Kansanedustaja Päivi Räsänen saa syytteen kolmesta kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 15. huhtikuuta 2021. Kuva: Lehtikuva / Anttii Aimo-Koivisto

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) puheita homoseksuaalisuudesta käsitellään tulevaisuudessa oikeussalissa. Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjälaitos tiedotti asiasta torstaina.

Yhden rikosepäilyn osalta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on lopettanut esitutkinnan. Päätös koskee Räsäsen lausumia MTV:n esittämässä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Siinä Räsänen kutsui homoseksuaalisuutta seksuaaliseksi vinoutumaksi.

Valtakunnansyyttäjän mukaan lausuma halventaa homoseksuaaleja, mutta vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun, teko olisi hänen mukaansa kokonaisuutena arvioiden vähäinen ja syyte jätettäisiin nostamatta. Tämän vuoksi esitutkinnan jatkaminen on valtakunnansyyttäjän mukaan tarpeetonta.

Syyte: Lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan

Nostetuissa syytteissä on kyse kolmesta eri asiakokonaisuudesta. Ensimmäinen koskee Räsäsen kirjoittamaan 24-sivuista tekstiä Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi – Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen. Tekstin on vuonna 2004 julkaissut Luther-säätiö. Siksi syytteessä on myös Juhana Pohjola, joka vihitään Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispaksi kesällä.

Valtakunnansyyttäjän mukaan Päivi Räsänen on esittänyt kirjoituksessaan homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja ja muun muassa väittänyt, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Kirjoitus on edelleen Lähetyshiippakunnan verkkosivuilla.

Toinen syytekohta koskee Räsäsen Twitter- ja Instagram-tileillään sekä Facebook-sivullaan julkaisemaa päivitystä, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Kolmannessa asiakokonaisuudessa on kyse Yle Puhe -radiokanavan ohjelman jaksosta "Mitä Jeesus ajatteli homoista?". Siinä Räsänen on syytteen mukaan esittänyt homoseksuaaleja halventavia lausumia. Räsänen on sanonut, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä. Valtakunnansyyttäjä sanoo, että Räsäsen näkemyksen mukaan "homoseksuaalit eivät ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit".

Syytteen mukaan Räsäsen lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Asia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa. Käsittelypäivää ei ole päätetty.

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjolan kommentit syytteisiin voi lukea uutisesta täältä.

Lue myös:

Valtakunnansyyttäjä määräsi kaksi uutta esitutkintaa Päivi Räsäsen puheista

Valtakunnansyyttäjä Lännen Mediassa: Vastuu on aina sillä, joka Raamatun tekstiä käyttää

Lähetyshiippakunta kommentoi esitutkintaa Räsäsen pamfletista: "Tehtävämme on rauhassa opettaa kokonaista Raamatun sanaa"

Päivi Räsäsen 15 vuoden takaisesta pamfletista esitutkinta – Piispa Laajasalo: Uskonnonvapauden näkökulmasta huolestuttavaa

"En halua olla uhmakas, mutta..." – Kansanedustaja Päivi Räsäsen Pridea koskevasta Twitter-viestistä esitutkinta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen saa syytteen kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan