Kirvespappi jakaa hautajaisissa pokaaleja

Suokonautio_Markkux205Markku Suokonautio käyttää havaintovälineitä myös hautajaisissa.

– Olen koko elämäni yrittänyt käyttää havaintovälineitä, koska vain kolme prosenttia ihmisistä kykenee abstraktiseen ajatteluun. Olen käyttänyt niitä myös muistopuheissa. Jos vainaja on ollut innokas kalastaja saattaa olla, että minulla on ollut verkko mukana. Veteraanien hautajaisissa minulla on ollut pieni Suomen lippu, Suokonautio sanoo.

– Olen myös hautajaispuheessa sanonut, että kun ajattelemme vainajaa ja kaikkea sitä mitä hän eläessään oli ja teki, hän on kaikesta tästä ansainnut ensimmäisen palkinnon. Minulla on ollut siellä sitten pokaali mukana ja olen siinä arkun vieressä ojentanut sen. Joskus olen ojentanut kukkia, riippuen siitä mitä olen vainajasta oppinut.

Hän kertoo kutsuvansa omaiset mukaan myös vainajan siunaamiseen.

– Me myös siunaamme tämän vainajan yhdessä. Kun olen sanonut siunaussanat, lähiomaiset tulevat vähän ennen sitä arkun toiseen päähän. Luen Herran siunauksen kädet kiinni arkussa ja myös omaisilla on kädet arkulla. Tästä on tullut äärettömän hyvää ja positiivista palautetta.

Soukonautio ei ymmärrä miksi hänen havaintovälineiden käytöstään on kohistu.

– Jos hyväksymme havaintovälineet lasten ja eritavalla lahjakkaiden tilaisuuksissa, miksi sitten ei aikuisten? Jeesuskin käytti havaintovälineitä. Mikä kirkkolaki tai -järjestys kieltää niiden käytön? Ei mikään. Tärkeintä on, että puhe koskettaa kuulijakuntaa ja se pidetään ilman papereita niin, että katsotaan ihmisiä silmiin rohkeasti. Minun mielestäni papin osuus on kasuaalitoimituksissa jotakin aivan muuta kuin sisältälukemista. On äärettömän suuri etuoikeus laittaa itsensä likoon.

Takavuosina Suokonautio käytti myös hälyä herättäneitä kastesanoja, jossa hän oli korvannut Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen sanat sukupuolineutraalilla Luojan, Lunastajan ja Pyhittäjän nimeen -ilmaisulla. Kohun vuoksi hän kertoo siirtyneensä käyttämään kasteessa molempia rinnakkain.

– Viimeksi tuli kauhea äläkkä. Käytän edelleen kasteessa niitä, mutta nyt sitten käytän myös sanoja Isän ja Pojan ja Pyhän hengen nimeen vaikka en usko sanamagiaan. Käytän niitä pitkin hampain, Suokonautio sanoo.

Edellinen artikkeliPiispa Askola on kutsunut seurakuntien ja lähetysjärjestöjen johtajat palaveriin
Seuraava artikkeliPerheneuvoja poistaisi vitsan sananlaskusta

Ei näytettäviä viestejä