Venäjän ortodoksinen kirkko on paljastanut todelliset kasvonsa

Ukrainan ortodoksinen kirkko on johdonmukaisesti tukenut ja tukee edelleen Ukrainan alueellista koskemattomuutta...

Metropoliitta Onufri on Moskovan patriarkaatin Ukrainan ortodoksisen kirkon johtaja. "Sota on suuri synti Jumalan edessä", hän totesi.

Onufri on Venäjän ortodoksisen kirkon pyhän synodin - piispainkokouksen - pysyvä jäsen. Venäjän kirkko ei ole Onufrin sanoja lainkaan uutisoinut.

Vladimir Putin muuten väitti puolustavansa juuri tätä vainotuksi väitettyä kirkkoa taannoisessa puheessaan.

Kehitys Venäjän kirkossa on ollut huolestuttava jo pitkään. Nyt viimeistään naamiot on riisuttu. Venäjän kirkko on vaiennut hyökkäyksestä Ukrainaan.

Hiljaisuus on myöntymisen merkki.

Suomen ortodoksinen kirkko on halunnut pitää yllä tasapainoisia yhteyksiä kuvaannollisesti sekä itään että länteen.

– Sekä Ekumeeninen patriarkka että Venäjän ortodoksisen kirkon edustajat ovat vierailleet meillä usein. Ennen korona-aikaa meillä oli myös vireillä Moskovan patriarkan vierailu Suomeen. Mitä tällaisiin suunnitelmiin tulee, niin totean, että viimeaikaiset tapahtumat asettavat nämä uuteen valoon.

Arkkipiispa Leon luonnehti näin haastattelussa yhteyksiä "sekä itään että länteen".

Venäjän kirkon todelliset laskelmoivat kasvot ovat nyt paljaana. Ne totisesti asettavat suhteet heti uudestaan "uuteen valoon".

Toivottavasti Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous kokoontuu pian.

Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu ekumeeniseen patriarkaattiin ja tulee nyt selkeästi asemoitua nimenomaan sellaiseksi, eikä pitää yllä "tasapainoisia" yhteyksiä sekä itään että länteen.

Suhteita Moskovaan voi tulevaisuudessa ylläpitää, mutta sekä "kuvaannollisesti" että oikeasti päättäväisesti juuri läntisenä kirkkona.


Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous kokoontui 24.2.2022. Kannanotto valitettavasti ei ollut riittävän päättäväinen tai selkeä.

Onufri on julkaissut 24.2.2022 vetoomuksen. Hän toteaa mm. Venäjän sotilaalliset toimet, kutsuu ukrainalaisia yhtenäisyyteen, rukoukseen maansa ja sen sotilaiden puolesta sekä vetoaa Venäjän presidenttiä välittömästi lopettamaan hyökkäyksen.

Patriarkka Kirillin kannanotto oli paljastava.

20 kommenttia

 • Kosti Vasumäki sanoo:

  …”vaan tapahtuuko kaupungissa onnettomuutta, jota Herra ei ole tuottanut.” (Aamos3:6) ja (Jes45:7).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Presidentti Niinistön mukaan ”Naamiot on nyt riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät.” Jospa onkin niin, että naamioiden takaa paljastuukin salatun Jumalan kasvot?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Venäjä on aikonut iskea vain sotilaskohteisiin, eli aseet taotaan auroiksi ja miekat auranteriksi, eikä enää opetella sotimaan. Eikö tämä ole se uskonnollinen, raamatullinen visio.

  Netti on täynnä kuvia Itä-Ukrainan rämäksi pommitetuista taloista, pienistä ja suurista ja kaksi miljoonaan ihmistä on joutunut pakenemaan, suurin osa Venäjälle. Eivät kai he Venäjää pakene Venäjälle. Tämä on siis tapahtunut aikaisemmin, mutta kukaan ei ole moittinut Ukrainaa, koska se on Länsimielinen. Jos vaikka löytyisi joukkohautoja, nekin olisi varmaan separatistien tekemiä omilleen.

  Minä en pidä puolueellisesta asenteesta jossa vain toinen osapuoli on aina syyllinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Tarkoitatako, että kuvat eivät ole tosia?

  Kerro sitten miten ne pitäisi lukea.

  Ukrainan erittäin hyvin aikaisemmin tunnettu korruptio, on sekin ilmeisesti väärää medialukutaitoa, eikä pidä paikkaansa. Siitä on paljonkin kirjoitettu, kuinka Ukrainassa kaiken voi ostaa, parlamenttipaikan, vaikutusvallan, syytesuojan, tutkinnon, pääsyn leikkaukseen jne. Siksi ihmettellen tätä suuren suurta läntistä huolta ja värinää, tällaisen toiminnan puolesta. Sinne tukitaan nyt rahaa joka puolelta, että voivat ostaa aseita.

  Onko tilanne nyt radikaalisti muuttunut korruption osalta, vai mistä on kysymys?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   On yksi asia ottaa lahjuksia ja toinen asia aloittaa sota, jossa on jo nyt surmattu yli 10 000 ihmistä. Ei korruptio oikeuta hyökkäyssotaan. Et kai ajatellutkaan näin?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matti Wirilander sanoo:

   Kysymys on olennaisesti itsevaltiaasta Vladimir Putinista ja häntä makeilevista ihmisistä. Kun kummastelemme Putinin toimia, perusteltua olisi varmaankin arvioida myös sitä, mitä on hänen korviensa välissä. Asiantuntijoina ei tällöin ole niinkään valtio-oppineet kuin psykiatrit. Onhan esimerkiksi ex-presidentti Trump ilmeinen psykopaatti, johon myös psykiatri Claes Andersson ehti hieman ennen kuolemaansa viitata. Ja kuten Trump, myös Putin on patologinen valehtelija, mikä on tyypillistä psykopaatille. Tosin mukana on myös poliittista tarkoituksenmukaisuutta, jota psyykkinen rakenne sitten tukee.

   Pidän selvänä, että tämä Matin-päivä jää historiaan sinä päivänä, jolloin Putinin lähtölaskenta alkoi. Hän on ajanut itsensä nurkkaan, häntä tullaan aina sivistyneessä maailmassa inhoamaan. Ilmeisesti Ukraina tulee olemaan hänen poliittisen uransa loppu. Kun Putinista v. 2000 tuli presidentti, hänellä oli tuhannen taalan mahdollisuus viedä Venäjä kansainvälisesti arvostetun sivistysvaltion piiriin. Mutta turha odottaa mitään humaania KGB-upseerilta, jonka paralleelina ovat Gestapo ja SS-upseerit.

   Sofi Oksanen sanoi: Ei Venäjä ole arvoitus, se on tuhat vuotta ollut samanlainen!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Ronald Reaganin ”pahan valtakunta” vastaan ”jumalallisissa hyveissä” rypevä länsi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Mitä kuuluu niille Ukrainan ”tilausvauvoille”, jotka jäivät coronan takia hakematta ?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Lars Ahlbäck sanoo:

  Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja Kirill paljasti tänään todelliset kasvonsa ja herransa. Hän on myös patriarkkana osaltaan vastuussa kehityksestä tähän pisteeseen. Hän on ollut mukana rakentamassa Putinin imperiumin hengellistä kuorrutusta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Haukka ”On yksi asia ottaa lahjuksia ja toinen asia aloittaa sota, jossa on jo nyt surmattu yli 10 000 ihmistä. Ei korruptio oikeuta hyökkäyssotaan. Et kai ajatellutkaan näin?”

  Ei nyt ole alkanut sota, se on kestänyt jo vuosikausia. Ehkä nyt tuli vain mitta täyteen. Se tulee aina joskus. Meidän, jotka olemme aina vihapuhetta harrastaneet venäläisiä ja presidentti Putinia kohtaan, olisi hyvä oppia, että Ihmisoikeudet kuuluvat myös venäläisille.

  Eikö presidentti olisi huono paimen, jos hän ei pitäisi omistaan huolta myös silloin, kun he ovat kauempana.

  Vanha kansa sanoi aikoinaan, että parempi kerta rysäys kuin jatkuva kitinä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   Putin on diktaattori, joka tällä viikolla muutti jäätyneen konfliktin hyökkäyssodaksi. Ei ole ”vihapuhetta” todeta hyökkäyssodan aloittaminen rikokseksi ja murhaamiseksi.

   Putinilla on toki ihmisoikeudet niinkuin muillakin, hän on kuitenkin lähettäessään murhaajajoukkonsa ukrainalaisten kimppuun päättänyt riistää heiltä perusihmisoikeuden, oikeuden elää.

   Venäläisiä vastaan minulla ei ole mitään. He vain ovat jostain syystä saaneet melkoisen sarjan roistoja johtajikseen.

   En enää vastaa näihin putinilaisiin purkauksiin. Ugh!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Jos nyt näkyy Kiovan pimeydessä valähdyksiä ja räjähdyksiä, tuovat ne minulle mieleen aikaisemmat kuvat Irakista, Bagdadin taivaalta, jossa ei edes pyritty välttämään siviilikohteita, vaan pommitettiin oikein sydämen halusta ja riemusta, ja täällä katsottiin kuvia mahtavista ja hurjista liekkimeristä, jonka keskellä siellä kansa oli. Voi miten Länsi on vahva maailmanpoliisi.

  Tämä tapahtui siis Lännen toimesta, yhden miehen eli Saddamin takia, hänen kun uskottiin valmistavan Ydinasetta. Sellaista valmistuslaitosta ei sitten löytynyt, mutta koko maa jäi kaaokseen ja kaaos jatkuu. Jälkihoito jäi tekemättä, paettiin paikalta häntä koivien välissä.

  Meillä ei kovin rankastii tuomittu asiaa, vaan puolusteltiin tekoa. Miksi sitten näin? Siksi, koska me kuulumme tähän Länteen ja meillä ei tarvinnut synnyttää tunnetta, että hyökkääjä on meidän vihollinen, koska se oli ikäänkuin me, eli Länsi. Ja Irakilaisille ei niin väliä, he olivat siellä kaukana ja vielä vääräuskoisia.

  Emme me ole mitään pyhimyksiä, se on hyvä muistaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Valitettavasti minulle ei ole auennut presidentti Niinistön lause: ” Naamiot on nyt riisuttu.” Joka tuossa etusivullakin on luettavissa.

  Toivottavasti hän ei tarkoittanut sitä, että se kuuluisa keskusteluyhteys Presidentti Putinin kanssa on tapahtunut naamari päässä, koska siitä ei jää reilun ystävyyden sulomaku suuhun, vaan ainostaan paskainen jälkimaku, joka mitätöi teeskentelyksi kaiken entisen, jota ystävyydeksikin tulkittiin.

  Ystävyys ei saisi olla niin hepposissa kantimissa koskaan, että yks’kaks’ yhden nukutun yön jälkeen voi nousta sanomaan, että kysymyksessä oli vain naamiaiset, ei me oikeasti oltu. Meitä on siis huijattu, niinkö?

  Tulkintani voi olla vääräkin, ja toivottavasti onkin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Lars Ahlbäck sanoo:

  Kirillin kannanottoa hyökkäykseen Ukrainaan saatiin odottaa. Hän ei pyytänyt Putinia lopettamaan, eikä edes kyennyt sanomaan sota tai hyökkäys. Kirjoitin siitä blogikirjoituksen.

  Ilmoita asiaton kommentti