Papin oltava tarkka liturgisista sanamuodoista

Suokonautio_Xrepisy205Kotimaa24 kertoi aiemmin, että kirkkoherra Markku Suokonautio kastaa omin sanoin ja käyttää hautajaisissa rekvisiittaa. Miksei niin saisi tehdä, kysyy Kotimaa.

– Liturgiset sanamuodot ja kaavat perustuvat pitkään, aikaisempien sukupolvien tallentamaan uskonperinteeseen, sanoo Seinäjoen kirkkoherra, Espoon hiippakunnan piispana aloittava Tapio Luoma.

– Niiden jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Meidän nyt vahtivuorossa olevien on oltava uskollisia sekä menneelle että tulevalle.

Luoma tuntee Suokonaution tapauksen: hän selvitti Suokonaution kasteiden pätevyyttä Lapuan hiippakunnan asessorina joitakin vuosia sitten.

Luoma muistuttaa Kotimaassa, että yhteys tiettyjen sanojen merkittävyyteen katoaa jos sanoissa itsessään ajatellaan olevan jotakin pyhää, ja silloin luiskahdetaan sanamagian puolelle.

– Meidän olisi oltava nöyriä sen todellisuuden kanssa, josta sukupolvien aikana kiteytyneet sanat puhuvat. Sooloilun vaarana on, että omien sanojen käyttämisen mukana pappi uittaa mukaan henkilökohtaisen, ehkä hyvinkin erilaisen käsityksensä todellisuudesta.

Lue Jussi Rytkösen tekemä artikkeli 1.12. ilmestyneestä Kotimaasta.

Lue myös Kirvespappi jakaa hautajaisissa pokaaleja

Edellinen artikkeliSuosittu raamattusivusto suljetaan Ruotsissa
Seuraava artikkeliValtiovalta kokoontuu tiistaina itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen

Ei näytettäviä viestejä