"Etenemme kohti sakramenttien ottamista omaan käyttöön"

Esikoislestadiolaisen liikkeen saarnaajat eivät vielä Lahdessa viikonvaihteessa pitämässään kokouksessa tehneet päätöstä ottaa sakramentit liikkeen omaan käyttöön.

– Keskustelimme asiasta, mutta se jäi kesken. Kaikilla ei vielä ollut yhtälaista näkemystä siitä, mitä sakramenttien ottaminen seurakunnan käyttöön tarkoittaisi, sanoo Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhu.

– Mutta sitä kohti olemme menossa. Aikataulua en lähde arvailemaan, mutta tuskin siihen kauan enää menee. Asiasta on puhuttu, sitä on mietitty ja sen edestä on rukoiltu.

Karhun näkemyksen mukaan suurin osa liikkeen sanapalvelijoista ja työntekijöistä kannattaa sakramenttien ottamista maallikkojen käyttöön eli sakramenttiseparatismia.

– Meillä on ollut käytännön ongelmia kirkon kanssa. Siellä on naispappeja, ja meillä on ollut vaikeuksia saada miespappeja esimerkiksi kastetilaisuuksiin.

Seurakunta saa itse päättää

Karhun mukaan kirkko ei ole enää sama kuin vaikkapa puoli vuosisataa sitten. Kirkon tunnustus on paperilla sama kuin silloin, mutta käytännössä kirkon elämä on maallistunut.

Luterilaisen kirkon piispat ovat vedonneet esikoislestadiolaiseen liikkeeseen, jotta se ei ryhtyisi sakramenttiseparatismiin. Seppo Karhu sanoo, että sakramentit ovat arvokas asia, mutta että seurakunta saa itse päättää niiden käytöstä.

Karhu ei myöskään usko ehtoolliskysymyksen jakavan liikettä tai johtavan laajempiin eroamisiin. Ruotsissa separatismi on toteutettu, eikä siitä ole Karhun tietojen mukaan seurannut eroamisia.

– Päinvastoin, olen kuullut, että moni joka suhtautui epäilleen ratkaisuun, on tullut toisiin aatoksiin ja kiittelee nyt päätöstä ottaa sakramentit omiin käsiin.

Kuva: Olli Seppälä. Esikoislestadiolaisten rukoushuone Lahdessa.

Lue myös:

Esikoislestadiolaiset saarnaajat koolla sakramenttiseparatismin vuoksi

"Vakava toive" – Kotimaa24 julkaisee piispojen kirjeen esikoislestadiolaisille

Piispa Repo: Omat sakramentit viesti sakramenttikäsityksen selvästä muutoksesta

Lahden kirkkoherrat huolestuneita esikoislestadiolaisten sakramenttiseparatismista

Esikoislestadiolaiset vastustavat liikkeen omia sakramentteja adressilla