Saksan liittopresidentti Steinmeier KMN:n yleiskokouksessa: ”Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat vievät kirkkoaan vaarallisella ja Jumalaa pilkkaavalla polulla”

31 August 2022, Karlsruhe, Germany: German President Frank-Walter Steinmeier addresses the World Council of Churches' 11th Assembly in Karlsruhe, Germany. The assembly takes place August 31 to September 8 under the theme "Christ's Love Moves the World to Reconciliation and Unity."

Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) yleiskokouksen avajaisissa Saksan Karlsruhessa eilen puhunut Saksan liittotasavallan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier arvosteli tiukasti Venäjän ortodoksisen kirkon johtoa sen suhtautumisessa Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan.

– Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat vievät tällä hetkellä kirkkonsa jäseniä ja koko kirkkoaan pitkin vaarallista ja itse asiassa Jumalaa pilkkaavaa polkua, joka on vastoin kaikkea sitä, mitä he uskovat, Steinmeier jyrisi.

Liittopresidentti jatkoi toteamalla, että oikeuttamalla hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan Venäjän kirkon johtajat oikeuttavat samalla sodan omia uskonveljiään ja -sisariaan vastaan.

– Meidän on noustava, myös tässä yleiskokouksessa, vastustamaan tätä propagandaa, joka kohdistuu vapauteen ja toisen maan kansalaisten oikeuksiin, vastustamaan tätä kansallismielisyyttä, joka mielivaltaisesti väittää diktaattorin imperialististen ylivalta-haaveiden olevan Jumalan tahto. Kuinka monet naiset, miehet ja lapsetkin ovat Ukrainassa joutuneet tämän vihanlietsonnan, tämän vihan ja rikollisen väkivallan kohteiksi!

Saksan kirkot kiitollisia pääsystä KMN:oon sodan syyllisyydestä huolimatta

Steinmeier pohjusti Venäjää ja sen kirkkoa koskevaa kritiikkiään viittaamalla ensin Saksan aloittaman maailmansodan kauhuihin ja toteuttamaan juutalaisten kansanmurhaan.

Saksan kirkot muistavat Steinmeierin mukaan kuitenkin kiitoksella sitä, että kun KMN vuonna 1948 perustettiin, mukaan hyväksyttiin myös saksalaiset kirkot.

Tämä ei Steinmeierin mukaan tarkoittanut sitä, että KMN ei olisi piitannut sotien Saksaan luomasta syyllisyydestä. Mutta Saksan kirkkojen hyväksyminen mukaan maailmanneuvostoon helpotti tietä kohti uutta alkua.

– Tähän päivään saakka me olemme kiitollisia siitä!

Steinmeier puhui voimakkain sanankääntein myös Venäjän Ukrainassa toteuttamista massapommituksista, kaupunkien tuhoamisesta ja sotarikoksista.

– Me täällä tänään emme voi niistä vaieta. Meidän on tuomittava ne. Erityisesti kristillisenä yhteisönä meidän on ilmaistava sitoutumisemme Ukrainan kansan arvokkuuteen, vapauteen ja turvallisuuteen.

”Venäjän kirkon edustajia älköön säästettäkö totuudelta ja kritiikiltä”

Puheessaan Steinmeier toivotti erityisesti tervetulleiksi yleiskokoukseen Ukrainan kirkkojen delegaatiot.

– Toivon, että he voivat viedä tästä kokouksesta voimaa ja tukea kärsiville kirkoilleen ja seurakunnilleen kotimaassaan.

Paikalla Karlsruhessa on myös Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio. Tätä Steinmeier ei nykyisenä aikana pitänyt itsestäänselvyytenä.

– Odotan, että tämä yleiskokous ei säästä heitä [Venäjän kirkon edustajia] totuudelta tästä sodasta ja kritiikiltä heitä kohtaan kirkonjohtajina.

Steinmeier totesi, että kristittyjä kutsutaan uudelleen ja uudelleen sillanrakentajiksi, mutta se tarkoittaa halukkuutta joen molemmilla puolilla.

– Siltaa ei voida rakentaa, jos toinen puoli repii alas sitä tukevat pilarit.

Steinmeier kehotti yleiskokousta [sotaa koskevaan] dialogiin. Sen pitäisi kiinnittää huomiota epäoikeudenmukaisuuteen, sen pitäisi tunnistaa uhrit ja syylliset.

– Dialogista, joka ei mene hurskaiden toiveiden ja onton yleistämisen tuolle puolelle, voi huonoimmassa tapauksessa tulla maineenpalautuksen ja propagandan alusta. Minkälaiseen dialogiin me täällä käymme? Tämä valinta yleiskokouksen on tehtävä. Saksan kanta – puhun täällä myös liittotasavallan hallituksen puolesta – on selvä.

Aiheena myös ilmastonmuutos, epäoikeudenmukaisuus ja eettiset kysymykset

Steinmeier muistutti myös niistä sadoista venäläisistä ortodoksipapeista, jotka ovat julkisesti asettuneet vastarintaan sotaa vastaan, huolimatta Putinin hallinnon uhkauksista.

– Vaikka ette voi osallistua tähän yleiskokoukseen, me kuulemme teitä! Löytäkööt teidän äänenne myös kaikupohjaa tästä yleiskokouksessa.

Steinmeier syytti vielä Venäjän kirkon johtoa siitä, että se on etäännyttänyt itsensä Ukrainassa tehdyistä sotarikoksista.

– Tämä totalitaarinen ideologia, joka on naamioitunut teologiaksi, on johtanut monien Ukrainan alueella sijaitsevien uskonnollisten kohteiden kokonaiseen tai osittaiseen tuhoutumiseen.

Steinmeier mainitsi puheessaan myös muita teemoja, kuten ilmastonmuutoksen, epäoikeudenmukaisuuden, väkivallan ja kirkoissa keskusteltavat eettiset kysymykset. Niihin hän liitti keskustelun, joka koskee elämän alkua ja loppua, syntyvyyden säännöstelyä ja eutanasiaa. Toisten kirkkojen hän totesi olevan huolissaan immuunikadosta, muista sairauksista ja ihmisten mahdollisuuksista päästä terveydenhuollon ääreen.

– Toivon teille kaikkea parasta ja Jumala siunatkoon teitä, liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier päätti puheensa.

Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokous Karlsruhessa alkoi eilen (31.8.) ja päättyy 8.9.

Lue myös muita Kirkkojen maailmanneuvoston kokousta käsitteleviä juttuja:

Japaninkorealainen pappi Karlsruhen yleiskokouksessa: ”Japanissa me olemme marginaalissa, mutta täällä meidät tunnustetaan”

Kommentti: Tarjolla makeaa ekumeenisuutta – Maistuisivatko Helluntailaiset pamaukset vai Metodisti-vampyyrit?

Intialaispiispa Abraham Mar Paulos: ”Olemme kirkossamme oikeutetusti apostoli Tuomaan perillisiä”

Euroopan kirkot muovasivat viestiään maailman kirkoille, kun Armenia puuttui puheeseen: ”Milloin Euroopan kristityt nuoret aikovat täyttää Euroopan kirkot?”

Kommentti: Ekumeeninen puistomessu todentaa teologisesti pienintä yhteistä nimittäjää

Arkkipiispa Luoma KMN:n yleis­kokouksessa: Pohjois­maisten kirkkojen äänen on kuuluttava jatkossakin maailman ekumee­nisessa yhteisössä

Saksan liittopresidentti Steinmeier KMN:n yleiskokouksessa: ”Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat vievät kirkkoaan vaarallisella ja Jumalaa pilkkaavalla polulla”

Kirkkojen maailman­neuvoston yleis­kokous alkaa Saksassa, mukana on myös Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliSampsa Korpela tutkii Jumalan ja ajan välistä suhdetta: Ajan virta on mielen rakentama illuusio
Seuraava artikkeliKuopion piispa emeritus Matti Sihvonen on kuollut

Ei näytettäviä viestejä