Ihmisoikeudet etenevät – Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kuten Kotimaa ja MTV uutisoivat, Päivi Räsänen saa syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet koskevat Räsäsen kommentteja, jotka halventavat homoseksuaaleja ihmisryhmänä.

Valtakunnansyyttäjän päätös on iso ele kohti inhimillisempää yhteiskuntaa. Uskonnoilla on ollut pitkään vapaa valtakirja pitää tiettyjä ihmisryhmiä alempiarvoisempina kuin muita, ja osa uskovista ja uskonnoista on käyttänyt tätä valtakirjaa sumeilematta. Tästä on seurannut käsittämättömän traagisia kohtaloita, alemmuuden tunnetta ja turhaa syyllisyyttä.

Jehovan todistajat esimerkiksi julistivat viime viikolla kokouksissaan, että sellaiset ihmiset, jotka päättävät olla — homoseksualisteja, heidät tullaan tuhoamaan. Tällaiset julkiset puheet ovat aivan samaa sarjaa Päivi Räsäsen puheiden kanssa, ja niihin tullaan niin ikään puuttumaan tulevaisuudessa.

Kuten aikaisemminkin todettua: asiaton tai lainvastainen toiminta muita ihmisiä kohtaan ei ole yhtään oikeutetumpaa pelkästään sen perusteella, mikä opus sattuu olemaan kädessä. Raamattu tai uskonnonvapaus ei ole mikään perustelu saada käyttäytyä ala-arvoisesti ja halveksivasti muita ihmisiä kohtaan.

Vaikka valtakunnansyyttäjän päätös ei poista uskontoon liittyviä epäinhimillisiä ilmiöitä, se on silti yksi askel kohti inhimillisempää maailmaa. Valonpilkahdus uskonnollisen epäinhimillisyyden hämärässä.

 1. Kimmo Wallentin: ”Se on ihan sinun oma asiasi – loukkaa tai ei. Se on myös jokaisen muun ihmisen ihan henkilökohtainen asia, joka ei muille kuulu – loukkaantuuko vai eikö.”

  – Juuri näin! Se on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Siksi siitä ei kuulu nostaa syytettä kuten nyt tehdään. Joku loukkkaantuu. Entä sitten.

  Kimmo Wallentin: ”Vielä järjettömämpää on oikeuttaa itsensä jonkin ”jumalan lain” julistajaksi ja valtuuttaa itsensä sen nojalla esittämään loukkaavia väitteitä kanssaihmisiään kohtaan.”

  – Kirkossa julistetaan Jumalan lakia ja evankeliumia. Sitähän sinä et ymmärrä. Joten miksi panettelet täällä ihmisiä, jotka haluavat elää sen mukaan, mikä on Raamatussa ilmoitettu Jumalan tahto. Kyse on hengellisestä todellisuudesta, josta et ymäärrä nähtävästi yhtään mitään. Elä sinä materialistisen maailman kuvasi mukaan, mutta älä puutu asioihin, joita et ymmärrä. Ketään ei pakoteta kuulumaan kirkkoon eikä menemään sinne. Räsänen kohdisti kysymyksensä ev.lut. kirkon johdolle, ei muille. Hänellä on siihen täysi oikeus.

  Kimmo Wallentin: ”Kyllä se arvon rouva Sistonen vain on niin, että täällä Telluksella eletään ihan vaan maallisten lakien mukaan ja niiden mukaan maalliset tuomioistuimet tuomitsevat, eivät minkään sorttiset henkimaailman olennot, minkään sorttisten hengellisten jumalan lakien mukaan.”

  – Vieläkään et suostu käsittämään, että kyse on hengellisistä kirkon asioista eikä maallisista. Joten siksi niitä ei kuulu viedä maalliseen tuomioistuimeen! Maalliset tuomioistuimet eivät määrittele mitä Raamatusta ja hengellisistä asioista kuuluu ajatella!!!

  Kimmo Wallentin: ”Sitä eivät määrittele myöskään sistoset enempää kuin räsäsetkään, eikä kirkko (onneksi enää) tai sen edustama henkimaailma käytä tuomiovaltaa ainakaan elävien ihmisten keskuudessa. Kuolleista en tiedä – eivät ole tulleet kertomaan – mutta eiköhän tuokin selviä aikanaan.”

  – Ev. lut. kirkko määrittelee oppinsa Tunnustuskirjoissa. Raamattu on kirkon ylin ohje.

  Sistonen: ”Kenenkään ihmisen en kyllä anna määritellä minulle mitä minun tulee pitää syntinä ja mitä ei. ”

  Kimmo Wallentin: ”Siinä teet ihan oikein. Olen samaa mieltä. Koskee tietysti kaikkia muitakin ihmisiä (myös seksuaalisia vähemmistöjä). Kenellekään ei kuulu toisten ihmisten syntien määrittely paitsi siinä tapauksessa (koskee myös siitosia ja räsäsiä), että teot ovat vallitsevan oikeuskäsityksen mukaan väärin ja lain vastaisia. Maan päällä sen tutkii ja määrittelee vain ja ainoastaan lainsäätäjä, ja tuomiiovaltaa käyttävä maallinen tuomioistuin.”

  – Tässä kirjoitin huolimattomasti. Tarkoitin tällä sitä, että jos joku ihminen määrittelee synnin vastoin Raamatun ilmoitusta, niin en usko häntä. Jumala on ilmoittanut Raamatussa mikä on hänen tahtonsa vastaista. Ja minä ojentaudun sen mukaan. Raamatun mukainen nuhtelu synnistä on totta kai aiheellista. Suomen lain mukaan kirkko määrittelee itse oppinsa, joten älä puhu puppua.

  • Sistonen: ”Siksi siitä ei kuulu nostaa syytettä kuten nyt tehdään. Joku loukkkaantuu. Entä sitten.”

   Se, ettei loukkaannu, kuten sinä, eii tarkoita sitä, että saa loukata. Siitähän tässä tapaus räsäsessä on juuri kysymys, että tutkitaan onko Räsänen rikkonut lakia ja sen, onko lainrikkomus tapahtunut määrittelee Suomessa ainoastaan tuomioistuin. Syyttäjjä tekee ainoastaan työtään jos on syytä epäillä lakia rikotun.

   Sistonen: ”Joten miksi panettelet täällä ihmisiä, jotka haluavat elää sen mukaan, mikä on Raamatussa ilmoitettu Jumalan tahto.”

   En ole panetellut ketään. En täällä enkä muualla. Olen ainoastaan ihmetellyt henkimaailman asioita ja esittänyt epäilyjä ja kysymyksiä. Myös ruova Räsäselle voi hyvällä syyllä esittää kysymyksen: miksi ja millä oikeudella hän panettelee homoseksuaaleja ihmisiä, jotka haluavat elää rauhassa omaa elämäänsä. No, ehkä se raastuvassa selviää.

   Se on totta, että en ymmärrä henkimaailman asioista mitään. Siksi kyselen.

   Sistonen: ”Maalliset tuomioistuimet eivät määrittele mitä Raamatusta ja hengellisistä asioista kuuluu ajatella!!!”

   Eivät niin, ajatella saa mitä vain, mutta maalliset tuomioistuimet määrittelevät mitä tässä maassa saa julkisesti huudella ja kirjoitella.

   Sistonen: ” Ev. lut. kirkko määrittelee oppinsa Tunnustuskirjoissa. Raamattu on kirkon ylin ohje.”

   Ihan vapaasti vaan minun puolestani. Mutta minkäänlaista tuomiovaltaa kirkolla ei tässä maassa ole.

   Kirjoitin: ”Maan päällä sen tutkii ja määrittelee vain ja ainoastaan lainsäätäjä, ja tuomiiovaltaa käyttävä maallinen tuomioistuin.”

   Sistonen: ” Suomen lain mukaan kirkko määrittelee itse oppinsa, joten älä puhu puppua.”

   En puhu puppua. Kirkko saa määritellä ihan vapaasti oman oppinsa ja sääntönsä, kuten mikä tahansa yhdistys, mutta kirkko ei omaa minkään sorttista tuomiovaltaa tässä maassa tehtyjen lainrikkomusten suhteen. Niin kauan kun Telluksella suloisessa Suomessamme tallustellaan, tuomiovalta on Suomen oikeuslaitoksen tuomioistuimilla. Viimekädessä korkeimmalla oikeudella ja korkeimmalla hallinto-oikeudella.

   Sistonen: ”mutta älä puutu asioihin, joita et ymmärrä.”

   Sitä ei rouva Sistonen määrää. Aion kommentoida täällä myös vastakin.

   Sistonen: ” Ketään ei pakoteta kuulumaan kirkkoon eikä menemään sinne”

   Ei onneksi enää ja niinpä kirkosta väki väheneekin kiihtyvää vauhtia.

   Tässä ketjussa olen kirjoittanut jo kaiken oleellisen mielipiteistäni rouva Räsäsen tapauksessa. En jakas enää toistaa kirjoittamaani, joten tämä olkoon viimeinen kommenttini tällä erää. Jään mielenkiinnolla odottamaan tuomioistuinten päätöksiä asiassa.

Kirjoittaja

Antero Syrjänen
Antero Syrjänen
Olen 70-luvun lopulla syntynyt nuori mies läntisestä Suomesta. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutama pörröinen lemmikki. Synnyin Jehovan todistaja -sukuun ja -perheeseen. Blogeissani tulen käsittelemään, ainakin aluksi, elämää Jehovan todistajien maailmassa ja ympäristössä. Jos haluat kysyä todistajuudesta (tai ottaa muuten yhteyttä) yksityisemmin, sähköpostiosoite on: tantero.syrjanen@gmail.com