Missä nyt soditaan uskon vuoksi? – Lue ilmaiseksi artikkeli

kartta_uskonsodat

Uskonto on sotien ja väkivaltaisuuden lähde. On vai? Ihan noin yksiniittistä selitystä ei eri puolilla maailmaa oleviin konflikteihin kannata tarjota. Uskonto voi olla yksi tekijä konfliktissa, mutta ei ole ainoa selittävä tekijä.

Kotimaa-lehden laajassa artikkelissa kerrotaan uskonsodista eri puolilla maailmaa.

Lue artikkeli ilmaiseksi Kotimaa Pro:n sivulta:

Uskonsotien uusi aikakausi

Huomioarvoista on, että uskonsotien toisena osapuolena on usein islam ja sen tietyt tulkinnat. Jutussa kerrotaan, että islamilaisten maiden yhteistyöjärjestö OIC on ilmaissut, että terroristiverkostot, kuten IS, Boko Haram, al-Qaida, al-Shabaab ja Taleban eivät tulkitse oikein islamin käsitettä jihad.

Vaikka nämä liikkeet imevät voimaansa erilaisista historiallisista, etnisistä ja sosiaalisista jännitteistä, niitä yhdistää kaipaus päästä islamin puhtaille juurille.

– Nämä liikkeet ovat nostalgisia, niissä halutaan palata islamin kulta-aikaan. Vallankumoukselliset konservatiivit eivät halua korjata vanhaa, vaan he tuhoavat sen ja rakentavat jotakin kokonaan uutta, kuvailee Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

uskonsota-artuikkelin ovat kirjoittaneet Jussi Rytkönen ja Danielle Miettinen.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  • Jos ajattelisit edes hieman ateismin vastaisen agendasi ulkopuolelta, niin huomaisit, että ateismi EI ole SYY mainitsemiisi uhrilukuihin. Syynä on kommunismi ja diktatuuri, jossa jumalan tilalle on nostettu ihminen tai puolue.

   Sotiminen ja sorto ateismin nimissä ei ole edes mahdollista, koska ateismissa ei yksinkertaisesti ole mitään perusteita niille.

   Hitler muuten oli katolinen ja suurin osa natseista kristittyjä. Natsit vihasivat ateisteja, koska hekin Matias Roton tavoin rinnastivat ateismin kommunismiin. Natsien tultua valtaan kaikki kommunistiset ja ateistiset järjestöt kiellettiin, ja kommunisteja ja ateisteja vietiin keskitysleireille ensimmäisinä.

 1. Kössi.

  Ateismi on hyvin erilainen uskonto erilaisissa olosuhteissa syntyneinä tai eläneinä. Yhteistä vain on että se sosiologisesti ja psykologisesti täyttää saman inhimillisen funktion kuin muut uskonnot toisilla ihmisillä.

  Niinpä kulttuurissa A ateismi muodostuu ilmiöksi -A
  kulttuurissa B se muotoutuu ilmiöksi -B
  kulttuurissa C puolestaan -C ksi
  jne.

  Siksi myös se että väität ettei kommunismi ole ateismia, vaikka se itse väitti olevansa dialektisen materialismin edustaja, ei siis kerro enempää kuin että ateismin eri lahkoissa kommunismi ei edusta sinun kannattamaasi ateismin uskonsuuntaa.

  • Paitsi, että ateismi ei ole uskonto. Siinä ei uskota mihinkään jumalaan eikä siinä palvota mitään. Kommunismi on kyllä ateistinen, koska siinä ei ole jumalaa. Mutta ateismi ei ole edelleenkään se lähtökohta ja syy miksi soditaan tai tapetaan, vaikka niin yritätkin väittää.

   Haastan sinut kertomaan edes yhdenkin syyn mikä ajaisi ihmiset sotimaan ja tappamaan ateismin puolesta?

   Yllättäen sivuutit myös faktan, että natsit olivat kristittyjä. Lisäksi voisi mainita ristiretket, joissa tapettiin myös miljoonia ihmisiä ja tuhottiin kokonaisia kulttuureja kristinuskon jumalan nimissä.

Kirjoittaja

Pro Kotimaa
Pro Kotimaa
KOTIMAA PRO -blogissa kerrotaan kuulumisia kirkon työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja seurakunta-aktiivien erikoissivustolta.