Esikoislestadiolaiset ottivat ehtoollisen omaan käyttöön

(Korjattu 7.12 klo13.58) Mikkelin esikoislestadiolaisten rukoushuoneessa vietettiin tänään illansuussa kirkkohistoriallinen ehtoollispalvelus. Kotimaa24 oli paikalla seuraamassa tapahtumia.

Saarnaaja, ehtoollispalveluksen pitäjä ja ehtoollisen jakajat olivat kaikki maallikoita. Esikoislestadiolaisuudessa ei ole mukana pappeja.

Ehtoollisliturgian toimitti esikoislestadiolaisten mikkeliläinen saarnaaja ja lähetysmies Reino Haimilahti.

Ehtoolliselle osallistui salin täydeltä ihmisiä, pitkälti toistasataa henkeä.

Ennen ehtoollispalveluksen alkua pidetyssä puheenvuorossa heinolalainen saarnaaja ja lähetysmies Raimo Haimilahti kertoi "kristillisyytemme vanhimpien" eli Ruotsin Lapin vanhimpien antaneen Suomen esikoislestadiolaisille lokakuussa neuvon ottaa sakramentit omaan käyttöön.

Haimilahden mukaan Ruotsista tulleessa kirjeessä oltiin "vakuuttuneita, että neuvomme on Pyhän Hengen ja Raamatun mukainen".

Vanhasta raamatunkäännöksestä luetun evankeliumin pohjalta pitämässään saarnassaan Raimo Haimilahti perusteli painokkaasti sitä, että esikoislestadiolaisten nyt tekemä ratkaisu on oikea ja raamatullinen.

Esimerkiksi kohdassa Luuk. 22:10:ssä mainittu vesiruukkua kantanut mies, jota Jeesuksen mukaan opetuslasten pitää seurata suureen saliin, tarkoittaa Haimilahden mukaan "eläviä kristittyjä, joilla on sydämessään Pyhä Henki."

Tällä ilmaisulla viitataan herätysliikkeen kielenkäytössä esikoislestadiolaisten seurakuntaan.

– Mikä on suuri sali? Jeesus ja opetuslapset kävivät synagogissa ja temppelissä. Mutta suuri sali ei ollut siellä. Ehtoollista ei asetettu siellä. Minulla on se käsitys, että se (suuri sali) on elävä kristillisyys, Raimo Haimilahti saarnasi.

Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtajan Seppo Karhun aiemmin Kotimaalle kertoman mukaan herätysliikkeen omia ehtoollistilaisuuksia tulee lähiaikoina lisää eri puolilla Suomea.

Lue Kotimaasta 10.12. raportti esikoislestadiolaisen herätysliikkeen ensimmäisestä omasta ehtoollisenvietosta.

Kotimaa24 on aiemmin julkaissut piispojen yksityisen viestin esikoislestadiolaiselle liikkeelle. Sakramenttien ottaminen herätysliikkeen omiin käsiin merkitsee piispojen mukaan muutosta niin herätysliikkeen itseymmärryksessä kuin sen suhteessa kirkkoon. "Omien sakramenttien seurauksena esikoislestadiolaiset eivät enää olisi kirkollinen herätysliike vaan eräänlainen vapaakirkko", piispat kirjoittivat ja toivoivat, että liike luopuisi sakramenttien ottamisesta omiin käsiin.

7.12. korjattu Reino ja Raimo Haimilahden nimien kirjoittamisessa ollut sekaannus.

Kuva: Jussi Rytkönen

Lue myös:

Piispa Repo: Omat sakramentit viesti sakramenttikäsityksen selvästä muutoksesta

Esikoislestadiolaiset: Omia maallikkoehtoollisia jo lähiaikoina

Karjalainen: Piispa varottaa esikoislestadiolaisia lahkoontumisesta

"Etenemme kohti sakramenttien ottamista omaan käyttöön"

"Vakava toive" – Kotimaa24 julkaisee piispojen viestin esikoislestadiolaisille

Esikoislestadiolaiset ottamassa käyttöön omat sakramentit vetoomuksista huolimatta

Esikoislestadiolaisten omien sakramenttien valmistelu yllätti piispan

Esikoislestadiolaiset valmistelevat sakramenttiseparatismia

Lahden kirkkoherrat huolestuneita esikoislestadiolaisten sakramenttiseparatismista

Esikoislestadiolaiset vastustavat liikkeen omia sakramentteja adressilla