eli pelastuksen osallisuuden! Ei taatusti tuntuisi kivalta, jos joku kristitty veli/sisar muistuttaisi meille näistä asioista, vaikka kuinka ystävällisesti. Kuitenkin olisi suurta sydämen kovuutta, jos kristityt jättäisivät minut puhuttelematta. Ei tässä asiassa auta se, jos minulle kuinka vakuutettaisiin, että Raamatun aikana ei tunnettu nykyisen kaltaista oikeudenmukaista avioerolainsäädäntöä tai erilaisia tunne-elämäämme ohjaavia biologis-hormonaalisia tms. tekijöitä. Se, mikä pohjimmiltaan ratkaisee, on Raamatun opetus.
Eikö Paavali kuitenkin tee itse asian selväksi ihan riittävällä tarkkuudella ottaessaan selvästi kielteisen kannan samaa sukupuolta olevien keskinäiseen sukupuoliseen kanssakäymiseen (kuten myös avioliiton ulkopuolisiin heterosuhteisiin)?
Ilmoita asiaton kommentti