Räsänen tuoreesta selvityksestä: ”Kannan huolta uskonnonvapauden toteutumisesta”

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) kertoo jo sopineensa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) kanssa, että he keskustelevat Jehovan todistajiin liittyvästä oikeuskomiteoita kartoittaneesta selvityksestä ensi viikolla.

– Kirkollisista asioista vastaavana ministerinä kannan huolta uskonnonvapauden toteutumisesta. Haluan keskustella siitä, olisiko oikeusministeriön ja kirkollisista asioista vastaavan opetus- ja kulttuuriministeriön yhdessä syytä selvittää tai käynnistää keskustelua uskonnonvapauden toteutumisesta uskonnollisten yhdyskuntien sisällä, Räsänen kertoo Kotimaa24:lle.

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n selvityksen mukaan Jehovan todistajissa synnintekijöinä pidettyjä muun muassa eristetään läheisistään. Jotkut olisivat päätyneet itsemurhaan. 

Räsänen muistuttaa, että uskonnonvapaus on perusoikeus, johon kuuluu oikeus harjoittaa ja ilmaista uskontoa, mutta myös oikeus erota uskonnollisesta yhteisöstä tai vaihtaa uskontoa.

– Tämä oikeus koskee kaikkien uskonnollisten yhteisöjen jäseniä. Tästä usein puhutaan islamin yhteydessä, sillä useissa islamilaisissa maissa tai yhteisöissä uskonnon vaihtamiseen suhtaudutaan kielteisesti ja siihen saatetaan liittää oikeudellisia seuraamuksia. Uskonnonvapauden tosiasiallisesta toteutumisesta tulee kuitenkin huolehtia kaikkien uskontokuntien kohdalla.

Räsäsen mukaan sisäministerinä asia ei kuulu hänen vastuulleen muutoin kuin mahdollisten poliisitutkimusten osalta.

– Mikäli joku epäilee joutuneensa Jehovan todistajien keskuudessa lainvastaisen toiminnan kohteeksi, asian selvittäminen edellyttää rikosilmoitusta tai tutkintapyyntöä poliisille.

– Suomessa on vain yksi oikeusjärjestelmä, jonka rinnalle eivät kuulu mitkään uskonnolliset rinnakkaisjärjestelmät, Räsänen sanoo.

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n tekemä selvitys oli osoitettu oikeusministerille. Anna-Maja Henriksson totesi Kotimaa24:lle, että uskonnonvapauteen liittyvät asiat kuuluvat myös opetus- ja kulttuuriministeriön toimialaan ja hän on ainakin osin toisen ministerin, kirkollisista asioista vastaavan Päivi Räsäsen, tontilla.

Lue myös: Ministeri Henriksson, onko maassamme rinnakkainen oikeusjärjestelmä?

Uskontojen uhrit: Jehovan todistajien oikeuskomiteat johtaneet jopa itsemurhiin

Henriksson painottaa hyväksikäyttötapausten ehkäisemisessä uskonnollisten yhteisöjen vastuuta

Edellinen artikkeliHS:n ilmoitus: Jalovaara tulee, Kirkkoherra: Ei tule
Seuraava artikkeliKummola Kotimaassa: Jääkiekko ei ole epäkristillinen laji

Ei näytettäviä viestejä