Kirkkojen maailman­neuvoston yleis­kokous alkaa Saksassa, mukana on myös Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio

27 August 2022, Karlsruhe, Germany: Participants in an Ecumenical Youth Gathering that brings together hundreds of youth from all over the world in the lead-up to the World Council of Churches 11th Assembly in Karlsruhe, Germany walk through town towards the assembly venue. The 11th Assembly of the World Council of Churches is held in Karlsruhe, Germany from 31 August to 8 September, under the theme "Christ's Love Moves the World to Reconciliation and Unity."

Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) yhdestoista yleiskokous alkaa keskiviikkona Saksan Baden-Württembergin osavaltion Karlsruhessa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaatiota johtaa arkkipiispa Tapio Luoma. Muut delegaation jäsenet ovat Vilma Niemi, Kati Pirttimaa ja Jussi Sohlberg.

Yleiskokoukseen osallistuu myös Lapuan emerituspiispa Simo Peura, mutta ei osana Suomen delegaatiota, vaan KMN:n neuvonantajajäsenenä.

Peura on Kirkkojen maailmanneuvoston pitkäaikainen luottamushenkilö.

– Olen ollut KMN:ssa sekä keskuskomiteassa että hallituksessa. Niiden kausi päättyy nyt, kun niihin valitaan Karlsruhessa uudet jäsenet. Myös oma kauteni näissä hallintoelimissä päättyy lukuun ottamatta KMN:n protestanttien ja ortodoksien ykseyskomission puheenjohtajuutta, Peura kertoo.

KMN:n nykyinen hallitus kokoontui tämän viikon alussa viimeisen kerran. Henkilökohtaisella tasolla Karlsruhen yleiskokous on Peuralle ”tietynlainen jäähyväismatka”.

– Työskentely hallituksessa on ollut innostavaa ja kiinnostavaa. Olen oppinut tuntemaan ihmisiä, jotka suhtautuvat neuvostoon antaumuksella. Ehkä näen nyt Karlsruhessa viimeistä kertaa koolla näin suuren joukon kristittyjä ympäri maailmaa.

Kokouksen yleisteema on suomeksi ”Kristuksen rakkaus ohjaa maailmaa sovitukseen ja ykseyteen”.

– Rakkaus ei ole ollut omana teemanaan yhdessäkään aikaisemmassa KMN:n yleiskokouksessa. Toki siitä on puhuttu eri teemojen alla. Toivon, että keskustelu ja pohdinta täysistunnoissa ja pienryhmissä kannustaisi kristittyjä toteuttamaan lähimmäisenrakkauden periaatetta Kristuksen antaman esikuvan mukaisesti.

Emerituspiispa Simo Peura on Kirkkojen maailmanneuvoston pitkäaikainen luottamushenkilö. Kuva: Antti Rintala

Karlsruhen yleiskokouksessa on paljon erilaista ohjelmaa ja monia tapahtumia. Mitä erityisesti hallinnollisiin päätöksiin tulee, Peura toivoo, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko saisi edelleen edustuksen KMN:n keskuskomiteaan.

– Pohjoismaille on yleensä tarjolla noin kahdeksan paikkaa ja Pohjoismaiden kirkot ovat toimineet valinnoissa niin, että paikat jaetaan tasaisesti kirkkojen kesken.

Ohjelmassa ilmastonmuutosta, rauhaa, sovintoa ja ruokaturvaa

Yleiskokous työskentelee Eurooppaa ravistelevan Ukrainan sodan varjossa. Sodat näkyvät ennakkoarvioiden mukaan kokouksen keskusteluissa. Mukana Karlsruhessa on myös Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio.

Ukrainan itsenäinen ortodoksinen kirkko sen sijaan ei toistaiseksi ole KMN:n jäsen.

Muita yleiskokouksen käsittelemiä asioita Karlsruhessa ovat ainakin ilmastonmuutos, ponnistelut rauhan ja sovinnon saavuttamiseksi, koronapandemian vaikutukset ja sen kärjistämät oikeudenmukaisuusongelmat sekä ruokaturvallisuuden ja puhtaan veden saannin epätasapaino.

Yleiskokous järjestetään nyt ensimmäistä kertaa vuoden 1968 jälkeen Euroopassa. Siksi asialistalla on myös erityisesti Euroopan kirkkoja koskettava yhteiskunnan maallistuminen sekä uskonnonvapauden ja uskontojen kohtaamisen kysymykset.

Luonnollisesti yleiskokouksen ohjelmaan kuuluvat myös jumalanpalvelukset, raamatuntutkiskelu ja hartaushetket.

Lähes 600 miljoonan kristityn maailmanneuvosto

Kirkkojen maailmanneuvosto on kirkkojen kansainvälinen yhteistyöelin, joka perustettiin Amsterdamissa vuonna 1948. Järjestöön kuuluu 352 jäsenkirkkoa yli 120 maasta. Yhteensä KMN:n jäsenkirkot edustavat yli 580 miljoonaa kristittyä.

KMN:n perustamisvaiheessa suurin osa sen jäsenkirkoista oli eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia. Nyt useimmat jäsenkirkot ovat Afrikasta, Aasiasta, Karibian alueelta, Latinalaisesta Amerikasta, Lähi-idästä ja Tyynenmeren alueelta.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ollut mukana alusta saakka perustajajäsenenä. Suomen ortodoksinen kirkko liittyi Kirkkojen maailmanneuvostoon vuonna 1982.

Järjestöön kuuluu ortodoksisia, anglikaanisia ja protestanttisia kirkkoja, joukossa myös joitakin helluntailaisia kirkkoja. Katolinen kirkko toimii KMN:ssä tarkkailijana.

Suomesta yleiskokoukseen osallistuu luterilaisen kirkon delegaation lisäksi myös Suomen ortodoksisen kirkon ja Suomen metodistikirkon edustajia.

Karlsruhessa nyt pidettävä yleiskokous on KMN:n korkein päätöksentekoelin, ja se järjestetään noin seitsemän vuoden välein. Koronapandemia on siirtänyt Karlsruhen kokousta.

Edellinen KMN:n yleiskokous pidettiin vuonna 2013 Etelä-Korean Busanissa.

KMN:n yleiskokous Karlsruhessa päättyy 8. syyskuuta.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliArvio: Uutuus­kirja kertoo Päivi Räsäsen oikeus­jutun tarinan notkeasti ja kiihkottomasti
Seuraava artikkeliEläke­pappia luultiin Lähetys­hiippakunnan papiksi – ei saanut toimittaa ehtoollis­kirkkoa Huittisissa

Ei näytettäviä viestejä