Nyt aikalisä ja rivit suoriksi

Suomen eduskunta äänesti perjantaina 28.11.2014 avioliittolain muutosesityksen puolesta. Käsittely jatkuu vielä suuressa valiokunnassa ja palaa sitten uudelleen täysistunnon käsiteltäväksi. Mikäli yllättäviä käänteitä ei tule lakimuutos astuu voimaan vuonna 2017.

Esitetty lakimuutos ei puutu Suomen evankelisluterilaisen kirkon avioliittokäsitykseen eikä oikeuteen määrätä kirkollisen vihkimisen ehdoista. Kirkon voimassa oleva avioliittokäsitys rajaa avioliiton miehen ja naisen väliseksi. Tätä on pidetty yhtenä lakimuutoksen etenemisen ehtona.

Eduskunnan äänestyksen jälkeen kirkkomme arkkipiispa Kari Mäkinen kirjoitti facebook – päivityksessä:

”Olemme samassa tilanteessa läheisten pohjoismaisten sisarkirkkojen kanssa: avioliittokäsityksemme tarvitsee perusteellista tarkastelua. Omasta puolestani ajattelen, että siinä on uudelleenarvioinnin paikka. Se tapahtuu kirkon omista perusteista käsin.”

Monet kirkkomme jäsenet ovat nyt tulkinneet että arkkipiispamme mielestä kirkkomme tulisi muuttaa avioliitokäsitystä Ruotsin ja Tanskan kirkkojen mallin mukaisesti. Menneen viikonlopun aikana yli 13000 henkilöä jätti eroilmoituksensa kirkosta.

Kirkkomme selvitti avioliittokäsitystään vuonna 2010 vahvistetussa asiakirjassa Parisuhdelain seuraukset kirkossa. Asiakirja on riittävän tuore, eikä uuteen selvitykseen ole vielä tarvetta. Ruotsin kirkon päätös vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja on jo otettu huomioon asiakirjaa laadittaessa.

Sen sijaan että kirkossamme ryhdyttäisiin nyt riitelemään kirkon avioliittokäsityksestä, tulisi nyt ottaa aikalisä. Kunnioitetaan eduskunnan tahtotilaa että valtion ja uskonnollisten yhdyskuntien avioliittokäsitys voi olla eri. Kirkossa asia ei ole vain käytännön järjestely, vaan tunnustuskysymys.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisen käsittelyyn otto juuri nyt hajottaisi kirkkomme. Vetoan kirkkomme kaikkiin jäseniin, jotta jokainen omalla paikallaan tukisi kirkkomme yhtenäisyyden ja ykseyden säilymistä.

Olen julkaissut asiaan liittyvän adressin:

http://www.adressit.com/vetoomus_evlut_kirkon_tunnustuksen_ja_yhtenaisyyden_puolesta

  • Siispä polvistu yhteiselle ehtoollisell meidän muiden syntisten kera.
   Kaikki ovat terve tuleita kuulemaan lakia ja evankeliumia. Siinä meillä on todellinen ”tulkaa kaikki liike”.

 1. Siispä polvistun ja pyydän Herraa varjelemaan Suomen evl-kirkkoa tästä harhaopista, joka uhkaa hajottaa kirkon, kuten minulle tuttu pastori totesi. Hän mainitsi edelleen, että todetessaan saarnoissaan homoliittot harhaopiksi, joku oli hänelle sanonut jälkeenpäin, että kuinka sinä uskallat, kuinka sinä uskallat..!!!

  Kuitenkin:

  ”Se sana seisoo vahvana,
  ne ei voi sitä kestää.
  Kun kanssamme on Jumala,
  ken meiltä voiton estää?
  Jos veis he henkemme,
  osamme, onnemme,
  ne heidän olkohon,
  vaan meidän iät on
  Jumalan valtakunta.”

  • Arkkipiispamme ei kyllä tuossa mitenkään perustellut, miksi vuonna 2010 tehty selvitys ei enää kelpaa?

 2. Myöhäistä vedota hyvän yhteistyön jatkumiseen, kun jakaantuminen on jo tapahtunut. Historian kelloa voi siirtää taaksepäin vain elokuvissa. Olemme tilanteessa, jossa puolet on jo valittu ja asemat kaivettu. Taistelu ja – kirkon hajomainen jatkuu vastustamattomalla voimalla. Tähänhän arkkipiispamme meitä tiistaina kehoitti. Sanoessaan, että keskustelua pitäisi vielä laajentaa uusille foorumeille.

Jukka Kivimäki
Jukka Kivimäki
Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.