Ihmisoikeudet etenevät - Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kuten Kotimaa ja MTV uutisoivat, Päivi Räsänen saa syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet koskevat Räsäsen kommentteja, jotka halventavat homoseksuaaleja ihmisryhmänä.

Valtakunnansyyttäjän päätös on iso ele kohti inhimillisempää yhteiskuntaa. Uskonnoilla on ollut pitkään vapaa valtakirja pitää tiettyjä ihmisryhmiä alempiarvoisempina kuin muita, ja osa uskovista ja uskonnoista on käyttänyt tätä valtakirjaa sumeilematta. Tästä on seurannut käsittämättömän traagisia kohtaloita, alemmuuden tunnetta ja turhaa syyllisyyttä.

Jehovan todistajat esimerkiksi julistivat viime viikolla kokouksissaan, että sellaiset ihmiset, jotka päättävät olla -- homoseksualisteja, heidät tullaan tuhoamaan. Tällaiset julkiset puheet ovat aivan samaa sarjaa Päivi Räsäsen puheiden kanssa, ja niihin tullaan niin ikään puuttumaan tulevaisuudessa.

Kuten aikaisemminkin todettua: asiaton tai lainvastainen toiminta muita ihmisiä kohtaan ei ole yhtään oikeutetumpaa pelkästään sen perusteella, mikä opus sattuu olemaan kädessä. Raamattu tai uskonnonvapaus ei ole mikään perustelu saada käyttäytyä ala-arvoisesti ja halveksivasti muita ihmisiä kohtaan.

Vaikka valtakunnansyyttäjän päätös ei poista uskontoon liittyviä epäinhimillisiä ilmiöitä, se on silti yksi askel kohti inhimillisempää maailmaa. Valonpilkahdus uskonnollisen epäinhimillisyyden hämärässä.

260 kommenttia

 • Riitta Sistonen sanoo:

  Kiitos Kosti Vasumäki! Näin itsekin ajattelen. Jumala loi alunperin kaikki hyväksi ja täydelliseksi. Mutta syntiinlankeemus muutti kaiken. Sen mukana tulivat ihmisen syntisyys (perisynti), sairaudet ja kuolema. On myös tieteellisesti todistettu, että ihmisen geeniperimässä on joka sukupolvelta yhä enemmän sairauksia. Joten ei ole odotettavissa, että ihminen kehittyisi jotenkin terveemmäksi, vaan päinvastoin. Tällainen rappeutuminen todistaa tietysti myös evoluutioteoriaa vastaan.

  Kimmo Wallentinille – Raamatun mukaan kaikki ovat yhtä lailla synnin alla eikä ole yhtään synnitöntä ihmistä. Kaikki ovat samalla viivalla. Kaikkien on kerran myös kuoltava. Kaikki ovat silti Jumalan silmissä yhtä arvokkaita ja Jumala haluaa pelastaa kaikki ihmiset valtakuntaansa. En näe tässä mitään epäoikeudenmukaisuutta.

  Jeesus sanoikin ihmisille kun he ajattelivat, että toiset ovat syyllisempiä (syntisempiä) kuin toiset (Luukas 13, Siloan torni): ”ellette tee parannusta, niin samoin te kaikki hukutte”. Mikä tässä on epäoikeudenmukaista? Kaikki ovat samanarvoisessa asemassa. Ihmisten syntisyyden tähden maailmassa joudutaan kärsimään. Tosin monet tietysti kärsivät myös omien syntiensä seurauksista. Välillä tapahtuu onnettomuuksia, jotka eivät sinänsä ole kenenkään syytä. Sairastutaan, synnytään sairaana jne. Ihminen ei voi tietää kuoleeko hän äkkiarvaamatta. Siksi nyt on pelastuksen päivä. Nyt on aika tehdä parannus ja uskoa evankeliumi!

  Halusin aiemmassa kommentissani tuoda esiin, että ”identiteetti-ideologia” lähtee ihmisten arvottamisesta. Kriteerinä on mm. kuinka syrjittyjä heidän tämän ideologian mukaan katsotaan olevan. Ihmiset arvotetaan arvoasteikon mukaan eri luokkiin. Tämä se vasta on epäoikeudenmukaista! Mutta ei siinä kehitysvammaiset, sairaat tai syntymättömät lapset ole arvostettuja ja suojeltuja. Ei todellakaan. Tuskin heillä on tässä tunteettomassa ideologiassa mitään arvoa. Tämän Ideologian mukaan heidän olisikin paras kuolla pois kärsimästä. Näinhän se menee. Eikö tämä ole epäoikeudenmukaista Kimmo Wallentin ja muut?

  Jeesus sanoi lopunajoista puhuessaan: ”Ja sen tähden että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus”. Matt. 24:12

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sistonen: ”On myös tieteellisesti todistettu, että ihmisen geeniperimässä on joka sukupolvelta yhä enemmän sairauksia.”

   Olisi todella mielenkiintoista tietää mikä tieteellinen tutkimus noin väittää? Siis tutkimuksen tekijä(t), ajankohta, tutkimuslaitos, tutkimusmenetelmät ja vertaistarkasteluartikkelien julkaisu?

   Sistonen: ”Joten ei ole odotettavissa, että ihminen kehittyisi jotenkin terveemmäksi, vaan päinvastoin”

   Väite on silkkaa roskaa. Ihmisen elinajanodote on kasvanut vuosi vuodelta kohisten (keskiaikaisessa Britanniassa 20 – 30 v, tämän päivän Suomessa naiset 84 v, miehet vähän vähemmän), ennen niin vaarallisiin ja tappaviin tauteihin on kehitetty hoito, ihmisten elintavat ja ravinto ovat muuttuneet terveellisempään suuntaan, raskas, rasittava fyysinen työ on siirretty koneille jne. jne…

   Se, että uusia tautinimikkeitä tulee jatkuvasti lisää ja piileviä vaivoja löydetään, tunnistetaan ja parannetaan johtuu mm. siitä, että diagnostiikka ja sairauksien hoito on monin verroin kehittyneempää kuin entisaikaan ja kehittyy edelleen huimaa vauhtia kuvantamistekniikan, robotiikan ja digitalisaation myötä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Jumala loi alun perin kaikki hyväksi ja täydelliseksi. ”

   Jos kaikki oli hyvää ja täydellistä, niin mistä ihmeestä se epätäydellisyys eli lankeemus tuli siihen täydelliseen Jumalapoikaan eli Saatanaan tuli? Eli miten voi valita mustan lapun pöydältä jolla on vain valkoisia?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   ”Samuel Salmi @SamuelSalmi ·30. huhtik. Vastauksena käyttäjälle @Ruokanen Niin totta! Oikeuslaitos on lähtenyt vaaralliselle tielle, joka loukkaa sekä sanan- että uskonnonvapautta. Lähtöruutuun on kiiresti palattava, jotta voimme luottaa objektiiviseen lain tulkintaan. Nyt voittoa tavoittelevat populistiset tulkinnat.”

   Ainakin yksi piispa, emerituspiispa Salmi näyttää ottaneen kantaa valtakunnansyyttäjän sanan- ja uskonnonvapauden murentamiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Riitta Sistonen: ”Kosti Vasumäki kirjoitti linkin dos. Timo Eskolan blogiin liittyen Hesarin pääkirjoitukseen. Sitä ei enää ole täällä? Taisi blogisti poistaa vai?”

  Blogisti ei ole poistanut keskusteluista mitään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Antero Syrjänen, jos viitsit katsoa niin olen tästä virheestäni kirjoittanut jo pari päivää sitten ja anteeksi pyytänyt. Miksi siis nostat sen esiin? Seuraatko blogiasi?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   No ihan jokaista kommenttia ei ehkä tule seurattua, jos kommentteja on yli kaksisataa.

   Yleisenä huomiona silti aiheellista huomauttaa, ettei blogista ole poistettu viestejä, jos se jäi jotain kaivelemaan.

   Ja ei kuin eteenpäin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Minua erityisesti ilahdutti Tapani Ruokasen hyvässä kirjoituksessa tuo, että Suomen Kuvalehti ei julkaissut aikanaan Muhammedin pilakuvia, koska lehdellä ei ollut tapana pilkata ihmisten uskoa ja vakaumusta. Juuri näin tuolloin itsekin ajattelin, kun tämä asia oli esillä. Pidän sivistymättömänä pilkata ihmisten uskontoa.

  Onko gender-ideologia uskonto? Päivi Räsänen kysyi aivan asiallisesti twiitissään arkkipiispa Luomalta: ”Miten kirkon oppiperusta, Raamattu sopii yhteen aatteen kanssa, jossa häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”. Vastaus: Kirkon oppiperusta, Raamattu ei sovi yhteen tämän aatteen eli ideologian kanssa eikä minkään muunkaan ideologian kanssa. Kristinusko ei ole yhteiskunnallinen oppi eikä mikään poliittinen manifesti. Raamatun 10 käskyä antavat perustan hyvälle ja turvalliselle elämälle. Jumala on ne rakkaudessaan ihmisille antanut ohjenuoriksi hyvään yhteiselämään. Mikä niissä on väärin?

  Roomalaiskirjeen 1. luvun mukaan kun ihmiset, vaikka ovat Jumalan tunteneet, eivät kunnioita ja kiitä häntä Jumalana, turhistuvat he ajatuksiltaan ja heidän ymmärtämätön sydämensä pimentyy. He vaihtavat Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittavat ja palvelevat luotua enemmän kuin Luojaa, Jumala hylkää heidät häpeällisiin himoihin häpäisemään itse omat ruumiinsa. Tämä on siis epäjumalan palvelusta. Koko luku käsittelee pakanoita, siis ei juutalaisia. Tässä luvussa ei puhuta vain homoseksuaaleista, vaan kaikista ihmisistä, jotka hylkäävät Jumalan totuuden ja vaihtavat sen valheeseen. Tämä on nyt kerta kaikkiaan tajuttava! En edes ymmärrä miksi joku väittää muuta! Kaikki ihmiset Raamatun mukaan, jotka hylkäävät evankeliumin Kristuksesta, joutuvat kadotukseen omasta syystään. Kakkosluku käsittelee sitten juutalaisia, jotka ovat syntisyytensä kanssa aivan samalla viivalla kuin pakanat.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Kimmo Wallentin: ”Se, että uusia tautinimikkeitä tulee jatkuvasti lisää ja piileviä vaivoja löydetään,…”

  Näin on. Siitähän juuri kirjoitin, että sairaudet lisääntyvät. On selvää, että esim. ympäristön saastuminen, prosessoitu ravintoarvoltaan köyhä ruoka, huonot elämäntavat, säteily jne. vaikuttavat sairauksien lisääntymiseen. En ymmärrä miten edellä luettelemani asiat eivät vaikuttaisi ihmisen perimään? Juuri äskettäin oli telkkarissa ohjelma siitä miten miesten hedelmällisyys on laskenut. Siemennestettä tutkittaessa se saattaa olla jopa täysin ilman siittiöitä.

  Hyvä että lääketieteessä keksitään lääkkeitä ja hoitoja. Mutta eihän se muuta miksikään sitä, että sairaudet lisääntyvät.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sistonen: ”Siitähän juuri kirjoitin, että sairaudet lisääntyvät.

   Ja minä kirjoitin: Se, että uusia tautinimikkeitä tulee jatkuvasti lisää ja piileviä vaivoja löydetään, tunnistetaan ja parannetaan johtuu mm. siitä, että diagnostiikka ja sairauksien hoito on monin verroin kehittyneempää kuin entisaikaan ja kehittyy edelleen huimaa vauhtia kuvantamistekniikan, robotiikan ja digitalisaation myötä. Samalla ihmisten elinajjanodote kasvaa edelleen ja ihmiset ovat terveempiä kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Ainakin kehittyneissä länsimaissa.

   Siis diagnostiikka on ihan eri tasolla kuin ennen joten sairauksien yksilöityjä TAUTINIMIKKEITÄ on paljon enemmän ja taudit löydetään aivan eri tavalla ja aikaisemmin kuin joskus muinoin ja niihin on olemassa parantava hoito. Kaken tuon ja terveemmän ravinnon vuoksi ihmisten ELINAJANODOTE on aivan toisella tasolla kuin vaikkapa vain sata vuotta sitten. Siis myös aikaisempaa terveellisemmän ravinnon ansiosta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Kimmo Wallentin, mikä tässä nyt on, mitä en minäkin olisi kirjoittanut? Esim. artikkelissa sanotaan, että säteily vahingoittaa ihmisen perimää. Huomaan, että haluat vain riidellä. Ja syyn tiedänkin. Ja ihan vaan tiedoksi, että olen mm. terveydenhoitoalan ammattilainen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Kirjoitit 4.5. klo 21:45 seuraavasti: ” Joten ei ole odotettavissa, että ihminen kehittyisi jotenkin terveemmäksi, vaan päinvastoin. ”

   Johon tuo kommenttini oli vastaus. Siis: ”Samalla ihmisten elinajanodote kasvaa edelleen ja ihmiset ovat terveempiä kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Ainakin kehittyneissä länsimaissa.”

   Eli miten tuo edellä oleva väitteeesi voisi pitää paikkansa, jos ihmisten elinajanodote kasvaa edelleen ja ihmiset ovat terveempiä kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Ainakin kehittyneissä länsimaissa.

   Sistonen: ”Ja ihan vaan tiedoksi, että olen mm. terveydenhoitoalan ammattilainen.”

   Joten silloin sinun pitäisi tietää, että olen oikeassa ja uskoa oman alasi tieteeseen ja saavutuksiin ihmiskunnan terveydentilan parantamisessa ja ihmisen elinajan pidentämisessä. Suomessakin alkaa jo yhä enenevässä määrin olla sata vuotta täyttäneitä seniorikansalaisia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Tietysti terveillä elämäntavoilla voidaan vaikuttaa terveyteen ja ehkä elää pidempäänkin. Eihän tämä ole mikään uusi ja mullistava juttu. Lääkehoidollakin voidaan pidentää elämänodotusta, mutta kuitenkin vain tiettyyn rajaan saakka. Elämänlaatu ei elämän pidentyessä sitten kuitenkaan ole aina enää tyydyttävä. Tämän voi todeta vaikka vierailemalla vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla jne.

  Kuolleisuus on joka tapauksessa sataprosenttista. Keksipä ihminen sitten mitä vain, elämän ja kuoleman Herra päättää päivien määrän.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sistonen: ”Kuolleisuus on joka tapauksessa sataprosenttista. ”

   Muuta en ole väittänytkään – paluu syntymää edeltäneeseen olotilaan, tuhkana meren aalloille.

   Joka tapauksessa, ihmisten terveydentila paranee koko ajan, elinaika pitenee ja sairaudet voitetaan yksi toisensa jälkeen, eikä kuten väitit: ”Joten ei ole odotettavissa, että ihminen kehittyisi jotenkin terveemmäksi, vaan päinvastoin. ”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sistonen: ”Elämänlaatu ei elämän pidentyessä sitten kuitenkaan ole aina enää tyydyttävä. Tämän voi todeta vaikka vierailemalla vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla jne.”

   Onko se jokin uusi ilmiö. Eikö ennenvanhaan ollut vanhuksia joiden elämänlaatu ei ollut enää tyydyttävä? Erona lienee vain se, että ennen vanhukset olivat huomattavasti nuorempia ja sairaampia kuin tänä päivänä. Oma isäni kkuoli jo 65- vuotiaana sairauteen, joka tänäpäivänä olisi helposti hoidettavissa terveeksi asti.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Seppo Heinola, Päivi Räsänen ei ole pilkannut ihmisen olemusta. Jos joku sanoo minulle, että olen olemukseltani syntinen ja syntini ovat häpeällisiä, niin se ei loukkaa minua, sillä tiedän ja tunnustan olevani olemukseltani syntinen ja uskovanakin lankean edelleen synteihin. Raamatun mukaan ihminen häpeää syntejään Jumalan edessä.

  Häpeä ja synti ovat hengellisiä käsitteitä. Ne eivät kuulu maallisen tuomiovallan, vaan hengellisen regimentin piiriin. Maallinen tuomioistuin ei määrittele mikä on syntiä ja mikä ei.

  Jumalan laki loukkaa maallista, ei uskovaa ihmistä. Ja niin sen pitääkin tehdä, koska lain tehtävä on syyttää ja osoittaa mitä synti on. Lain kautta tulee synnin tunto Room. 3:20. Päivi Räsänen on tuonut twiitissään esiin, että Raamatun mukaan homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä. Ja niinhän se Raamatussa lukee. Jos joku loukkaantuu, niin laki on silloin osoittanut synnin. Järjetöntä on tästä vetää joku ihminen maalliseen oikeuteen. Jumalan laki on hengellinen ja sen kuuluukin loukata.

  Kenenkään ihmisen en kyllä anna määritellä minulle mitä minun tulee pitää syntinä ja mitä ei. Ja kyse kun ei edes ole yksittäisistä synneistä, vaan ihminen on jo lähtökohtaisesti olemukseltaan syntinen, perisynnin alainen. Aivan sama mitä liberaali kirkko tai nimikristityt sanovat.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sistonen: ” Jos joku sanoo minulle, että olen olemukseltani syntinen ja syntini ovat häpeällisiä, niin se ei loukkaa minua…”

   Se on ihan sinun oma asiasi – loukkaa tai ei. Se on myös jokaisen muun ihmisen ihan henkilökohtainen asia, joka ei muille kuulu – loukkaantuuko vai eikö.

   Sistonen: ”Järjetöntä on tästä vetää joku ihminen maalliseen oikeuteen. Jumalan laki on hengellinen ja sen kuuluukin loukata.”

   Vielä järjettömämpää on oikeuttaa itsensä jonkin ”jumalan lain” julistajaksi ja valtuuttaa itsensä sen nojalla esittämään loukkaavia väitteitä kanssaihmisiään kohtaan.

   Kyllä se arvon rouva Sistonen vain on niin, että täällä Telluksella eletään ihan vaan maallisten lakien mukaan ja niiden mukaan maalliset tuomioistuimet tuomitsevat, eivät minkään sorttiset henkimaailman olennot, minkään sorttisten hengellisten jumalan lakien mukaan. Jos siellä ”rajan” takana jotain on, niin se paljastuu kyllä sitten kun aika on. Sitten mennään paikallisten sääntöjen ja regimenttien mukaan jos vielä sielussa henki pihisee. Siihen asti tallustellaan ihmisenä Telluksella, Suomessa Suomen lakien mukaan.

   Sistonen: ”Maallinen tuomioistuin ei määrittele mikä on syntiä ja mikä ei. ”

   Sitä eivät määrittele myöskään sistoset enempää kuin räsäsetkään, eikä kirkko (onneksi enää) tai sen edustama henkimaailma käytä tuomiovaltaa ainakaan elävien ihmisten keskuudessa. Kuolleista en tiedä – eivät ole tulleet kertomaan – mutta eiköhän tuokin selviä aikanaan.

   Sistonen: ”Kenenkään ihmisen en kyllä anna määritellä minulle mitä minun tulee pitää syntinä ja mitä ei. ”

   Siinä teet ihan oikein. Olen samaa mieltä. Koskee tietysti kaikkia muitakin ihmisiä (myös seksuaalisia vähemmistöjä). Kenellekään ei kuulu toisten ihmisten syntien määrittely paitsi siinä tapauksessa (koskee myös siitosia ja räsäsiä), että teot ovat vallitsevan oikeuskäsityksen mukaan väärin ja lain vastaisia. Maan päällä sen tutkii ja määrittelee vain ja ainoastaan lainsäätäjä, ja tuomiiovaltaa käyttävä maallinen tuomioistuin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Päivi Räsänen ei ole pilkannut ihmisen olemusta Homosksualisuus on ihmisen synnynäinen ominaisuus ja siis osa hänen olemustaan kuten on siihen liittyvä homoille luonnollinen käyttäytyminenkin, ja tätä Räsänen on nimitellyt häpeälliseksi. On siis turha yrittää vesipestä asia sanasaivarteluin.

   ”Häpeä ja synti ovat hengellisiä käsitteitä”

   Häpeä-käsite ei ole tietenkään uskovaisten yksinomaisuutta, se on aivan tavallinen yleiskielessä käytetty sana ja maallikon on oikeus ymmärtää se siten kuten ns. kieliperhe sen ymmärtää. Ei maallikon, josta sanaa vaikkapa panetellen käytetään, tarvitse olla teologi, jotta vois olla kokemaansa loukkausta paheksumatta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Antero Syrjänen

  Olen 70-luvun lopulla syntynyt nuori mies läntisestä Suomesta. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutama pörröinen lemmikki. Synnyin Jehovan todistaja -sukuun ja -perheeseen. Blogeissani tulen käsittelemään, ainakin aluksi, elämää Jehovan todistajien maailmassa ja ympäristössä. Jos haluat kysyä todistajuudesta (tai ottaa muuten yhteyttä) yksityisemmin, sähköpostiosoite on: tantero.syrjanen@gmail.com