Lähetyshiippakunta kommentoi esitutkintaa Räsäsen pamfletista: "Tehtävämme on rauhassa opettaa kokonaista Raamatun sanaa"

Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta kommentoi verkkosivuillaan valtakunnansyyttäjän määräämää esitutkintaa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) pamfletista.

Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät on Räsäsen kirjoitus vuodelta 2004. Kirjoituksen julkaisi Luther-säätiö, joka toimii nykyisin Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan taloudellisena ja julkisoikeudellisena taustayhteisönä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti aiemmin tässä kuussa, että Räsäsen 15 vuoden takaisesta kirjoituksesta on toimitettava esitutkinta. Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

Lähetyshiippakunnan mukaan Räsäsen kirjoituksen painettua versiota ei enää ole saatavilla. Lähetyshiippakunta kuitenkin jakaa edelleen pamfletin verkkoversiota sivuillaan. Hiippakuntadekaani Juhana Pohjola myös kommentoi esitutkintaa lyhyesti Lähetyshiippakunnan verkkosivuilla.

"Valtakunnansyyttäjän päätös esitutkinnan toimittamisesta julkaisumme kohdalla on yllättävä, koska nähdäkseni poliisi oli perusteellisesti asian jo tutkinut ja argumentoinut, ettei kyse ole kiihottamisrikoksesta. Poliisi tutkii asiaa rauhassa nyt lisää. Meidän tehtävämme on rauhassa opettaa kokonaista Raamatun sanaa, myös Jumalan säätämästä avioliitosta", Pohjola sanoo.

Poliisi aiemmin: Ei johda esitutkinnan aloittamiseen

Helsingin poliisi päätti kertaalleen tänä syksynä, että pamfletin kirjoittajaa ja julkaisijaa koskeva rikosilmoitus ei johda esitutkinnan aloittamiseen. Poliisin selvityksen mukaan pamfletissa oli kysymys ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden valossa sallittujen moraalisten käsitysten ja arvostusten esittämisestä. Valtakunnansyyttäjä kuitenkin punnitsi sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi.

Juhana Pohjola kommentoi rikosilmoitusta syyskuussa pohtimalla, "olemmeko jo todella tulleet siihen pisteeseen, jossa Raamatun mukaiseen kristilliseen ihmiskäsitykseen perustuva julkinen opetus voidaan nähdä rikoksena".

"Onko yhteiskunnallinen ilmapiiri muuttunut niin epä-älylliseksi ja suvaitsemattomaksi, että vallitsevaa sukupuoli-ideologiaa vastaan argumentointia ei haluta kohdata niinkään argumentein vaan tunnepohjaisesti loukkaantuneena ja siitä seuraavin vihapuhesyytösten ja oikeuslaitoksen keinoin?", Pohjola kirjoitti Lähetyshiippakunnan verkkosivuilla tuolloin.

Pamfletin julkaisemisen aikaan 2004 Luther-säätiö toimi yhdistyksenä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä. Sittemmin siitä on lähetyshiippakuntansa kautta tullut yhä selvemmin oma, erillinen kirkkonsa.

Kuva: Olli Seppälä. Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan tunnus.

Lue myös:

Valtakunnansyyttäjä Helsingin Sanomissa: Pyhien kirjojen avulla ei saa loukata toisen ihmisarvoa

Vapaat suunnat julkistivat Päivi Räsästä tukevan kannanoton

32 kirkolliskokouksen edustajaa ottaa kantaa Päivi Räsäsen puolesta

Päivi Räsäsen 15 vuoden takaisesta pamfletista esitutkinta – Piispa Laajasalo: Uskonnonvapauden näkökulmasta huolestuttavaa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.