Venäjän ortodoksinen kirkko on paljastanut todelliset kasvonsa

Ukrainan ortodoksinen kirkko on johdonmukaisesti tukenut ja tukee edelleen Ukrainan alueellista koskemattomuutta...

Metropoliitta Onufri on Moskovan patriarkaatin Ukrainan ortodoksisen kirkon johtaja. "Sota on suuri synti Jumalan edessä", hän totesi.

Onufri on Venäjän ortodoksisen kirkon pyhän synodin - piispainkokouksen - pysyvä jäsen. Venäjän kirkko ei ole Onufrin sanoja lainkaan uutisoinut.

Vladimir Putin muuten väitti puolustavansa juuri tätä vainotuksi väitettyä kirkkoa taannoisessa puheessaan.

Kehitys Venäjän kirkossa on ollut huolestuttava jo pitkään. Nyt viimeistään naamiot on riisuttu. Venäjän kirkko on vaiennut hyökkäyksestä Ukrainaan.

Hiljaisuus on myöntymisen merkki.

Suomen ortodoksinen kirkko on halunnut pitää yllä tasapainoisia yhteyksiä kuvaannollisesti sekä itään että länteen.

– Sekä Ekumeeninen patriarkka että Venäjän ortodoksisen kirkon edustajat ovat vierailleet meillä usein. Ennen korona-aikaa meillä oli myös vireillä Moskovan patriarkan vierailu Suomeen. Mitä tällaisiin suunnitelmiin tulee, niin totean, että viimeaikaiset tapahtumat asettavat nämä uuteen valoon.

Arkkipiispa Leon luonnehti näin haastattelussa yhteyksiä "sekä itään että länteen".

Venäjän kirkon todelliset laskelmoivat kasvot ovat nyt paljaana. Ne totisesti asettavat suhteet heti uudestaan "uuteen valoon".

Toivottavasti Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous kokoontuu pian.

Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu ekumeeniseen patriarkaattiin ja tulee nyt selkeästi asemoitua nimenomaan sellaiseksi, eikä pitää yllä "tasapainoisia" yhteyksiä sekä itään että länteen.

Suhteita Moskovaan voi tulevaisuudessa ylläpitää, mutta sekä "kuvaannollisesti" että oikeasti päättäväisesti juuri läntisenä kirkkona.


Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous kokoontui 24.2.2022. Kannanotto valitettavasti ei ollut riittävän päättäväinen tai selkeä.

Onufri on julkaissut 24.2.2022 vetoomuksen. Hän toteaa mm. Venäjän sotilaalliset toimet, kutsuu ukrainalaisia yhtenäisyyteen, rukoukseen maansa ja sen sotilaiden puolesta sekä vetoaa Venäjän presidenttiä välittömästi lopettamaan hyökkäyksen.

Patriarkka Kirillin kannanotto oli paljastava.

20 kommenttia

 • Jari Haukka sanoo:

  Tässä sodan todelliset kasvot. https://hs.mediadelivery.fi/img/978/e4c631c69aa54afb59cedb13dee56dad.jpg.webp

  Tätä siis puolet venäläisistä haluaa.

  ”Puolet venäläisistä vastaajista sanoi, että Venäjän on oikeutettua käyttää sotilaallista voimaa estääkseen Ukrainaa liittymästä Natoon. ”

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008641952.html

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lars Ahlbäck

  Lähihoitaja, sairaanhoidon opiskelija, teologian maisteri ja ortodoksipappi.