Esikoislestadiolaiset ottamassa käyttöön omat sakramentit vetoomuksista huolimatta

Esikoislestadiolainen liike ottaa käyttöön liikkeen maallikkojen voimin suorittamat sakramentit tulevaisuudessa, kertoo Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhu.

– Etenemme kesällä tehdyn päätöksen mukaan. Korostan, ettei aikatauluja ole kuitenkaan lyöty vielä lukkoon, Karhu sanoo.

Kotimaa24 kertoi eilen, että esikoislestadiolaisen liikkeen sisällä kerätään adressia päätöstä valmistelevalle työryhmälle ja liikkeen johdolle, jotta päätöstä ei tehtäisi.

Adressin taustalla on muun muassa piispojen ja Lahden seudun kirkkoherrojen liikkeelle lähettämät kannanotot. Niissä ilmaistaan, että päätös tulee sulkemaan liikkeen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkopuolelle, vaikka sen jäsenistö jäisi kirkon jäseniksi. Esimerkiksi yhteistyö Esikoislestadiolaiset ry:n kanssa saattaa loppua. Syiksi mainitaan erityisesti kirkon tunnustukseen ja kirkkojärjestykseen liittyvät syyt sakramenttien asemasta kirkossa.

Yli 1500 nimeä keränneestä adressista huolimatta Karhu uskoo suurimman osan esikoislestadiolaisista tukevan omien sakramenttien ottamista käyttöön.

– Siitä tarpeesta tämä koko työ on lähtenyt liikkeelle, hän sanoo.

Karhu ei halua ottaa kantaa päätöksen vaikutuksiin. Hän korostaa työryhmän työn olevan kesken ja uskoo keskustelumahdollisuuksiin muun muassa piispojen kanssa. Työryhmä esittelee työnsä joulukuussa Ruotsin Lapin Jällivaaran vanhimmille, joilla on herätysliikkeessä vaikutusvaltainen asema.

Hän muistuttaa, että kirkon jäseniä ovat liikkeen jäsenet, ei liike sinällään.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen kannanotossa esikoislestadiolaisen liikkeen edustajille kuitenkin todetaan, että liike ajaa itsensä kirkon ulkopuolelle, vaikka suurin osa pysyisi kirkon jäseninä. Kotimaa24:n saamassa piispojen kannanotossa vedotaan sen puolesta, ettei päätöstä tehtäisi.

Karhu on varovainen arvioidessaan myös liikkeen mahdollista jakautumista. Hän uskoo, ettei sitä tapahdu, vaikka yksittäiset jäsenet jättäisivätkin liikkeen.

Kuvassa esikoislestadiolaisten rukoushuone Launeen seurakunnan alueella Lahdessa. Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Lahden kirkkoherrat huolestuneita esikoislestadiolaisten sakramenttiseparatismista

Esikoislestadiolaiset vastustavat liikkeen omia sakramentteja adressilla

Esikoislestadiolaisten omien sakramenttien valmistelu yllätti piispan

Esikoislestadiolaiset valmistelevat sakramenttiseparatismia