Maanviljelijän näkökulmaa poistettuun KK:n kolumniin

 

Päivitys: 25.1.2021

Koska Kirkko&Kaupunki lehti on poistanut Kari Kuulan kolumnin sivuiltaan ja hän pyytänyt sitä anteeksi. Niin tuo tähän vielä Maaseudun tulevaisuuden näkökulman ennen kuin tämä blogi poistuu.  Koin asiakseni poistaa itsekin lainauksen Kuulan kolumniin, vaikka olen tässä viestimiehenä ja blogin kirjoittajana eikä minua ole pyydetty tätä poistamaan. Niin koin silti parhaaksi tehdä näin.

 

”Kristillinen, Raamattuun perustuva tehtävä viljellä ja varjella on yksiselitteinen. Ihminen on saanut luomakunnan käyttöönsä mutta on velvollinen huolehtimaan siitä. Sananlaskujen kirjassa sanotaan: ”Vanhurskas tuntee, mitä hänen karjansa kaipaa, mutta jumalattomain sydän on armoton.”

Kristillisestä opetuksesta ja perinteestä luopuminen näkyy ajassamme siinä, että ero ihmisen ja eläimen välillä on hämärtynyt. Ihmisellä on kuolematon sielu, eläimellä ei. Eutanasialakia kiirehditään ja toisaalta vanhoja ja sairaita lemmikkieläimiä pidetään väkisin hengissä.

Miten asiat ovat kääntyneet päälaelleen? Kristillisen kirkon tehtävänä on ollut kaksi vuosituhatta julistaa evankeliumia, jotta nuo kuolemattomat sielut pääsisivät taivaaseen, eivätkä joutuisi kadotukseen.

Tohtori Kuula toteaa kirjoituksessaan edelleen tämän kristinuskon keskeisimmän sisällön: ”Jos Jeesus syntyisi nykyajan eläinten hehtaaritalliin, hän muuttaisi suunnitelmiaan saman tien. Eivät ihmiset tarvitse pelastajaa, vaan heidän keskitysleireissään kärsivät eläinparat.”

Eläinaktivistien myötäily on irtautumista kirkon opetuksesta.

Tuomas Lankinen (Mellilä) https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.1296788

 

 

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. KK:n linjaston mukainen tuote. Muutoin ei Raamattu tunne väitettä, että pitäisi ideologisista syistä luopua lihan syömisestä. ”Kaikki ovat puhtailla puhtaat.” Maan tuotteet kaikkinensa ovat ihmisen käyttöön annetut. Tosin suuri tehotuotanto antibioottien ja ahtaiden tilojen armoilla on vastenmielinen ilmiö maailmalla, jollaisia tuotteita on syytäkin välttää. Jos joku haluaa ja kokee pelkän kasvisruoan muuten sopivan itselleen ja jättää paistit toisille, mikäs siinä sitten.

    • Samaa mieltä Samuel Kettusen kanssa. Olen jo BSE-epidemiasta alkaen välttänyt aktiivisesti naudanlihaa, vähentänyt sianlihaa ja lisännyt lautaselle pupunruokaa. Vaikka ns. Lihansyöjän evankeliumi kolahtaakin (5 Moos. 12:20 KR 33/38).

  2. Tehotuotanto ensin jossain tulee tiensä päähän kun resistenssit loppuvat lääkkeille. Suomessa ollaan vielä kait turvallisella polulla.

    Eikös aikanaan hullun lehmän asiaa päätynyt tännekin. Muistelen asiaa tarkemmin katsotun Turussa mutta julkisuuteen asia ei kait ehtinyt.

    Kun viljelymaat on imetty ravinteista on haasteellista nopeasti siirtyä muuhun tuotantoon kasviksissa. Ravintoa niistä varmasti saadaan kehitetyksi alkuaineita lisäämällä maan perään, mutta ne hivenaineet. Niitä ei synnykään niin helposti kuin nopeasti joita kuitenkin tarvitsemme.

    Yksi parhaimpia on muuten herne.

  3. Peruskoulutukseltani histoorikkona lähestyn ruokavaliota historian valossa. Esihistoriallisella ajalla ihmiset söivät kaikkea syötäväksi kelpaavaa, niin kasveja kuin eläimiäkin. Uusi testamentti ikäänkuin palasi tähän alkuperäiseen käytäntöön, kun apostolien kokouksessa todettiin,että pakanakristittyjen ei tarvitse noudattaa juutalaisia ruokasääntöjä, vann on luvallista syödä kaikkea syötäväksi kelpaavaa.

  4. Antibioottien käytöstä pitäisi luopua kokonaan. Siksi, että ne tappavat hyviä mikrobeja suolistossa.
    Samoin kaikkien desinfiointiaineiden käytöstä ja varsinkin autolla ajamisesta kesällä. Hirveästi hienoja hyönteisiä liiskaantuu tuulilasiin.

    Vakavasti puhuen
    Viljelijät pakotetaan tehostamaan viljelyä ja lihankasvatusta. Maaseutuväestön kirkko saa varpailleen, kun heidän työtään vaikeutetaan .

    Aika jännä miten nuo Hindulaiset vaikutteet alkavat vyöryä joidenkin kirkkomme pappien puheisiin. Siivilöidään hyttynen ja nielaistaan kameli.

  5. Olen maatalon poikana kasvanut lapsuuteni sekä navetan että kanalan läheisyydessä. Pienenä poikana olen luonut lantaa niin vasikoiden, lampaiden kuin sikojenkin karsinoista.

    Karjalanta oli ylivoimaisesti parasta lannoitusta pelloille. Niin pitkälle kuin sitä riitti, myös pellon tuotto oli parempaa kuin muilla osilla viljelyksiämme.

    Toki myös kemiallista lannoitusta tarvittiin, jotta maahan olisi saatu palautettua sieltä viljelyn mukana poistuneet kemikaliot.

    Pidän KK:n tekstiä lähinnä maanviljelijöitten mollaamisena. Niin paljon siinä on liioittelua. Siinä mennään täysin ohi nykyisen tuotannon todellisuus. Sen sijaan on tartuttu joidenkin mielikuvituksensa varassa luomiin oletuksiin ja niiden synnyttämien ylilyöntien liioiteluun. Koen sen antaman mielikuvan maataloustuotannosta täysin elämän realiteettien vastaisesti.

    Väittämä nimittäin ei huomioi alkuunkaan sitä, että luonnonsuojelijoitten lopputulokseksi määrittelemä eläinten hyvinvointi on maataloustuottajan tuotannon lähtökohta.

    Nimittäin. Jos tahdot hyvää tulosta karjastasi, niin sinun l ä h t ö k o h t a s i pitää olla eläinten hyvinvointi.

    Palatakseni vieä noihin lapsuuteni muistoihin voinen kertoa, että jokainen eläin oli äidilleni hyvin rakas. Äitini itki jokaista eläintä, joka piti lähettää teurastamoon. Myös itse harjasin lehmiä lukemattomia kertoja. Samaten heinien ja muun rehun karjalle antamisessa autoin vanhempiani minkä koulunkäynniltäni edin.

  6. Pyrin pupunruokaan. Toistaiseksi olen päässyt vain lihatuotteista eroon. Kalaa vielä menee. Lähtökohtani lihan välttämiselle on eläinten huono kohtelu eikä se näytä hälystä huolimatta paranevan. Radiossa satuin kuulemaan erään naisen sanovan, että häneltä perheineen loppui lihansyönti, kun asuivat jonkin aikaa teurastamon vieressä. Puistattaa, kun ajattelenkin sitä.

    Toivottavasti pääsen päämäärääni eli vegesyöjäksi. Aikuinen ei lihaa tarvitse lainkaan, koska se on mainiosti korvattavissa kasvistuotteilla. Täytyy tosissaan ottaa itseään niskasta kiinni ja paneutua noihin kasvisruokaresepteihin.

  7. https://www.kotimaa.fi/artikkeli/elainten-tehotuotantoa-kritisoinut-pappi-kari-kuula-kertoo-olevansa-suomalaisen-tuottajan-puolella-piispa-hintikka-pitaa-kuulan-anteeksipyyntoa-viisaana/

    Kuula koki parhaaksi pyytää anteeksi ja hieman täsmentää kannanottoaan.

    Itse näen viisaaksi tukea suomalaista lihantuotantoa, jossa eläimillä on hyvät olosuhteet Tiedän myös yhden hengellisen työntekijän, joka kasvattaa omat eläimet, teurastaa ja syö ne. Ei siis mitään tehotuotantoa.

Kirjoittaja

Yli-Jaakkola Juha
Yli-Jaakkola Juha
Maaseudulla kasvanut ja urbaaneissa ympyröissä asunut mies. Toimin nykyään Kansan Raamattuseuran kaupunkityöntekijänä Turussa. Luottamustehtävänä on Turku Mission toiminnanjohtajan pesti. Kristittyjen yhteys, rukous ja elävä kristillisyys sen monissa muodoissa ovat lähellä sydäntäni.