Suomiko nousuun anarkistisin keinoin?

Lehtitietojen mukaan Vihreiden puoluekokousaloitteessa esitetään, että Suomen lipun häpäiseminen pitäisi laillistaa.  Suomen lipun häpäisemisen sallimista koskevan aloitteen taustalla on Pohjois-Karjalan vihreät nuoret ja opiskelijat -yhdistyksen jäsen. 

RR: Politiikka on yhteisten asioitten hoitamista. Anarkismiko**) sopisi kaikille suomalaisille tässä ja nyt selviytymiskeinoksi ulos henkisestä ja aineellisesta ahdingosta?  Siniristilippu muistuttaa menneistä uhrauksista, joista aloitteen tekijä ei näytä lainkaan piittaavan. Vanha veteraanisanonta Uhrin ansiosta lippu liehuu pitää silti vieläkin paikkansa.

– Lipun häpäiseminen on hyvän maun vastaista, mutta voi siitä huolimatta olla vahva ilmaisukeino taiteessa tai politiikassa, minkä kieltäminen on sananvapauden näkökulmasta ongelmallista - varsinkin kun rikoksella ei ole varsinaista asianomistajaa, aloitteen laatija perustelee. 

 RR: Makaaberi*) ajatus! Sananvapausko on aikamme uusin kultainen vasikka? Kun ennen valtion kukkaronnyörien vartijat vetosivat siihen, että ei ole rahaa, niin sillä saatiin kansa hiljaiseksi, pulinat pois.  Kun nyt vedotaan sananvapauteen, niin kaikki kynnelle kykenevät selittävät suureen ääneen omia sekavia aivoituksiaan aivan niin kuin sananvapaudesta olisi tullut suoranainen sanomisen pakko.

Lisäksi Pohjois-Karjalan vihreiden nuorten ja opiskelijoiden jäsen esittää aloitteessaan uskonrauhan rikkomisen, eli niin sanotun jumalanpilkan, uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen poistamista rikoslaista. 

 RR: Tänään, 4.6.15, on puolustusvoimain lippujuhlapäivä.  Ruttopuiston rovasti yrittää  sielunsa silmin nähdä tilanteen, jossa lipputankoihin on nostettu mitä erilaisimpia Suomen lipun irvikuvia: puoliksi palaneita, repaleisia, spreijattuja, ulosteila  töhrittyjä siniristejä. Monihan on jo pitkään himoinnut ristiä pois itsenäisyytemme symbolista.

Mitä taas hautarauhan rikkomisen sallimisesta seuraisi? Kun rauha on noista Jumalan puistoista poissa, niin kesällä voisi esimerkiksi Hietaniemen hautausmaalla pitää rokkikonsertteja ja tanssiaisia. Syyspimeät yöt taas olisivat haudanryöstäjien kultahammasaikaa. Koirien kusettajat voisivat antaa lemmikkiensä kaikessa rauhassa  kaivella luita maasta. Uroskoirilla olisi vessa ja kuonokirja  joka hautakiven kohdalla. Sunnuntaisin voisi järjestää kilpa-ajoja hautuumaan pitkillä käytävillä.

Vihreiden puoluesihteeri  mukaan asiaan kytkeytyy sananvapaus ja länsimainen traditio.
– On tavoiteltava kunnioittavaa keskustelua, jossa ei pyritä loukkaamaan ketään. Sille rakentuu sivistynyt yhteiskunta. Länsimaisessa perinteessä on lähdetty siitä, että vapaassa yhteiskunnassa ei kuitenkaan rangaista sellaisten mielipiteiden ilmaisusta, jotka voivat olla paheksuttavia.
Puoluehallitus ei kannata uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen poistoa rikoslaista. 

RR: Se nyt vielä puuttuisi, että Vihreitten puoluehallitus kannattaisi lämpimästi kaikenlaista uskonnonharjoituksen estämistä! Toki monissa muissa maissa ihmiset käyvät messuissa henkensä kaupalla. Meillä tällainen pelko ei ole ajankohtainen. Ainakaan vielä.

Olen odottanut, että joku Ruttopuiston rovastia viisaampi pohdiskelisi ääneen sitä, mahtaako mitään yhteyttä löytyä Suomen murheellisen nykytilanteen ja toisaalta maassamme harjoitettavan aktiivisen Jumalan maastakarkotuspyrkimyksen välillä?

Surkuhupaisaa ja äärimmäisen ristiriitaista tässä kyseisessä ehdotuksessa on se, että anarkisti pyytää vastustamaltaan järjestäytyneeltä yhteiskunnalta lupaa toimia lainvastaisesti. Jos hän ymmärtää, että kyse on häpäisemisestä, niin miksi ehdoin tahdoin pitäisi saada toimia makaaberilla tavalla? Saako siitä kenties sulan hattuunsa?

Vihreälle anarkistille suosittelen Pablo Nerudan runon sisäistämistä:

Iske kitarasi tuleen

kohota se palavana:

siinä sinulle lippu!

 

 

Tässä Iltiksen juttu kokonaisuudessaan:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1433339872122.html?fb_action_ids=10206796116452361&fb_action_types=og.shares&fb_ref=www-share

 

*) Sanalla makaaberi viitataan taiteelliseen tai kirjalliseen tyylikeinoon. Makaaberi taide tai kaunokirjallisuus on tunnelmaltaan tahallisen uhkaavaa ja häiritsevää, kammottavaa, kauheaa, karmivaa, kalmankatkuista, kaameaa. Kirjallisuustutkimuksessa makaaberiin sisältyy usein karkea ristiriita elämän ja kuoleman tai kauneuden ja rumuuden välillä.

**) Anarkismi on ideologia, jonka mukaan valtion hylkääminen mahdollistaisi vapaan ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan. Itse termi tulee kreikankielen sanoista "an arche", ilman hallitsijaa. Anarkismi hylkää kaikki hierarkkiset auktoriteetit, niin yhteiskunnalliset, taloudelliset kuin poliittisetkin. Se, mikä erottaa anarkismin muista ideologioista, on sen suhde valtioon. Anarkisteille valtio on keinotekoinen ja epäoikeutettu instituutio, joka mahdollistaa kaikenlaisen riiston nykyajan maailmassa.

Anarkismi on siis uuden sosiaalisen järjestyksen filosofia, joka perustuu täydelliseen vapauteen ilman rajoittavia lakeja. Sen mukaan kaikki erilaiset hallitusmuodot perustuvat väkivallalla uhkailuun ja siten ne ovat valheellisia, vahingollisia ja tarpeettomia. Anarkismi hyökkää erityisen voimakkaasti kolmea ihmistä eniten sortavaa, keinotekoista käsitettä vastaan: uskontoa, omaisuutta ja valtiota.

 

19 kommenttia

  • Juhani Ketomäki sanoo:

    Kyse on nimenomaan Suomen lipun häpäisemisestä. Luultavasti vihreät luulivat että kielto suojelee myös sateenkaari lippua. Muuten kannanotto ei ole selitettävissä

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

    Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121