Nyt pitää ottaa kantaa, kirkko!

Kirkon keskeisillä johtajilla ei viime vuosina ole ollut tapana ottaa kantaa ajankohtaisiin keskusteluihin. Jos kantaa on otettukin, se on tehty kohun jo mentyä ohitse tai niin viisaasti muotoillen, että kannanoton tarkoitus on jäänyt hämäräksi. Ymmärrän menettelyn. Nykyisessä tilanteessa kaikki kirkon kannanotot koetaan helposti ristiriitaisiksi ja jokainen julkitulo vain lisää kirkosta eroamista.

Nyt maassamme on kuitenkin aivan poikkeuksellinen tilanne, ja vetoan sekä piispoihin että koolla olevaan kirkolliskokoukseen, että ne tällä kertaa ottaisivat julkisesti kantaa. Eräs kirkkomme jäsen, entinen sisäministeri ja nykyinen kansanedustaja, on joutunut esitutkintaan siteerattuaan julkisesti Raamattua sekä otettuaan vuonna 2004 kirjoittamassaan pamfletissa kantaa homoseksuaalisuuteen. Vaikka kyseiset kirjoitukset sisältävät paljon näkökulmia, joita suuri(n) osa kirkon johdosta pitää vähintään arveluttavina, muodostaa valtakunnansyyttäjän (ja ehkä myös poliisin) toiminta vakavan uhan sanan- ja uskonnonvapauden toteutumiselle maassamme. Ja vaikkei kyseisistä esitutkinnoista lopulta nostettaisi syytteitä eikä annettaisi tuomioita, on jo pelkkä tutkinta tämäntyyppisissä tapauksissa uhka perusoikeuksille. Se lähettää kansalaisille voimakkaan viestin.

Uskon, että käsillä oleva kiista saattaa olla käännekohta sanan- ja uskonnonvapauden vastaisessa kehityksessä maassamme. Nyt on se hetki, kun pitää astua esiin ja sanoa. Tämä hetki muistetaan pitkään. Myös se, jos kirkko on hiljaa.

111 kommenttia

 • Sami Paajanen sanoo:

  Antti, olen samaa mieltä, mutta taas siitä puhutaan. Joka tapauksessa valtakunnan syyttäjän toimet eivät johda mihkään näin arvelen tässä vaiheessa, se on savuava ase.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Juu, ei tule Päivi Räsäselle seuraamuksia. Siis Ruotsissa vapaakristillinen pastori, kai nimeltään Åke Green päästeli kerran oikein härskit homojutut vain koetellakseen sananvapauden rajoja. Ei häntä sillekään mihinkään tuomittu. Sananvapaus on kyllä aika luovuttamaton periaate demokratioissamme. Luulenpa myös, että lainsäätäjällä-ja tulkitsijalla olisi korkea kynnys aikaansaada tilanne, missä saarnaaminen vaikeutuisi ja uskoonovapaus kapenisi. Sitten voimme vielä kysyä, mitä koko tämä prosessi kertoo valtakunnan syyttäjästä?

   Ilmoita asiaton kommentti