Venäjän ortodoksinen kirkko on paljastanut todelliset kasvonsa

Ukrainan ortodoksinen kirkko on johdonmukaisesti tukenut ja tukee edelleen Ukrainan alueellista koskemattomuutta…

Metropoliitta Onufri on Moskovan patriarkaatin Ukrainan ortodoksisen kirkon johtaja. ”Sota on suuri synti Jumalan edessä”, hän totesi.

Onufri on Venäjän ortodoksisen kirkon pyhän synodin – piispainkokouksen – pysyvä jäsen. Venäjän kirkko ei ole Onufrin sanoja lainkaan uutisoinut.

Vladimir Putin muuten väitti puolustavansa juuri tätä vainotuksi väitettyä kirkkoa taannoisessa puheessaan.

Kehitys Venäjän kirkossa on ollut huolestuttava jo pitkään. Nyt viimeistään naamiot on riisuttu. Venäjän kirkko on vaiennut hyökkäyksestä Ukrainaan.

Hiljaisuus on myöntymisen merkki.

Suomen ortodoksinen kirkko on halunnut pitää yllä tasapainoisia yhteyksiä kuvaannollisesti sekä itään että länteen.

– Sekä Ekumeeninen patriarkka että Venäjän ortodoksisen kirkon edustajat ovat vierailleet meillä usein. Ennen korona-aikaa meillä oli myös vireillä Moskovan patriarkan vierailu Suomeen. Mitä tällaisiin suunnitelmiin tulee, niin totean, että viimeaikaiset tapahtumat asettavat nämä uuteen valoon.

Arkkipiispa Leon luonnehti näin haastattelussa yhteyksiä ”sekä itään että länteen”.

Venäjän kirkon todelliset laskelmoivat kasvot ovat nyt paljaana. Ne totisesti asettavat suhteet heti uudestaan ”uuteen valoon”.

Toivottavasti Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous kokoontuu pian.

Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu ekumeeniseen patriarkaattiin ja tulee nyt selkeästi asemoitua nimenomaan sellaiseksi, eikä pitää yllä ”tasapainoisia” yhteyksiä sekä itään että länteen.

Suhteita Moskovaan voi tulevaisuudessa ylläpitää, mutta sekä ”kuvaannollisesti” että oikeasti päättäväisesti juuri läntisenä kirkkona.


Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous kokoontui 24.2.2022. Kannanotto valitettavasti ei ollut riittävän päättäväinen tai selkeä.

Onufri on julkaissut 24.2.2022 vetoomuksen. Hän toteaa mm. Venäjän sotilaalliset toimet, kutsuu ukrainalaisia yhtenäisyyteen, rukoukseen maansa ja sen sotilaiden puolesta sekä vetoaa Venäjän presidenttiä välittömästi lopettamaan hyökkäyksen.

Patriarkka Kirillin kannanotto oli paljastava.

  1. Valitettavasti minulle ei ole auennut presidentti Niinistön lause: ” Naamiot on nyt riisuttu.” Joka tuossa etusivullakin on luettavissa.

    Toivottavasti hän ei tarkoittanut sitä, että se kuuluisa keskusteluyhteys Presidentti Putinin kanssa on tapahtunut naamari päässä, koska siitä ei jää reilun ystävyyden sulomaku suuhun, vaan ainostaan paskainen jälkimaku, joka mitätöi teeskentelyksi kaiken entisen, jota ystävyydeksikin tulkittiin.

    Ystävyys ei saisi olla niin hepposissa kantimissa koskaan, että yks’kaks’ yhden nukutun yön jälkeen voi nousta sanomaan, että kysymyksessä oli vain naamiaiset, ei me oikeasti oltu. Meitä on siis huijattu, niinkö?

    Tulkintani voi olla vääräkin, ja toivottavasti onkin.

Ahlbäck Lars
Ahlbäck Larshttps://twitter.com/ahlback_lars
Lähihoitaja, sairaanhoidon opiskelija ja teologian maisteri.