Markku Suokonautio sai kapitulilta kirjallisen varoituksen – Piispa: ”Varoitustili on nyt täynnä”

”Kirvespappina” tunnetuksi tullut pastori Markku Suokonautio on saanut Kuopion tuomiokapitulilta kirjallisen varoituksen. Syynä on kirkkojärjestyksen 2 luvun 26 §:n vastainen toiminta, joka kieltää palkkion ottamisen kirkollisesta toimituksesta.

Tuomikapituli sai kantelun Suokonaution toiminnasta. Selvityksessä kävi ilmi, että pastori Suokonautio on pyytänyt kirkollisten toimitusten suorittamisesta korvausta. Pyydetty korvaus on vaihdellut 250–300 euron välillä. Korvausta on nimitetty kulukorvaukseksi, ja se pitää sisällään sekä toimituspalkkion että matkakorvauksen.

Kapitulin mukaan Suokonaution toiminnassa ei ollut kyse yksittäistapauksesta vaan järjestelmällisestä pidemmän aikaa jatkuneesta tietoisesta toiminnasta. Suokonautio ei ole toimituskeskustelua sopiessaan kertonut kulukorvauksesta vaan ilmoittanut asiasta asianosaisten jo sovittua kirkollisesta toimituksesta. Kapituli ei myöskään pidä Suokonaution pyytämien matkakorvausten summia kohtuullisina. Kapitulin tutkinnan yhteydessä ei käynyt ilmi, oliko Suokonautio ilmoittanut saamansa tulot verottajalle.

Päätöksessään tuomiokapituli toteaa, että Suokonautio on toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia jättäessään noudattamatta säännöksen, jossa pappia kielletään ottamasta palkkiota kirkollisesta toimituksesta. Lisäksi Suokonautio on käyttäytynyt papille sopimattomalla tavalla, kun hän on ottanut korvausvaatimuksensa esille vasta toimituskeskustelun tai kirkollisen toimituksen yhteydessä sekä pyytäessään kohtuuttoman suurta matkustuskulukorvausta.

Tuomiokapituli päätti antaa Suokonautiolle asiasta kirjallisen varoituksen. Perusteena kirjallisen varoituksen antamiselle on kirkkojärjestyksen 2 luvun 26 §:n vastainen toiminta.

– Pastori Suokonautio on rikkonut kirkkojärjestystä ja antamaansa pappislupausta. Toiminta on ollut järjestelmällistä ja pitkäaikaista. En voi ymmärtää enkä hyväksyä tällaista seurakuntalaisten rahastusta. Olen kertonut Suokonautiolle, että hänen varoitustilinsä on nyt täynnä. Papin pitää toimia aina niin, että ihmiset voivat luottaa pappiin ja seurakuntaan, sanoo piispa Jari Jolkkonen.

Markku Suokonautio jäi eläkkeelle Sonkajärven kirkkoherran virasta viime vuoden maaliskuussa.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Tuomiokapituli ei myöntänyt Suokonautiolle jatkoaikaa

Papin oltava tarkka sanamuodoista

Kirvespappi jakaa hautajaisissa pokaaleja

”Kirvespappi” kieltäytyy seurakuntaneuvoston johtamisesta

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Melkein yhtä arvokkaita
Seuraava artikkeliKyselytutkimus: Digitaalisen nuorisotyön arvostus seurakunnissa kasvanut kovasti

Ei näytettäviä viestejä