...rikas, rakas, köyhä, varas...

Lukijani.

Raamatun sivuilta löytyy liuta lasten narulorun hahmoja. Moni heistä tunnetaan nimeltä, osa teoistaan. Jotkut ovat mukana kirkkovuoden evankeliumeissa ja siten myös saarnoissa.

Rikas, köyhä ja varas ovat usein sidoksissa toisiinsa. Rakas kuuluu toiseen ulottuvuuteen, mutta muuttaa joskus muut.

Rikas.

" Jeesus tuli Jerikoon ja kulki kaupungin halki. Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän oli publikaanien esimies ja hyvin rikas." (Luuk. 19:1-2)

Kun Jeesus puhutteli Sakkeusta, tämän omaisuus hupeni hetkessä puoleen. Ja - tulkoon todetuksi näin aneiden vastustamisen 500-vuotismuiston alla - Sakkeus tahtoi oma-aloitteisesti maksaa kelpo hyvityksen vääryyttä kärsineille.

Omaisuus antaa valtaa. "Illalla tuli paikalle Joosef, rikas arimatialainen, joka hänkin oli Jeesuksen opetuslapsi. Hän meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. Pilatus käski antaa sen hänelle." (Matt. 27:57-58)

Tuskinpa kukaan vähävarainen olisi tohtinut lähestyä maaherraa kuolemaantuomitun puolesta. Mutta niin Jeesus sai leposijan koskemattomasta haudasta. Toki vain hetkeksi, kuten tiedämme.

Rakas.

Daavid lauloi kuningas Saulin pojan kaaduttua taistelussa "Raskas on suruni sinun tähtesi, veljeni Jonatan. Sinä olit minulle rakas. Minulle oli sinun ystävyytesi naisen rakkautta ihanampi." (2. Sam. 1:26)

Köyhä.

Rikkaiden temppelilahjoissa ei ollut mitään erityistä. "Sitten tuli köyhä leskivaimo ja pani arkkuun kaksi pientä lanttia, yhteensä kuparikolikon verran." (Mark. 12:42) Jeesus huomasi tuon teon suuruuden. Niin leskivaimosta tuli esikuva. Totta! Köyhät auttavat hädänalaisia auliimmin kuin muut.

Varas.

Noin viikkoa ennen Jeesuksen kuolemaa sattui outo teko - kaiketi syvän tunteen ohjaamana.

Maria, Martan ja Lasaruksen sisar, voiteli Jeesuksen jalat kalliilla nardusöljyllä. "Juudas Iskariot, joka oli Jeesuksen opetuslapsi, ja josta sitten tuli hänen kavaltajansa, sanoi silloin: 'Miksei tuota voidetta myyty kolmestasadasta denaarista? Rahat olisi voitu antaa köyhille.' Tätä hän ei kuitenkaan sanonut siksi, että olisi välittänyt köyhistä, vaan siksi että oli varas. Yhteinen kukkaro oli hänen hallussaan ja hän piti siihen pantuja rahoja ominaan." (Joh. 12:4-6)

Kilo hopeassa haihtui hajuiksi. Ja varas kehkeytyi kavaltajaksi.

Sinun

Harmaa rovasti

Kirjoittaja

Jouni Parviainen

Olen palvellut pääosan työurastani sotilaiden pappina. Eläkkeelle jäätyäni katselen blogissani maailmaa lyhyinä silmäyksinä (mottona "bona, bene, breviter", noin 2000 merkkiä). Teen sen milloin asiantuntemukseni pohjalta milloin pelkällä tunteella. Käytän jäsentelyn punaisena lankana teemaa Kirjeitä Harmaan rovastin hyllystä.