Tyrmistyttävää ja vastuutonta

Kansanedustaja Sari Tanuksen (KD) puoliso ja eduskunta-avustaja Jukka Salmi on 2.2.2023 Iltalehden ja Iltasanomien mukaan julkisesti ilmoittanut vaihtavansa sukupuoelnsa ja viettävänsä sen jälkeen runsaasti aikaa eduskunnan naisten saunassa.

Ilmoitus on nostattanut aiheellisen tyrmistyksen ja kyselyn. Tätäkö on eduskunta-avustajien henkinen taso? Tätäkö on kristillisdemokraattinen politiikka?

Iltasaonomissa Sari Tanus selittää, että  "päivitys ei ollut loukkaava, vaan sen tarkoituksena oli nostaa esiin läpiviedyn lain heikkouksia." (IS 2.2.2023)

Ilmoitan oevani vahvasti sitä ieltä, että Salmen päivitys nimenomaan oli loukkaava, asiaton ja kielteisesti seksistinen.

Tällä kertaa asiatonta lausuntoa ei sentään selitetty vitsiksi. Vitsin varjolla on puhuttu ja kirjoitettu aivan liian paljon pahaa.

Tunnen jollakin tasolla kymmeniä transsukupuolisia tai transtaustaisia ihmisiä. En osaa mieltää heistä yhtäkään tirkistelijäksi tai vippaskonstien käyttäjäksi. Heille se on äärimmäisen vakava ja tärkeä asia. He kyselevät: - Saanko olla totta?

Vielä kerran tiedoksi: sukupuolta ei voi vaihtaa. Tiettyjä asioita voi korjata.

109 kommenttia

 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Meidän naistensaunassa toivotetaan miehet tervetulleiksi. Nythän on niin, että jokainen tietää, miltä aikuinen nainen ja mies näyttävät anatomialtaan, kiitos peruskoulun (ja sos.median). Ei siis olla enää pornoehtien varassa. Nehän kuuluivat uskovaisten lukemistoon raamatun ohella. Ei aiheuta tirskumista, eikä muutakaan lapsekasta käytöstä. Mies pesee naisten selät ja toisinpäin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Ei voi mennä enää saunaan. Ei edes miesten vuorolla. Siellä on kuulemma kalullisia lesboja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Mikko, ei tule ajatelleeksi kuinka paljon loukkaa näitä kalullisua lesboja, että heitä vähätellään. Nämä kalulliset lesbot eivät tule kurkkimaan miehiä, sillä heidän juridinen sukupuoli on nainen ja he ovat naisten puolella saunassa. Mikään laki ei estä heitä, sillä jokaiselle on oikeus tasa-arvoiseen kohteluun. Nämä kalulliset lesbot rakastavat juuri naisia. Mielestäni kaikki ahdasmielisyys ja sukupuolen moninaisuuden kieltäminen on fobiaa. Ulkonaisesti emme voi tietää, mitä ihminen kokee sisäisesti. Ulkonaisesti voi olla mies, sisäinen seksuaalisuus on lesbous.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Paajanen,

   Siihen on syynsä, miksi uskonnolliset konservatiivit häviää yksi kerrallaan jokaisen käymänsä taistelun: homoseksuaalisuuden dekriminalisointi, rekisteröity parisuhde, avioliittolain muutos, translainsäädännön uudistaminen, vanhemmuslaki.

   Syy tappiolla on se, että kerta toisensa jälkeen uskonnolliset konservatiivit tekevät itsensä naurunalaiseksi argumentaationsa lapsellisuudella.

   Tämän keskustelun jatkaminen ei millään tavalla edistä sinun agendaasi. Päinvastoin. Niin viihdyttävää kuin sitä olisikin jatkaa, olen armollinen ja päätän tämän vuoropuhelun osaltani tähän. Toivottelen sinulle hyvää alkavaa viikkoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Mikko, en tiedä mitä ovat konservatiivit, joten minun on vaikea ottaa tuohon kantaa.

   Sinullekkin hyvää alkavaa viikkoa ja älä halveksi kalullisua lesboja, äläkä määrittele ihmisiä ulkonaisten ominaisuuksien mukaan. Toimi traslain hengessä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Marja-Sisko Aalto

  Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit