Ennakkoarvailuja USAn opetusministeristä

***

Tämän artikkelin kirjoittamisen aikana ennakkokaavailut olivat erilaiset kuin lopulliset esitykset.

Myöhemmin 5.12.2016 Trum päätti esittää häntä  asuntoministeriksi.
Opetusministeriksi Trump päätti esittää  Betsy DeVosin.
Tekstiä ei kuitenkaan ole muutettu sen paremmin kuin kommenttejakaan, vaan ne on jätetty entiselleen.
 ****

 

 

USA:n presidentin vaalien jälkeen on keskustelussa ollut useitakin mielenkiintoisia kysymyksiä esillä. Kaikkea ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta ennakkokaavailuja esiintyy.

Liittovaltion opetusministerin nimityksessä on nostettu esiin Ben Carsonin nimi

http://edition.cnn.com/interactive/2016/11/politics/new-cabinet/index.html?iid=ob_article_footer_expansion#secretary_of_education

Ben Carson on ollut huippukirurgi ja poliittisesti erittäin aktiivinen.

Hänen uskontokuntansa on seitsemännen päivän adventismi.

Amerikkalaisessa kulttuuriyhteydessä esiintyvistä kysymyksistä mainittakoon,

että hän on vakuuttunut että maailma luotiin seitsemässä päivässä

ja että hän on arborttien vastustaja, mistä poikkeuksena vain äidin todella vakavat terveysriskit.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ben_Carson

 

 

38 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Kimmo

  Käyttämäsi sana ”puppua” kuvaan vain kirjoittajaansa, ei sen yleisempää totuutta.

  Näyttää olevan tilastollista kallistumaa siihen suuntaan että sivistystasolla on pienen pientä merkitystä: evoluutioteoria on aavistuksen verran yleisempää lukeneilla kuin vähemmän lukeneilla.

  Sen sijaan kolmas vaihtoehto, missä Jumalaa ei mitenkään oteta huomioon, menee eri kaavan mukaan ihan omia teitään. Ihan yleisesti voidaan todeta että tämän vuosituhannen puolella ateismi on maailmanlaajuisesti menettänyt asemiaan noin viidenneksen: n.2,5% :sta n.2% :iin ja uskonnottomien määrä noin kuudenneksen: n.12% :sta noin 10% :iin .

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Roto: ”ateismi on maailmanlaajuisesti menettänyt asemiaan noin viidenneksen: n.2,5% :sta n.2% :iin ja uskonnottomien määrä noin kuudenneksen: n.12% :sta noin 10% :iin . ”

   Mitä tämän on tarkoitus todistaa ja miten se liittyy blogiisi? Sitäpaitsi Eräiden arvioiden mukaan maailman ”ei-uskonnollisen” väestön määrä olisi noin 750 miljoonaa. ITSEÄÄN ATEISTEIKSI KUTSUVIEN määrä tästä noin 175 miljoonaa eli 2,5 % maailman väestöstä.

   Tosin WIN/GIA:n (Worldwide Independent Network/Gallup International Association) vuonna 2012 teettämän kyselytutkimuksen mukaan maailman väestöstä 13% on ateisteja.

   Kun nyt rupesit jälleen kerran esittelemään noita tilastojasi, kerropa saman tien, mikä on tilanne länsimaisen sivistyksen parissa: Euroopassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa, Japanissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Olen tietoinen erilaisten tutkimustulosten olemassaolosta. Niiden menetelmät ovat erilaisia. Siksi ne myös näennäisesti antavat erialaisia vastauksia. Vastaukset kuitenkin ovat kysymyksistä riippuvaisia.

   Olen huomannut että noiden eräänlaisten mielipidetutkimusten mukaisten tutkimuksien tulokset heittelevät edestakaisin aina sen mukaan kuka on työn tehnyt. Sen sijaan pitkäaikaisiin tilastollisiin menetelmiin perustuvat ja syvällisiin yhteiskunnallisiin rakenteisiin perustuvat tutkimukset ovat antaneet tuloksia, joissa vastausten on todettu olevan vakaasti todellisuuteen ankkuroituneita. Ne eivät ehkä ole niin tarkkoja yksittäisten ihmisten mielipiteiden heilahtelujen kuvaajia, mutta ne kertovat yhteiskunnallisen kokonaiskehityksen erittäin luotettavasti. Niinpä olen ottanut yllä esittämäni tulokset alansa huipulla olevan Barretin laitoksen tutkimuksista, jotka jo vuosikymmeniä ovat pystyneet kuvaamaan suurten linjojen kehityksen hyvin suurella varmuudella.

   Meillä Suomessa ei ehkä ole huomattu esimerkiksi sellaista että heti uusimman vallanvaihdon mukana noin 55 % venäläisistä ilmoitti olevansa ortodokseja.

   Kuinka moni suomalainen on havahtunut siihen että maailman suurimmat kristilliset väestömäärät ovat USA:ssa, Brasiliassa ja Kiinassa.

   Samaten kuinka moni suomalainen on ajatellut että Intiassa on enemmän kristittyjä kuin Venäjällä tai Saksassa.

   Tässä vain muutamia näkökohtia esiin nostaakseni.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Entäs ne luvut Euroopassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa, Japanissa.?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Kimmo

   Minulla ei ole tuota suurta tutkimusta kokonaisuudessaan, ainoastaan muutama artikkeli, joissa kerrotaan yhteenvetoja suurimmista trendeistä.

   Olen siis toisissa kysymyksissä riippuvainen toisista lähteistä joita elämäni aikana olen asiantuntijoilta kuullut tai itse lukenut.

   Otan tähän vastaukseksi esimerkin Japanista.

   1960 -luvulla Japanissa oli valtion laskemien mukaan noin kolme miljoonaa kristittyä. Tämä siis oli sellaisten määrä jotka olivat kyselyissä vastanneet kristinuskon omaksi uskonnokseen.

   Sen sijaan kirkkojen omien tilastojen mukaan eli siis kastettujen kristittyjen lukumäärä oli noin 600 000 henkeä.

   Dentsu tutkimuksen vuodelta 2006 kirkkojen jäsenyydessä olevien eli siis kastettujen kristittyjen määrä oli 2,3% väestöstä, noin 1% protestantteja, noin 0,8 katolisia ja noin 0,5 % ortodokseja.

   Näin siis kirkkojen jäsenmäärä oli noin 40 vuoden sisällä asvanut noin 600 000 sta noin 2,9 miljoonaan henkeä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Australiasta perusteellinen ja perusteltu tieto on vuoden 1996 väestönlaskun yhteydestä.

   Sen mukaan maassa on noin 70% ihmisistä kristittyjä.

   Ateisteja on yksi ihminen kahtatuhatta asukasta kohti.

   Kaikenlaista muuta on tuossa välissä.

   Tarkemmin voi tuon väestönlaskennan uskonnollisiin tuloksiin tutustua osoitteessa:

   http://www.adherents.com/loc/loc_australia.html

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Roto: ”Kun tarkoitan Pyhää kirjaa sisällöllisesti Jumalan sanana niin kirjoitan Raamattu -sanan isolla.

  Mutta kun tarkoitan yksittäistä kirjaa, niin silloin kirjoitan pienellä.”

  Raamattu on erisnimi kuten vaikkapa Kalevala, olipa sitten kysymys pyhästä tai pyhättömästä versiosta. Suomen kielessä erisnimet kirjoitetaan versaalialkuisina.

  Oppia ikä kaikki, Matias.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Ok

  On siis sanottava että minulla on muutama sata Raamattua kotonani sekä sen lisäksi useita Raamatun yksittäisiä kirjoja erillisinä painoksina, yhteensä noin 150 eri kielellä. Ja edelleen. Olen useammalla paikkakunnalla järjestänyt useita raamattunäyttelyitä, joissa näitä Raamattuja on ollut nähtävillä.

  Tuliko nyt oikein?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Jotta kuitenkin tasapuolisuus koko maailman tilanteesta säilyisi on hyvä muistaa että Aasiassa on kaksikin suurvaltaa, joissa asuu yli neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin Yhdysvalloissa.

  Tässä yksi sellainen juttu mistä tuota voi lukea suomeksi. http://www.hs.fi/sunnuntai/a1478841597962?jako=7e1d44027c600e136528120dcb16d525&ref=tw-share

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Jotta liittäisimme edellisen huomautuksen Trumpin valkakauden alkuun, niin tässä Kiinan ja USAn presidentin keskustelusta tiedote Kiinan televisiossa.

  http://english.cctv.com/2016/11/14/VIDEGr85tnewszLl6849LH5h161114.shtml

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25