Jehovan todistajien ohjekirja suhtautuu ristiriitaisesti maalliseen oikeusjärjestelmään

Jehovan todistajien oikeuskomiteat tekevät tutkimistaan henkilöistä kirjallisia raportteja, säilyttävät niitä ja luovuttavat niitä edelleen seurakuntien työtä koordinoivalle maakohtaiselle haaratoimistolle. Asia käy ilmi Jehovan todistajien vanhimmille tarkoitetusta salaisesta ohjekirjasta.

Kotimaa24:n alkuviikosta haltuunsa saamassa englanninkielisessä ohjekirjassa kuvataan oikeuskomiteoiden toimintaa.

Jehovan todistajien vanhimmille tarkoitetun salaisen opaskirjan uusin versio on vuodelta 2010. Ohjekirjasta käy ilmi, että Jehovan todistajilla on oma maallisen oikeuden kanssa rinnakkainen oikeusjärjestelmänsä.

Ohjekirjassa annetaan ristiriitaisia ohjeita maalliseen oikeusjärjestelmään turvautumisesta. Toisaalta Jehovan todistajan ei kirjan mukaan pidä haastaa toista Jehovan todistajaa oikeuteen. Linjausta perustellaan Ensimmäisen korinttilaiskirjeen 6. luvun jakeilla 1–8, joissa todetaan muun muassa, että ”kuinka rohkenee kukaan teistä, jolla on riita-asia toisen kanssa, käydä oikeutta vääräin edessä? Miksei pyhien edessä?”.

Yksityiskohtaisesti erilaisia oikeustapauksia käsittelevä kirja toteaa esimerkiksi, ettei ketään pidä estää tekemästä ilmoitusta poliisille tai viranomaisille lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Toisaalla kirjassa annetaan ohjeita siihen, kuinka hyväksikäyttötapauksia käsitellään Jehovan todistajien omissa oikeuskomiteoissa.

Oikeuskomiteoiden olemassaolosta ei ohjekirjan mukaan saa kertoa ulkopuolisille. Itse kirjaa ei saa antaa kuin uskonliikkeen vanhimpien käsiin. Kirja on kielletty muun muassa Jehovan todistajiin kuuluvilta naisilta.

Jehovan todistajien oikeuskomiteat nousivat julkisuuteen sen jälkeen, kun Uskontojen uhrien tuki ry julkisti niitä koskevan selvityksensä. Ohjekirjan suomenkielinen versio on ollut määrä luovuttaa tänään sisäministeri Päivi Räsäselle ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille.

Edellinen artikkeliTasavallan presidentti myönsi arvonimiä
Seuraava artikkeliAikuisten virsikisan finaali käydään Turussa

Ei näytettäviä viestejä