Arkkipiispa Luoma KMN:n yleis­kokouksessa: Pohjois­maisten kirkkojen äänen on kuuluttava jatkossakin maailman ekumee­nisessa yhteisössä

Arkkpiispa Tapio Luoma kirkolliskokouksessa Turussa 3.8.2021

Arkkipiispa Tapio Luoma toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaation johtajana Saksan Karlsruhessa eilen alkaneessa Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) yleiskokouksessa.

Yleiskokouksen avajaisissa puhunut Saksan liittotasavallan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier tuomitsi voimakkain sanoin Venäjän ortodoksisen kirkon Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainaan antaman oikeutuksen.

Luoma piti Steinmeierin puhetta taitavasti rakennettuna.

– Liittopresidentti toimii oman protestanttisen kirkkonsa jäsenenä ja hänen hengellinen vakaumuksensa tuli selvästi esille. Erityisen vahvasti hän otti kantaa Venäjän ortodoksisen kirkon rooliin hyökkäyssodassa Ukrainassa todeten, että kristillinen kirkko ei voi olla mukana lietsomassa vihollisuuksia.

Arkkipiispan mukaan oli huomionarvoista, että Steinmeierin puhetta olivat kuuntelemassa niin Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio kuin myös Ukrainan kirkkojen edustajat.

– Liittopresidentti painotti, että kirkkojen rooli on kutsua eri osapuolia dialogiin. Dialogi ei saa kuitenkaan olla tyhjää ja merkityksetöntä, koska silloin se muuttuu propagandan välineeksi. Myös antisemitismin hän yksiselitteisesti tuomitsi viitaten oman maansa synkkään juutalaisvastaiseen menneisyyteen viime vuosisadalla.

Luoma pani myös merkille, että liittopresidentti rohkaisi kirkkoja kuulemaan toistensa tarpeita ja oppimaan toisiltaan.

– Vain taloudellinen, ekologinen ja poliittinen oikeudenmukaisuus voivat Steinmeierin mukaan johtaa rauhaan, Luoma toteaa.

”Kirkkojen maailmanneuvosto ei ole koskaan erottanut jäsenkirkkoaan”

Luoma kiittelee myös avajaisissa puhuneen KMN:n väistyvän vt. pääsihteerin Ioan Saucan puhetta.

– Hänen mukaansa Kirkkojen maailmanneuvosto tulee säilyttää avoimena tilana, jossa voidaan keskustella myös vaikeista teemoista, kuten ilmastonmuutoksesta, ihmisen seksuaalisuudesta, apartheidista ja antisemitismistä sekä sodista eri puolilla maailmaa.

– Sauca iloitsi Ukrainan kirkkojen osallistumisesta kokoukseen, mutta totesi toisaalta Venäjän ortodoksisen kirkon erottamista koskeviin vaatimuksiin liittyen, ettei Kirkkojen maailmanneuvosto ole koskaan erottanut jäsenkirkkoaan.

Karslruheen jo alkuviikosta paikalle saapunut Luoma toteaa, että yleiskokouksessa on jo nyt tullut vastaan paljon uutta.

– Järjestelyjen mittasuhteet ovat puhutelleet. Olen vaikuttunut siitä yhteyden kokemuksesta, jonka jo ensimmäisen päivän aikana olen täällä saanut.

Luoma odottaa, että voisi kohdata Karslruhessa kristittyjä eri puolilta maailmaa sekä kuulla heidän kirkkojensa työstä, haasteista ja iloista.

– Kysymys on olemassa olevien yhteyksien vaalimisesta ja uusien luomisesta. Tärkeää on myös, että ne vaikutelmat ja näkemykset, joita yleiskokouksessa saamme, välittyvät kirkkomme elämään.

– Yksi konkreettinen tavoite on pohjoismaisten kirkkojen äänen säilyttäminen maailmanlaajuisessa ekumeenisessa yhteisössä myös tulevaisuudessa. Tämä toteutuu esimerkiksi henkilövalinnoissa erilaisiin maailmanneuvoston tehtäviin, Tapio Luoma sanoo.

Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokous Karlsruhessa päättyy 8.9.

Lue myös muita Kirkkojen maailmanneuvoston kokousta käsitteleviä juttuja:

Japaninkorealainen pappi Karlsruhen yleiskokouksessa: ”Japanissa me olemme marginaalissa, mutta täällä meidät tunnustetaan”

Kommentti: Tarjolla makeaa ekumeenisuutta – Maistuisivatko Helluntailaiset pamaukset vai Metodisti-vampyyrit?

Intialaispiispa Abraham Mar Paulos: ”Olemme kirkossamme oikeutetusti apostoli Tuomaan perillisiä”

Euroopan kirkot muovasivat viestiään maailman kirkoille, kun Armenia puuttui puheeseen: ”Milloin Euroopan kristityt nuoret aikovat täyttää Euroopan kirkot?”

Kommentti: Ekumeeninen puistomessu todentaa teologisesti pienintä yhteistä nimittäjää

Saksan liittopresidentti Steinmeier KMN:n yleiskokouksessa: ”Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat vievät kirkkoaan vaarallisella ja Jumalaa pilkkaavalla polulla”

Kirkkojen maailman­neuvoston yleis­kokous alkaa Saksassa, mukana on myös Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Arkkipiispa Luoma KMN:n yleiskokouksessa: Pohjoismaisten kirkkojen äänen on kuuluttava jatkossakin maailman ekumeenisessa yhteisössä

Edellinen artikkeliKuopion piispa emeritus Matti Sihvonen on kuollut
Seuraava artikkeliValtava puurakennus nousee STEP-koulutuksen Järvenpään kampukselle – peruskiveen kätkettiin aikakapseli

Ei näytettäviä viestejä