Mitä on porneia? Se selviää Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden ohjeista

Jehovan todistajat ratkaisevat erilaisia moraaliin liittyviä kysymyksiä omissa oikeuskomiteoissaan. Niihin liittyvässä ohjekirjassa on erittäin yksityiskohtaisia ohjeita muun muassa porneiasta.

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n vuonna 2014 tekemä selvitys määrittelee oikeuskomiteat Jehovan todistajien sisäiseksi oikeusjärjestelmäksi, jossa ihmisiä kuulustellaan heidän synneistään ja langetetaan rangaistuksia.

Selvitystä kommentoivat julkisuudessa muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen ja silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd).

Jehovan todistajien vanhimmille tarkoitettu luottamuksellinen kirja Paimentakaa Jumalan laumaa antaa yksityiskohtaisia ohjeita oikeuskomiteoiden toiminnasta ja suhtautumisesta erilaisin moraalittomiksi arvioituihin tilanteisiin.

Kriittisesti Jehovan todistajiin suhtautuvalla Jari-Pekka Peltoniemen ylläpitämällä Johanneksenpoika-sivustolla on julkaistu ohjekirjan viides luku, jonka otsikkona on ”Sen ratkaiseminen, tulisiko muodostaa oikeuskomitea”.

Jehovan todistajien oikeuskomitean valitsee tapauskohtaisesti seurakunnan vanhimmisto ja siihen kuuluu kolme jäsentä, ”veljeä”. Ohjekirjassa muistutaan myös, että vanhinten on käytettävä arvostelukykyä arvioidessaan oikeuskomitean perustamista.

Syitä oikeuskomitean perustamiseen ovat esimerkiksi murhan ja tapon lisäksi esimerkiksi tilanteet, joissa havaitaan häpeämätön käytös, irstaus ja julkea, ylenkatseinen asenne. Myös esimerkiksi itsepintainen kieltäytyminen perheen elättämisestä, ryhtyminen ammattinyrkkeilijäksi tai äärimmäinen fyysinen epäpuhtaus voivat antaa syyn perustaa oikeuskomitea.

Yksi keskeinen käsite ohjeistuksessa on porneia (por-nei´a), jolla tarkoitetaan erityisesti sukupuolielinten luonnotonta tai kieroutunutta käyttöä rivolla tavalla. Tarkennuksena mainitaan muun muassa, että itsetyydytys ei ole porneiaa eikä raiskauksen uhri ole syyllistynyt porneiaan.

Kuva: Olli Seppälä. Jehovan todistajien logo.

Lue myös:

Tutkija: Syyttäjät ja poliisit eivät tunnista hengellistä väkivaltaa

Räsänen ja Henriksson aikovat tavata Jehovan todistajia

Jehovan todistajien ohjekirja suhtautuu ristiriitaisesti maalliseen oikeusjärjestelmään

Räsänen tuoreesta selvityksestä: ”Kannan huolta uskonnonvapauden toteutumisesta”

Uskontojen uhrit: Jehovan todistajien oikeuskomiteat johtaneet jopa itsemurhiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEssee: Taivaspaikka on nyt lautasella – ruokavaliot ovat tämän ajan uskontoja
Seuraava artikkeliKirkko ja asukkaat riitelevät maanvuokrista Helsingissä – vetoomuksia piispoille asti

Ei näytettäviä viestejä