Vedestä ja Hengestä

Jeesus sanoo: ”Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan”. (Joh. 3:5)
Vedestä ja Hengestä

Miksi on tärkeää syntyä vedestä ja Hengestä?

Meillä tulee olemaan elämän aikana kolme syntymää; äidistä, kasteessa ja ylösnousemisen yhteydessä; mikä sinusta näistä kolmesta syntymästä on tärkein? 

Miksi on tärkeää luottaa siihen, että Jumalan valtakuntaan pääsemiseen riittää kristillinen kaste, eikä siihen tarvitse mitään omia tekoja (nöyrtymistä, parannusta tai muita armonjärjestyksiä)?

Miksi oikean uskon hedelmiä ei voi laittaa Jumalan valtakunnan sisäänpääsyvaatimuksiksi? 

Millä perusteella saimme jo kasteessamme syntimme anteeksi; miten on mahdollista, että Kristus on läsnä kasteessa? 

Kuka on Jumalan lapsi ja millä perusteella? 

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

 1. Ari sanoo:
  ”Se mikä on ns “kirkollisilla” tässä armo keskustelussa harhaanjohtavaa että he eivät ole saaneet armoa eli eivät ole tulleet kohdanneeksi Jumalan Pyhyyttä ja vanhurskautta ja omaa syntistä elämää, siis todellista ymmärrystä että on kuolemaan tuomittu ja tarvitsee armoa, miksikö, koska harhaisesti opetetaan lapsikasteessa saatavasta armosta, jumalan lapseudesta ym ym…..”

  Ymmärrän Ari huolesi, koska tunnen ns.vapaiden suuntien käsityksen ”kansankirkosta”.
  Monessa mukana olleena, olen havainnut, että kaikilla suuntauksilla on omat ongelmansa, mutta kaiketi täytyy myöntää, että lähes kaikilla niillä on myös antaa joitain hyvää Suomen Kristilliseen kenttään.

  Teet mielestäni myös aika voimakkaita johtopäätöksiä ihmisten kokemasta Armosta ja sen puutteesta vain sen pohjalta, että he ovat jo heti syntymänsä jälkeen saaneet kuulua Kristilliseen seurakuntaan ja saaneet sen mukaista opetusta, kuka enemmän kuka vähemmän. Eihän ns. vapaat suunnatkaan jätä kastettua opettamatta? Onhan tämä tapana kaikissa Kristillisissä seurakunnissa, jotka vähänkään välittävät lapsistaan. Eri suuntien kirjo on laaja, eikä mikään ole näistä lopulta puhdas, kirkas ja synnistä vapaa. Kristuksessa olemme puhtaat, mutta siitä ei lihallinen seurakunta ikinä ymmärrä mitään.

  Se, että pidät Lutherilaisuutta harhaisena opetuksena, antaa minulle näkemyksen, että olet löytänyt itse jotain minkä haluaisit muidenkin löytävän, mutta sinun argumentit ovat jääneet kovin ihmiskeskeisiksi, eli tarkoitan, että korostat tietäen tai tietämättäsi ihmisen omaa panosta Kristillisen vaelluksen onnistumisessa. Olet huolehtimassa niistä, jotka ovat jo Evankeliumin kuulleet, mutta et ikäänkuin luota siihen, että he ovat ymmärtäneet sen oikein, koska et luota koko Suomen kirkkoon ja sen järjestykseen. Ymmärrän myös miksi.

  Antaisinkin hyvän neuvon, sillä olisi kohtuullista, että et tuomitse kaikkia lapsena kastettuja kadotukseen, koska heidän joukossa on niin monta, jotka ovat Kristuksen vastaanottaneet. Uskonsa menettäneitä on kaikissa lahkoissa ja suunnissa, mutta Jumala yksin tietää, ketkä lopulta ovat niitä jotka ovat lähellä Herraa, sillä Herra on yleensä siellä missä on ahdistusta, surua ja kärsimystä.

  Ethän vain halua sotia sen ajatuksen puolesta, että Lutherilainen vauvana kastettu huutaa avukseen väärää Jumalaa? Hetkittäin on nimittäin saanut sen käsityksen, että olet niitä Kristittyjä vastaan, jotka ovat mielestäsi eksyksissä ja harhassa. Eräässä ”suuressa” uskonnossa tämä on tapana ja heistä monet ovat lähteneet jopa terrorismin tielle, kun ajavat oikea uskoisten asiaa…

  Laki henkinen uskonnollisuus on juuri se, mitä vastaan Jeesus nousi ja korosti kaikessa Luottamaan Jumalaan, sitähän sinäkin peräänkuulutat, mutta korostat monissa kirjoituksissasi kuinka pitää tehdä parannus ja uskoa evankeliumi.

  Kääntyminen on havahtumista huomaamaan, että olen syntinen ja kuljen väärään suuntaan. Se on Jumalan aikaan saamaa parannusta, jonka Jumala on tehnyt Kristuksen Sanalla. Jeesus herättää kuolleita ihmisiä edelleen, kun Sanaansa julistetaan.
  Hedelmät juontuvat Juuresta ja me olemme vain oksia, jotka kantavat hedelmiä. Jos me olemme Kristuksessa, niin saamme ”Leivän” Häneltä elääksemme, mutta Hedelmät nauttii joku muu. Näin on Jumala hyväksi nähnyt.

  Epäjumalan palvojat ovat niitä, jotka pyytävät omaansa. Koirat ja velhot ovat valhehenkien alaisia. Haureuden tekijät elävät valheessa ja rakastavat sitä.

  Kirkko voi näitä vastaan vain vähän, mutta kaiken se voi Totuuden puolesta ja sen tähden sitä myös vainotaan.
  ”Synnissä ahkeroivat” (tuo ”harjoittaa” voidaan kääntää myös noin) ovat niitä, jotka kieltävät Kristuksen Herruuden, he saattava kuulua kirkkoon ja olla kaikin puolin kunniallisia. He saattavat kilvoitella ja kiivailla myös Jumalan lain puolesta, kuten yhden ”suuren” uskonnon edustajajista monet tekevät, mutta, he eivät ole luopuneet omasta tahdostaan (nöyrtyneet) vaan ahkeroivat edelleen lihan jalostamisessa ja kaikessa ihmismielen mukaisissa askareissa kieltäen Raamatullisen vanhurskauttamisen yksin Armosta, Kristuksen kautta.

  Sillä siksi me vaivaa näemme ja kilvoittelemme, että olemme panneet toivomme elävään Jumalaan, joka on kaikkien ihmisten vapahtaja, varsinkin uskovien. 1.Tim.4:10

 2. Reijo, tohtori Martti Lutherin esimerkkiä noudattaen on Raamattu käännetty useimmille kielille. Ajattele, jos Lutheria ei olisi ollut, niin millä kielellä sinä Raamattua lukisit?

  Tehdä syntiä tai synnissä elämistä tai harjoitta syntiä tai viettää aikaa synnissä, ovat kaikki hyviä käännöksiä. Kuitenkaan se ei tarkoita yksittäistä tekoa. Harrin kommentti oli erinomainen.

  Reijo, mitä Raamatun käännöksiä sinä pelkästään luet?

 3. Ismo Malinen, kiitos asiallisesta kommentista.

  Lapsikaste, mistä löydät edes yhtä vauvaa joka Raamatussa olisi kastettu, varsinkaan evankeliumeissa??

  Siis Jeesus ja Hänen opetuslapset eivät kastaneet yhtään lasta vaan vain aikuisia, MIKSI??

  Miksi Jeesus itse meni kasteelle eikä Häntä kastettu vauvana, eikö Jumala olisi voinut järjestää senkin jos vauva kaste olisi oikea, varsinkin kun uskovien tulee seurata Jeesusta eli näin ollen mennä itse kasteelle????

  En tuomitse yhtään ketään kadotukseen vaan julistan parannusta että ihmiset löytäisivät elävän Jumalan luo, yksi valhe jota niin moni rakastaa on juuri luterilaisuus ja varsinkin sen kaste oppi.
  Mieti miksi ns ”uskonpuhdistuksen” alussa vainottiin ns ”uudestikastajia, siis luterilaiset tappoivat niitä jotka ottivat oikean kasteen aikuisina, MIKSI vainottiin, oliko vainot Jumalasta vai saatanasta???? Tätä asiaa eivät kaikki voi kuulla, mutta se on selkeästi historiasta luettavissa, eikä muutu vaikka sen yrittäisi pyyhkiä mielestä.

 4. Ari Pasanen :”Siis Jeesus ja Hänen opetuslapset eivät kastaneet yhtään lasta vaan vain aikuisia, MIKSI??”

  MIKSI-listaa voisi hyvin jatkaa: miksi ihmiset eivät yleensä osanneet lukea tai kirjoittaa, miksi ei ollut autoja, miksi ei ollut radio- ja tv-propagandaa, miksi ei ollut nettiä, facebookia ja twitteriä eikä ollut lentokoneitakaan yms.?? Olisiko syynä jonkinlainen ihmiskunnan kulttuurievoluutio?

 5. Ari, Jeesus Kristus asetti Kristuksen kirkon kasteen ylösnousemisen jälkeen.

  Jeesus Kristus sanoo: “Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.” (Matt. 28:18-20)

  Parannuksen kaste ei ole Kristuksen kirkon kaste.

  Kun Apollos oli Korintossa, tuli Paavali, kuljettuaan läpi ylämaakuntien, Efesoon ja tapasi siellä muutamia opetuslapsia. Ja hän sanoi heille: ”Saitteko Pyhän Hengen silloin, kun te tulitte uskoon?” Niin he sanoivat hänelle: ”Emme ole edes kuulleet, että Pyhää Henkeä on olemassakaan.” Ja hän sanoi: ”Millä kasteella te sitten olette kastetut?” He vastasivat: ”Johanneksen kasteella.” Niin Paavali sanoi: ”Johannes kastoi parannuksen kasteella, kehoittaen kansaa uskomaan häneen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, se on, Jeesukseen.” Sen kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen. Ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, tuli heidän päällensä Pyhä Henki, ja he puhuivat kielillä ja ennustivat. Heitä oli kaikkiaan noin kaksitoista miestä. (Apt. 19: 1-7)

 6. Juha Heinilä, Jeesus antoi käskyn tehdä opetuslapsia omille opetuslapsilleen, siis esim Pietarille, kuinkas Pietari itse sanoo ensimmäisenä helluntaina, käskeekö kastamaan vauvat vai sanooko tekää parannus JA OTTAKAA KASTE???

  kun Pietari selkeääkin selkeämmin sanoo kuinka toimia niin miten sen voi vääntää lapsikasteeseen???

  38 Niin Pietari sanoi heille: ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.
  39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.”(Ap.t.2)

  • Vesi ja Henki. Evankeliumin vesi kastelee maan ja saa aikaan elämää ja Pyhä Henki vaikuttaa uskon Jeesukseen ja sitä kautta uudestisyntymisen.

   Johanneksen evankeliumissa (elävä) vesi symboloikin erityisesti Jumalan sanaa, evankeliumia, vrt. myös Joh. 4:10-14;

   10 Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ”Jos sinä tietäisit Jumalan lahjan, ja kuka se on, joka sinulle sanoo: ’Anna minulle juoda’, niin sinä pyytäisit häneltä, ja hän antaisi sinulle elävää vettä.”
   11 Nainen sanoi hänelle: ”Herra, eipä sinulla ole ammennusastiaa, ja kaivo on syvä; mistä sinulla sitten on se elävä vesi?
   12 Et kai sinä ole suurempi kuin meidän isämme Jaakob, joka antoi meille tämän kaivon ja joi siitä, hän itse sekä hänen poikansa ja karjansa?”
   13 Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ”Jokainen, joka juo tätä vettä, janoaa jälleen,
   14 mutta joka juo sitä vettä, jota minä hänelle annan, se ei ikinä janoa; vaan se vesi, jonka minä hänelle annan, tulee hänessä sen veden lähteeksi, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään”.

   Tässä Jeesus ei tarjonnut samarialaiselle naiselle kastevettä, vaan evankeliumia.
   Niinkuin elävä, eli virtaava puhdas vesi luo kuivaan maahan uutta elämää, myös evankeliumi uudistaa ja uudestisynnyttää Pyhän Hengen vaikutuksesta ihmisen uuteen elämään Jumalan yhteyteen.

   Ilmestyskirjassa kutsutaan ihmisiä kuuulemaan evankeliumia;

   Ja Henki ja morsian sanovat: ”Tule!” Ja joka kuulee, sanokoon: ”Tule!” Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä (evankeliumia) lahjaksi. (Ilm. 22:17)

   Evankeliumin vaikutusta ja vettä rinnastetaan toisiinsa myös Sakarjan kirjassa, missä kuvataan Israelin lopunaikaista uudistumista sen vastaanottaessa evankeliumin;

   Sinä päivänä on Daavidin suvulla ja Jerusalemin asukkailla oleva avoin lähde (evankeliumi) syntiä ja saastaisuutta vastaan. (Sak. 13:1)

   Vain evankeliumi Kristuksen täytetystä työstä voi puhdistaa ihmisen synnistä ja saastaisuudesta.

   Profeetta Jesajan sanoin;

   Te saatte ilolla ammentaa vettä pelastuksen lähteistä. (Jes. 12:3)

   Kuulkaa, kaikki janoavaiset, tulkaa veden (evankeliumin) ääreen. Tekin, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa ja syökää; tulkaa, ostakaa ilman rahatta, ilman hinnatta viiniä ja maitoa. (Jes.54:1)

   Kaikissa edellämainituissa raamatunkohdissa vesi viittaa evankeliumiin eikä kristilliseen kasteeseen. Tämä on helppo huomata myös sanojen tekstiyhteydestä.

  • Harri, Jumalan sana, evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta tekee vedestä pyhän kasteveden. Ilman Jumalan sanaa se on pelkkää vettä. Jumala itse kastaa ja antaa kaiken mitä pelastumiseen tarvitaan. Kaikki on pelkkää armoa. Ei Jeesus Kristus turhaa ole käskenyt kastamaan nimeen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen. On valitettavaa, jos olemme epäuskoisia ja halveksimme kastetta.

  • On valitettavaa, jos nukutamme ihmisiä helvettiin uskottelemalla, että heidät pelastaa pelkkä kaste ilman elävää uskoa Kristukseen.

 7. Juha Heinilä, mikälainen Jumala kuva sinulla on, onko Jumala muuttumaton??

  Siis kun Jumala Sanoo jostain asiasta jotain niin muuttaako Hän mielensä ja tekeekin toisin??

  Vertaa israelilaisille annetun lain muutamaa kohtaa jossa selkeästi Jumala käskee poistamaan teon tehneen kansasta eli käskee kivitämään, onko nyt tänäpäivänä Jumala muuttanut mieltään ja hyväksyy luokseen esim miehen kanssa makaavan miehen jne…?

  3. Moos. 20:13
  Jos joku makaa miehenpuolen kanssa, niinkuin naisen kanssa maataan, tekevät he molemmat kauhistuksen; heidät rangaistakoon kuolemalla, he ovat verivelan alaiset.

Juha Heinilä
Juha Heinilä
Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.