Moskovan patriarkaatin tulkinta evankeliumillisesta rakkaudesta naapureita kohtaan

Moskovan patriarkka Kirill on lähettänyt presidentti Vladimir Putinille seuraavan tervehdyksen:

" Venäjän ortodoksinen kirkko on aina pyrkinyt antamaan merkittävän panoksen maanmiesten isänmaalliseen koulutukseen, nähdessään asepalveluksen aktiivisen ilmentymän evankelisesta rakkaudesta naapureihin, esimerkkinä uskollisuudesta totuuden ja hyvyyden korkeille moraalisille ihanteille. "

Lähde on:

http://www.patriarchia.ru/db/text/5900861.html?fbclid=IwAR0s7m_Yye8Yi2aaoZZDNJXyvIDQh8VDM8iFBN

Viesti ei ole erityisen yllättävä.

Moskovan patriarkaatti on aiemmin katkaissut ehtoollisyhteyden Ukrainan tilanteeseen liittyen muun muassa Suomen ortodoksiseen kirkkoon poliittisena pelinä. Se on siis osoittanut sen arvostuksen, joka sen näkökulmasta eukaristiaan liittyy.

Se on viime vuosina perustanut ympäri Eurooppaa eksarkaatteja, jotka ovat rikkoneet vanhoja eurooppalaisia kirkkoja.

Kun Turkki otti Hagia Sofian islamilaiseen hallintaansa, Moskovan patriarkaatti tuki tätä, vaati Athos-vuoren alaisuuteen liittyviä Istanbulissa sijaitsevia kirkkoja itselleen ja yhtyi Syyriassa olevan Hagia Sofian replikan rakentamiseen.

Suomen ortodoksinen kirkko on perustettu Venäjällä vallinneen kaaoksen tilanteessa. Sillä on toki yhteytensä tähän kirkkoon, johon se ei nykyisin ole kirkollisessa yhteydessä, muun muassa siten, että sen palveluksissa lauletaan Pietarin hovikapellasta periytynyttä ukrainalaiseen kansanmusiikkiin pohjautuvaa sävelmistöä.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on käynyt vuosikausia Moskovan patriarkaatin kanssa ekumeenisia neuvotteluita, joissa on etsitty ja löydetty ”uskon leikkauspisteitä”.

Olisi hyvin erikoista, jos patriarkan lausunto ja Moskovan patriarkaatin viime vuosien toimet olivat kummankaan kirkon näkökulmasta yhteistä eetosta tai varsinkaan uskoa luovia.

Hyökkäyksellä Ukrainaan on myös ekumeenisia vaikutuksia.

Kun Putinista on tullut jonkinlainen maailmanpolitiikan Breivik ja Moskovan patriarkaatti on antanut tälle tukensa, ekumeenisessa tilassa ollaan siirrytty uudelle tasolle. Valitettavasti kyse voi olla siitä kuin tasavallan presidentti Niinistön tänään toimittajalle antamassa vastauksessa kysymykseen, jatketaanko Putinin kanssa keskustelua. Vastaus oli sen suuntainen, että puhuminen on puhuttu.

2 kommenttia

 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Nyt on Petri asiaa. Nyt pitäisi uskaltaa tehdä myös johtopäätöksiä. Ja myös päätöksiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jorma Hentilä sanoo:

   Venäjän lähetystön edessä Helsingissä Illansuussa (24.2.) järjestetyssä Putinin ja Venäjän sotatoimia vastustaneessa mielenosoituksessa eräällä keski-ikäisellä naisella oli kädesään varsin kookas ortodoksiristi.

   Tehtaankatu oli tukossa 200 metrin matkalta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit