Valtakunnansyyttäjä Helsingin Sanomissa: Pyhien kirjojen avulla ei saa loukata toisen ihmisarvoa

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kommentoi Helsingin Sanomissa keskiviikkona julkaistussa laajassa haastattelussa suomalaista keskusteluilmapiiriä ja rikollisen puheen rajoja.

Toiviaista on kiitetty ja moitittu äänekkäästi sen jälkeen, kun hän aiemmin tässä kuussa määräsi toimitettavaksi esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kirjoituksesta. Luther-säätiö julkaisi kirjoituksen Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi vuonna 2004. Pamfletti on edelleen verkossa. Valtakunnansyyttäjä Toiviaisen mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

Toiviainen sanoo HS:ssa, että sananvapautta rajoittavat pykälät suojaavat jokaisen ihmisarvoa.

"Nyt ei usein tahdota muistaa tai ymmärtää, mitä ihmisyydellä tarkoitetaan. Tai sitten on ihmisiä, jotka aidosti ajattelevat, ettei kaikilla ole samaa ihmisarvoa."

HS:n jutussa todetaan, että rikoslaissa kiihottaminen kansanryhmää vastaan määritellään sellaisena yleisön saatavilla olevana "uhkaamisena, panetteluna tai solvaamisena", joka kohdistuu johonkin ihmisryhmään kielletyllä perusteella. Näitä perusteita ovat rotu, ihonväri, syntyperä, etnisyys, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus sekä muut näihin rinnastettavat perusteet.

Valtakunnansyyttäjä Toiviaisen mielestä pykälä on melko selkeä. Uhkaaminen liittyy selvästi esimerkiksi ruumiilliseen koskemattomuuteen. Solvaaminen on Toiviaisen mukaan "haukkuvaa puhetta, halventavia sanoja". Panettelu taas on kieltä, jolla pyritään riisumaan tietyn ryhmän ihmisyyttä.

Toiviainen toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että tiettyyn ihmisryhmään kuuluvia ei saa loukata myöskään uskonnonvapauden varjolla. Pyhien kirjojen kohdalla olennaista on, missä yhteydessä tekstejä siteeraa.

"Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa. Näissä tuntemissamme pyhissä kirjoissa sanotaan, että on ihan oikein tappaa kokonaisia kansoja. Jos lyömme toisia tällaisilla Raamatun tai Koraanin lauseilla, silloin käytämme mielestäni väärin pyhien kirjojen sanaa."

Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kesäkuussa 2019.

Lue myös:

Päivi Räsäsen 15 vuoden takaisesta pamfletista esitutkinta – Piispa Laajasalo: Uskonnonvapauden näkökulmasta huolestuttavaa

Piispa Häkkinen: Kristittyjen vainot eivät ole alkaneet, vaikka Päivi Räsästä koskeva esitutkinta koettelee monen oikeustajua

Päivi Räsäsen tilanne nousi esiin kirkolliskokouksen kyselytunnilla – näin arkkipiispa vastasi

32 kirkolliskokouksen edustajaa ottaa kantaa Päivi Räsäsen puolesta

Vapaat suunnat julkistivat Päivi Räsästä tukevan kannanoton

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.