Päivi Räsäsen 15 vuoden takaisesta pamfletista esitutkinta – Piispa Laajasalo: Uskonnonvapauden näkökulmasta huolestuttavaa

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt toimitettavaksi esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kirjoituksesta, jonka Luther-säätiö on julkaissut vuonna 2004. Räsäsen kirjoittama 24-sivuinen pamfletti Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi käsittelee homoseksuaalisia suhteita ja kristillistä ihmiskäsitystä.

Poliisi oli jo aiemmin päättänyt, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta eikä esitutkintaa aloiteta. Helsingin poliisi kommentoi syyskuussa, että Räsäsen pamfletissa on kysymys ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden valossa sallittujen moraalisten käsitysten ja arvostusten esittämisestä. Poliisi totesi myös, että jos joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen olisi lähtökohtaisesti rangaistavaa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kuitenkin ratkaisi toisin. Valtakunnansyyttäjän tiedotteen mukaan Toiviainen on punninnut sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi.

Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

Esitutkinnan toimittaa Helsingin poliisilaitos.

Päivi Räsänen: Menen mielelläni avaamaan poliisille 15 vuoden takaista kirjoitustani

Päivi Räsänen otti valtakunnansyyttäjän päätökseen tuoreeltaan kantaa Facebookissa ja Twitterissä. Hän sanoi menevänsä mielellään avaamaan poliisille 15 vuoden takaista kirjoitustaan.

Räsänen myös nosti esiin sitaatteja pamfletista.

"Luottamusta Jumalan Sanaan ei voi osittaa. Jos Jumalan Sanan luotettavuus kielletään yhdessä kohdassa, se merkitsee pohjimmiltaan epäilyn kohdistamista itse Jumalaan", Räsänen kirjoitti sosiaalisen median kanavissaan.

Valtakunnansyyttäjän määräämä esitutkinta herätti reaktioita myös kirkossa. Hengen uudistus kirkossamme ry:n toiminnanjohtaja, luterilainen pappi Timo Pöyhönen kirjoitti Kotimaa24:n blogissa pitävänsä esitutkintaa uhkana sanan- ja uskonnonvapaudelle ja pyysi kirkolliskokousta ja piispoja ottamaan asiaan kantaa.

Piispa Teemu Laajasalo reagoikin tuoreeltaan Twitterissä. Hän sanoi pitävänsä Räsäsen kirjoituksia väärinä, vahingollisina ja kristillisen lähimmäisenrakkauden vastaisina. Uskonnonvapauden näkökulmasta Laajasalo piti kuitenkin huolestuttavana, että Suomessa epäillään kyseisiä sanoja rikokseksi.

Toinen samanaikainen esitutkinta Päivi Räsäsestä

Valtakunnansyyttäjän määräämä esitutkinta on toinen samanaikainen Päivi Räsäseen kohdistuva rikosepäily. Viime viikolla Räsänen kävi poliisikuulusteluissa osana esitutkintaa, joka liittyi hänen kesällä julkaisemaansa Twitter-viestiin.

Viesti koski Helsinki Pride -tapahtumaa ja kirkkoa sen tukijana. Räsänen julkaisi twiitissään kuvan, jossa näkyi homoseksuaalisuutta koskevaa tekstiä Roomalaiskirjeestä (1:24–27) vanhan, vuosien 1933/38 raamatunkäännöksen mukaan.

Tässäkin tapauksessa kansanedustajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa. Päivi Räsänen eduskunnan täysistunnossa 26. syyskuuta 2019.

Lue myös:

Timo Pöyhösen blogi: Nyt pitää ottaa kantaa, kirkko!

Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta pamfletista tehtiin rikosilmoitus – Ei aiheuta jatkotoimenpiteitä

"En halua olla uhmakas, mutta..." – Kansanedustaja Päivi Räsäsen Pridea koskevasta Twitter-viestistä esitutkinta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.