Elämän koetuksissa pane toivosi Jumalaan

 

Joki on leveä ja silta on pitkä.  Se on vuosien mittaan kovia kokenut.  Ennen yli ajoa kävin varmistamassa, että kaikki oli kunnossa.  Pinnassa olevat aukot eivät  olleet ylivoimaisia. Sillan saattoi ylittää turvallisesti.

Kristityn elämässäkin voi olla tilanteita, joissa on aiheellista tarkistaa elämänsä tilanne.  Kun huolehtii elämänsä perusteista   hyvin, niin vaikeudet voidaan ylittää, ja elämä jatkuu turvallisesti eteenpäin.

Poikani, jos ryhdyt palvelemaan Herraa,
ole valmis siihen, että sinua koetellaan.

Elämän tarkistukset kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin,  ettei tule tarvetta hätäilyyn.  Aikoinaan tilasin omakotitalon öljysäiliön huollon tarkistamaan säiliö jo ennen, kuin ruoste pääsi sitä vahingoittamaan. Kaupunkimme Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana toimiessani  riskiarvioiden teko oli  jokavuotinen rutiini.  Näin myös monen muun asian hoidossa asioiden ajoissa hoitaminen poistaa hätäilyn ja  harmit.  Ei kannata polttaa varapäreitä turhaan. Ne kannattaa jättää tositarpeeseen.

Kun elämän todellisia vastoinkäymisiä tulee, niin silloin on hyvä muistaa viisaan Jeesus Siirakin opetus:

Ole vilpitön, pysy lujana
äläkä hätäänny, kun joudut ahdinkoon.

Laivoissa on kölinsä, jotka pitävät laivan pystyssä.  Kun otamme elämän kolhut  terveellä tavalla, niin ne muodostuvat elämän kokemusten antamaksi viisaudeksi.   Saamme tuoda kaiken Jumalamme eteen. Hän pitää meistä houlta. Hän tuntee meidät ja tietää, mikä meille on parasta.

Ota vastaan kaikki, mikä osallesi tulee,
ole kärsivällinen, kun sinua nöyryytetään.
Kulta koetellaan tulessa,
Jumalan valitut nöyryytyksen ahjossa.

Rukoilemme  Coletten kanssa Isä meidän rukouksen sekä aamuin että illoin. Siinä rukoilemme myös Jumalan varjelusta kaikkea pahaa vastaan: " Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta."

On turvallista jättää elämänsä kaikkineen meidän Jumalamme käsiin.  Hänen iankaikkisilla käsivarsillaan olemme turvassa.  Hänen voimaansa luottaa: Se rauhan tuo ja toivon suo.

Kun sairaus tai köyhyys ahdistaa, luota häneen.
Luota häneen, niin hän pitää sinusta huolen,
pysy oikeilla teillä ja pane toivosi häneen.

Laskiaissunnuntai on meidän kirkossamme viimeinen sunnuntai ennen paaston alkua.  Paastonaika seuraa sen jälkeen  tuhkakeskiviikkona.  Ortodokseilla laskeudutaan paastoon jo sunnuntai-iltana.

Laskiaisena valmistaudumme paastonaikaan. Suuntaamme mielemme Jeesuksen sovintokuoman tarkasteluun.  Samalla kaikuu  pääsiäisen ihana voittohymni mielessämme: Kristus nousi kuolleista. Kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.

SUNNUNTAI 19.2.2023

Laskiaissunnuntai eli Esto mihi

Jumalan rakkauden uhritie

 

Apokryfiteksti  Sir. 2:1–6

Poikani, jos ryhdyt palvelemaan Herraa,
ole valmis siihen, että sinua koetellaan.
Ole vilpitön, pysy lujana
äläkä hätäänny, kun joudut ahdinkoon.
Pysy lähellä Herraa, älä päästä hänestä irti,
niin lopulta kaikki käy parhain päin.
Ota vastaan kaikki, mikä osallesi tulee,
ole kärsivällinen, kun sinua nöyryytetään.
Kulta koetellaan tulessa,
Jumalan valitut nöyryytyksen ahjossa.
Kun sairaus tai köyhyys ahdistaa, luota häneen.
Luota häneen, niin hän pitää sinusta huolen,
pysy oikeilla teillä ja pane toivosi häneen.

 

26 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  On vanha sanonta, ettei ole kulttuuria ilman uskontoa eikä uskontoa ilman kulttuuria.

  Rakkaassa Someron seurakunnassamme lauanaina 11.2.2023 järjestettiin Naisten aamukahveilla Somerniemen seurakuntatalolla ohjelmaa, jossa kerrottiin lukutaidon historiasta Suomessa.

  Tilaisuudessa puhui kirjailija ja historioitsija Kaari Utrio. Musiikkia tarjoili Somerniemen musiikkiteatteri.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Seurakunnan tehtävänä on yhdistää. Yhdistämisellä on useita erilaisia ulottuvuuksia. Yksi näistä on eri ikäluokkien yhteenkuuluvuuden rakentaminen.

  Rakkaassa Someron seurakunnassamme järjestettiin sunnuntaina 12.2.2023 messu, jossa nuorilla oli hyvin merkittävä osuus toteutuksessa. Siinä kanttorimme Anna-Liisa Forsström toimi kanttorina ja kappalainen Lilli-Irmeli Hintsa liturgina. Kaikessa muussa näkyikin sitten nuorten osuus ihanan suuremmoisella tavalla.

  Ehtoollisen jaessa avustajana oli nuori. Liturgian kulussa yksi nuori kertoi vaihe vaiheelta missä mentiin. Nuorten tuoma vuoroluku toi tekstien lukuun mielenkiintoa herättäviä näkökulmia. Rukouksissa heidän osallisuutensa toi tuoreen lisän perinteisiin kirkkorukouksiin.

  Ohjelmassa ja toteutuksessa näikyi 1-riparin reipas ote, ja tunnelma oli sydämellisen avoin ja luova.

  Ehtoolliselle osallistujien joukossa nuorten osuus oli merkittävä, heitä yhdessä kuskaavien vanhempiensa kanssa jopa enemmistö kaikista kirkossa olijoista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25