Klassinen kristinusko

Ainoa oikea pelastava usko on klassinen kristinusko.

Veljet, minä johdatan teidät tuntemaan sen evankeliumin, jonka minä teille julistin, jonka te myöskin olette ottaneet vastaan ja jossa myös pysytte ja jonka kautta te myös pelastutte, jos pidätte siitä kiinni semmoisena, kuin minä sen teille julistin, ellette turhaan ole uskoneet. (1. Kor. 15:1-2)

Klassinen kristinusko

Mitä klassinen kristinusko on?

Mitä eroa on klassisella kristinuskolla ja liberaalisella Raamatun tulkinnalla?

Mikä merkitys Pyhällä Raamatulla on klassisessa kristinuskossa?

Miksi uskontunnustukset ovat tärkeitä mittareita klassisessa kristinuskossa?

Miksi uskomme kohde pitää olla Raamatun Jeesus Kristus?

Miksi on väärin (tai oikein) sanoa, että Jeesus kuoli ainoastaan häneen uskovien puolesta?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

432 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Tohtori Martti Luther kirjoittaa päivän mannassa kilvoittelusta:

  Jos te lihan mukaan elätte, pitää teidän kuoleman. (Room. 8:13)

  Tässä on lausuttu aivan selvä ja lyhyt tuomio sellaisten houkkamaisten ihmisten väitteistä, jotka armon vapaudella tahtovat antaa tilaa lihalle. On kuin hän sanoisi: Ei se teitä auta, että te kuulette evankeliumia, kerskaatte Kristuksesta, nautitte sakramentin, ellette myös saamallanne armolla ja Hengellä tukahduta syntisiä himojanne: Jumalan halveksimista, ahneutta, pahuutta, ylpeyttä, vihaa, kateutta ja muuta sen kaltaista.

  Lihaahan ei ole ainoastaan haureuden törkeä ja saastainen himo tai muu säädyttömyys, vaan kaikki se, minkä ihminen äidistä myötään tuo, ei siis vain ruumis kaikkineen, vaan myös sielu ja kaikki järjessä, tahdossa ja kaikissa aisteissa olevat luonnon kyvyt, sekä sisäiset että ulkonaiset. Lihaa on varsinkin se, minkä järki ei katso olevan syntiä, esimerkiksi epäuskossa eläminen, epäjumalanpalvelus, Jumalan sanan halveksiminen, röyhkeys ja viisauteen, valtaan ja kunniaan luottaminen.

  Kaikkea tuommoista kristittyjen, joilla on Pyhä Henki ja jotka osaavat arvostella, mikä on lihallista, on vältettävä ja paettava sellaisena myrkkynä, joka tuo mukanaan kuoleman ja kadotuksen.

  Martti Luther: Mannaa Jumalan lapsille

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Matt. 13:15 Sillä paatunut on tämän kansan sydän, ja korvillaan he työläästi kuulevat, ja silmänsä he ovat ummistaneet, etteivät he näkisi silmillään, eivät kuulisi korvillaan, eivät ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi ja etten minä heitä parantaisi.’

  yllä on Jeesuksen Sanat juutalaisille, siis juutalaisilla on paatunut sydän ja JEESUKSEN täytyy se parantaa.

  Onko nyt pakanoilla, meillä, luonnostaan parannettu sydän vai täytyykö jokaisen pakanankin KÄÄNTYÄ että Jeesus parantaa paatuneen sydämen?

  Nyt sitten joku on keksinyt oman tie tähän sydämen parantamiseen, lapsikaste, ei tarvitse kohdata Jeesusta ja Hänen Sanaansa ja nöyrtyä ja kääntyä VAAN voi alkaa ottamaan toisilta samanlaisilta oppia ja itse lukea Raamattua ja ymmärtää sitä omalla järjellä, näin ns ”usko” saa aikaan niin monia erilaisia tulkintoja ja tekoja.

  Jokaisen polven on notkistuttava Jeesuksen edessä, ei ole muuta tietä kuin nöyrtyä Jeesuksen edessä, ei voi tarjota mitään vaan täysin tyhjänä ja valmiina luopumaan kaikesta vanhasta vain voi tulla sisälle Jumalan valtakuntaan.

  Seuraava lupaus on voimassa kaikille ketä ikinä Jumala kutsuu:

  38 Niin Pietari sanoi heille: ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.” (Ap.t.2)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, sinä olet ihan pihalla Kristuksen kirkosta. Kommenttisi jää hyödyttömäksi, kun me muut kuulumme Kristuksen kirkkoon. Ainoastaan sinulla on kuuro korva ja sokea silmä. Et näe omaa tilaasi. Kirjoitit itselle jakeen Matt. 13:15. Lue se ja ala seuraamaan Jeesusta Kristusta. Seuraaminen alkaa, kun liityt johonkin kristilliseen seurakuntaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, tulee vaan mieleen kuinkahan fariseukset ja kirjanoppineet olisivat vastanneet Jeesukselle?

  Mikä on pielessä, oliko juutlaisilla paatunut sydän, pitikö heidän kääntyä että Jeesus parantaisi?

  Onko pakanoilla syntyessään paatunut sydän? Kuinka parannetaan EVANKELIUMIN mukaan paatunut sydän ja kuka sen tekee?

  Mikä on se lupaus jonka Pietari Pyhässä Hengessä lausuu? Kenelle se lupaus on? Voiko joku väittä että Pietari olisi perustanut ”kirkon” jossa vauvat kastetaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Fariseukset torjuivat Jeesuksen samalla lailla kuin sinä. Luuletko omavanhurskauden riittävän. Ei todellakaan riitä. Liity kristilliseen seurakuntaan ja ala käymään paikassa, jossa Herra Jeesus Kristus on läsnä eli seurakunnan Jumalanpalveluksissa. Samoin kuin sinä, aikanaan fariseukset moittivat kristittyjä ja vainosivat heitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, moitinko minä sinua vai moititko sinä minua?

  Enkö tuo esille Raamatun Sanaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Saatanan lainaa myös Jumalan sanaa ja vainoaa kristittyjä. En näe toiminnassasi mitään eroa. Liity kristilliseen seurakuntaan, niin pääset osalliseksi Kristuksen rakkaudesta. Jeesus Kristus on läsnä, missä seurakunta on koolla Hänen nimessään. Turhaa pilkkaa kristittyjä, koska ainoastaan sinun sydämesi tila tulee siinä esille.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • jorma ojala sanoo:

   ”Muuan fariseus tuli hänen luokseen ja kiusasi häntä sanoen: Opettaja……”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Onko siis kaikki vauvana kastetut ”terveitä” sydämiltään eli eivät tarvitse Jeesusta parantajakseen?

  Kyllähän Jeesus Sanoo etteivät terveet tarvitse parantajaa? Eivätkä vanhurskaat?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, sinä olet ainut blogillani kommentoija, joka sanoo omaavan voiman, jonka ansiosta hän ei tee syntiä, eikä tarvitse syntien anteeksiantamusta. Me muut joudumme päivittäin tunnustamaan Jumalalle syntejä ja pyytää niitä anteeksi. Onneksi me saamme myös käydä Herran ehtoollisella, jossa saamme nauttia Kristuksen ruumiin ja veren.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, en ole omasta mielestäni sanonut etten tarvitse syntien anteeksi antamista, taidat sekoittaa sen siihen että parannuksessa eli kääntymisessä saadaan ENNEN tehdyt synnit KAIKKI anteeksi eli täydellinen ARMO/ARMAHDUS, se mitä sen jälkeen tapahtuu kun lankeaa on että uskovalla on puolustaja Isän luona, Jeesus Kristus, joka rukoilee uskovien puolesta. Tiedän olevan sellaista syntiä joita ei enää saada anteeksi vaan nimi pyyhitään elämänkirjasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, kyllä sinä olet todistanut voimasta, jonka ansiosta et voi langeta syntiin. Omavanhurskauden aiheuttama sokeus paaduttaa sydämen, niin ettei Jumalan tahto näy elämässä vaan oma viisaus on korvannut Jumalan viisauden.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, mitä taasen tulee ”voimaan” on se selvää, Pyhä Henki, Jumalan voima, jos sanoisin ettei minulla olisi täydellistä voimaa syntiä vastaan niin valehtelisin, Jumala lupaa tämän.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Luen Martti veljen satoja vuosia vanhoja tekstejä päivittäin. Lisäksi luen Raamattua. Enkä yleensä paljoa muuta. Näitä pohditoja tietysti myös.Tämä palsta on kyllä kaikista paras. Tässä pääsee käsiksi ydinasioihin. Juuri niihin tärkeisiin kysymyksiin, joihin Arikin meitä haastaa. Kukaan ei vielä ole minua moittinut lukuisista virheistänikään. Lukihäirikkönä joudutte minua siinäkin sietämään. Lutherin teksteistä en ole löytänyt mitään sellaista, mikä olisi ritiriidassa Sanan kanssa. Toki kirkossamme opetetaan paljon sellaista mitä Luther ei kuuna kullan valkeana olisi sanonut. Esim. että pelkkä kaste pelastaisi nekin jotka eivät usko. Kyllä Martilla oli ihan elävä usko. Turha häntä on Arinkaan syytellä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kiitos Pekka hienoista kommenteista. Raamattua meidän tulisi päivittäin lukea mahdollisimman paljon. Minä aloitan päivän psalmeilla ja Isä meidän rukouksella. Vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja, joista jumaluusopin tohtori Martti Lutherin kirjat ovat parhaita, on antoisaa lukea. Nämä auttavat meitä pysymää klassisessa kristinuskossa vaikka maailman tuulet ympärillä pauhaisivat.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Pekka Pesonen, lueppa esim Lutherin juutalaisista kirjoittama kirja

  https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/26563/Luther.pdf?sequence=2

  Onko se lähimmäisen rakkauden mukainen? Entä Lutherin hyväksymät vainot?

  Jeesus selkeästi Sanoo että tulee kavahtaa tälläisia vääriä profeettoja jotka tulevat lammasten vaatteissa ja lupaavat kaiken hyvän seuraajilleen, mutta ovat armottomia niskureille ja toisin uskoville.

  Seuraavassa vielä ote ev.lut sivuillaolevasta katekismuksesta Lutherin tekstiä:

  ….Opeta heille ensimmäiseksi yllä mainitut kappaleet, nimittäin kymmenen käskyä, uskontunnustus, Isä meidän -rukous jne., sana sanalta tekstin mukaisesti siten, että he kykenevät toista maan ne ja oppivat ne ulkoa.

  Mutta niille, jotka eivät halua oppia, on sanottava, että he kieltävät Kristuksen ja ovat kaikkea muuta kuin kristittyjä. Heitä ei myöskään saa päästää ehtoolliselle, ei todistamaan yhdenkään lapsen kastetta eikä nauttimaan vähääkään kristityn vapautta, vaan heidät on jätettävä kerta kaikkiaan paavin ja hänen virkakuntansa, vieläpä itse Perkeleen käsiin. Heidän vanhempiensa ja isäntiensä on kieltäydyttävä antamasta heille ruokaa ja juomaa sekä ilmoitettava heille, että ruhtinas haluaa ajaa tuollaiset raakalaiset maasta pois. …

  http://www.evl.fi/tunnustuskirjat/vahakatekismus.html

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, vastasin aikaisemmin Lutherin tästä erinomaisesta kirjasta. Taisi taas sinulta unohtua, mitä aikaisemmin olen kommentoinut. Katekismuksen paikankin sinä olet monesti liittänyt moniin kommentteihin, mutta ympäriltä olet taas unohdat lukea pitkät pätkät. Sinulla ei ole kristillisten seurakuntien ulkopuolisena mitään käsitystä oikeasta Kristuksen opista. Omaa oppiasi tyrkytät, vaikka se on ainoastaan sinun omaa viisauttasi, jonka avulla ei pääse Taivaaseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Juha Heinilä, miten tuo katekismuksen pätkä saadaan ajatukseltaan muuttumaan vaikka sen edeltävät ja seuraavat jakeet otettaisiin, eikö tuo ole yksselitteinen sanoma? Siis ne jotka eivät halua oppia on tehtävä noin, eikö tämä kohta sitä tarkoita?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kannattaa lukea koko kohta, ei vain pientä osaa. Samoin Raamattua pitää lukea isoja kokonaisuuksia ja mitä muualla Raamatusta samasta asiasta on kirjoitettu. Jos katsot avaimenreiästä sisälle, niin näet vain pienen osan huoneesta. Oikea ymmärrys vaatii paneutumista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • jorma ojala sanoo:

   Ei tuossa ole yhtään mitään sopimatonta. Ihan täyttä asiaa 1500-luvun Euroopassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Arilla taitaa kuitenkin olla se voima. Ari nimittäin voi määritellä itse sen mikä on synti. Näin hänen ei tarvitse tutustua omaan sydämeensä sen tarkemmin. Synnittömänä hän ei tarvise myöskään parannusta, eikä syntien jokapäiväistä anteeksiantamusta. Hänelle riittää se kyky joka hänellä on. Ari ei selvästikään tunne Vapahtaajaa henkilökohtaisesti. Ari on luonut itselleen sopivan uskon kohteen ja perustan. Se on varmasti kova ja murtumaton. Uskoohan hän taistelevansa Jumalan puolella meitä harhaoppisia vastaan. Poistaakohan ne tämän.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Pekka, harvemmin minun blogillani on minun lisäksi muita talonmiehiä. Minä joskus joudun siivoamaan tonttiani, mutta sinun kommentit ovat hyviä. Häirikköilmoituksia tulee harvoista kommenteista; noin 20 tämän blogin kommentista on ilmoitettu asiaton kommentti. Minä niiden perusteella päätän poistanko kommentin vai en. Harvoin olen asiaton kommentti ilmoituksen perusteella kommentteja poistanut.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit