Viisi syytä kertoa kapitulin selvityspyynnöstä

Kotimaa24 kertoi 14.8. uutisessaan, että Lapuan tuomiokapituli tekee selvitystä saatuaan tietoonsa että eräs Seinäjoen seurakunnan pappi on vihkimyt sateenkaariparin.

Maakuntalehti Ilkka siteerasi uutista jo samana päivänä omilla verkkosivuillaan. Alkuperäisessä uutisessa kyseistä pappia ei mainittu nimeltä, mutta vaikka Seinäjoki on suuri seurakunta (yli 51 000 jäsentä) ja siellä on pappeja liki 30, ei papin henkilöllisyyden selville saamisessa Ilkalta mennyt kauan (kapituli myös vahvisti henkilöllisyyden). Seuraavna päivänä ilmestyi papin haastattelu:

Asiaan tarttui seuraavana päivänä myös Yle:
Kotimaa24:n toimitukseen tuli kysymys, miksi ylipäätään ensimmäisenä uutisoimme kapitulin selvityspyynnöstä.
Syitä on ainakin viisi. 1) asia on uutinen, sillä se kertoo muutoksesta 2) asia on osa kirkon sisällä käytävää merkittävää periaattellista keskustelua 3) uutinen laajentaa keskustelun piiriä ja näkökulmia, sillä nyt kapituli on itse aktiivinen toimija 4) kyse on keskustelusta, jonka lopputulos vaikuttaa  kirkkoon, sen asemaan ja imagoon 5) ja lisäksi avoimuus vaatii kertomaan mitä näin tulenarassa asiassa on tekeillä - yksityiskohdatkin kiinnostavat.
Olli Seppälä