Karjalainen: Piispa varottaa esikoislestadiolaisia lahkoontumisesta

Esikoislestadiolainen liike on valmistellut sakramenttiseparatismia eli sakramenttien ottamista liikkeen omaan käyttöön.

Piispa ovat aiemmin vedonneet esikoislestadiolaisiin, jotta päätöstä ei tehtäisi. He ovat todenneet yhteisessä kannanotossaan, että liike ajaa näin itsensä kirkon ulkopuolelle, vaikka suurin osa siihen kuuluvista pysyisi kirkon jäseninä.

Kuopion piispa Jari Jolkkonen kertoo Karjalaiselle , että hän myös henkilökohtaisesti keskustellut esikoislestadiolaisten kanssa aiheesta ja kuvaillut, mitä irtaantuminen kirkosta tarkoittaisi.

– Olen huolissani tilanteesta. Myös osa herätysliikkeen väestä on huolissaan mahdollisesta muutoksesta, Jolkkonen sanoo lehdelle.

Hän muistuttaa, että kirkossa on pappisvirat sakramenttien toimittamista varten. Jolkkonen arvioi Karjalaisen haastattelussa, että muutoksen myötä esikoislestadiolaisista tulisi kirkosta irrallaan oleva lahko, jota ei ehkä 50 vuoden päästä olisi olemassa.

– Haluaisin vedota esikoislestadiolaisiin, että he pysyisivät kirkon yhteydessä. Syyt irtaantumisen tarpeeseen ovat jääneet hyvin epäselviksi.

Jolkkonen uskoo, että Lapin vanhimpien eli liikkeen johtohahmojen asenteilla on tilanteeseen suuri vaikutus. Heistä osa on Ruotsista.

– He eivät välttämättä ymmärrä tilannetta Suomessa, Jolkkonen sanoo Karjalaiselle.

Esikoislestadiolaisen liikkeen saarnaajat olivat Lahdessa koolla pari viikkoa sitten. Silloin Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhu totesi Kotimaa24:lle, ettei liikkeellä ole vielä yhtäläistä näkemystä siitä, mitä sakramenttien ottaminen seurakunnan käyttöön tarkoittaisi,

– Mutta sitä kohti olemme menossa. Aikataulua en lähde arvailemaan, mutta tuskin siihen kauan enää menee. Asiasta on puhuttu, sitä on mietitty ja sen edestä on rukoiltu, Karhu kommentoi.

Karhun mukaan suurin osa liikkeen sanapalvelijoista ja työntekijöistä kannattaa sakramenttien ottamista maallikkojen käyttöön.

Kuva: Jani Laukkanen

Lue myös:

"Etenemme kohti sakramenttien ottamista omaan käyttöön"

"Vakava toive" – Kotimaa24 julkaisee piispojen viestin esikoislestadiolaisille