Profiili: Tällainen on piispaehdokas Kaisamari Hintikka muiden silmin

Kaisamari Hintikka ja Juhani Holma kisaavat Espoon piispanvaalin toisella kierroksella torstaina 1. marraskuuta. Kotimaa haastatteli lukuisia ehdokkaiden kannattajia, tuttavia ja työtovereita ja pyysi heitä kuvailemaan piispakandidaatteja. Juhani Holman profiilin voi lukea täältä.

***

Piispanvaalin loppusuoralle kärkisijalta lähtevä Kaisamari Hintikka on 51-vuotias teologian tohtori. Hän työskentelee Sveitsin Genevessä sijaitsevan Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä ja teologian ja julkisen todistuksen osaston johtajana.

Hintikan aikaisempia työpaikkoja ovat Euroopan kirkkojen konferenssi, Kirkkohallituksen ulkoasiain osasto ja Helsingin yliopiston kirkkohistorian laitos. Hänen väitöskirjansa vuodelta 2000 käsitteli Romanian ortodoksista kirkkoa osana sosialistisen valtion ulkopolitiikkaa ja ekumeenista liikettä. Hintikka on naimisissa ja yhden kouluikäisen lapsen äiti.

***

Kaisamari Hintikkaa kuvaillaan älykkääksi, teologisesti osaavaksi ja asioihin perehtyneeksi ihmiseksi. Tutkijataustan katsotaan antaneen hänelle valmiuksia asioiden syvälliseen pohtimiseen. Hintikka saa kiitosta myös kielitaidostaan.

Hintikkaa pidetään helposti lähestyttävänä ihmisenä. Häntä kuvataan lämpimäksi, ennakkoluulottomaksi, tasapainoiseksi, maanläheiseksi ja miellyttäväksi. Moni sanoo, että Hintikan valoisaan ajatteluun sisältyy aina toivon näkökulma. ”Hän on nauravainen, mutta ei kuitenkaan tyhjännauraja”, eräs ehdokkaan tunteva kuvaa. ”Hintikka on säilyttänyt positiivisuutensa, vaikka on ollut kirkkoliitossa töissä”, toinen luonnehtii. Kolmas kutsuu Hintikkaa ”pirteäksi poikkeukseksi”.

Ehdokas on selkeä ja luonteva esiintyjä, joka monen mielestä puhuu ymmärrettävästi tavallisille suomalaisille ja haluaa uudistaa uskonnollista kieltä. Toiset arvostelevat Hintikkaa sortumisesta pitkäpuheisuuteen ja kirkolliseen pyörittelyyn.

Temperamentiltaan Kaisamari Hintikka on nopea. Ehdokkaan tuntevat kuitenkin huomauttavat, ettei tämä pystyisi ekumeeniseen työskentelyyn, jos olisi kovin malttamaton. Hintikka on oppinut sietämään kirkollisen päätöksenteon hitautta.

***

Ekumeenisissa tehtävissä Hintikka on oppinut myös keskustelun rakentamista. Tukijoiden mielestä hänestä tulisi koko hiippakunnan piispa, joka keskustelee avoimin mielin myös erimielisten kanssa. ”Hänellä on taito katsoa hankalia asioita ja löytää niihin ratkaisu”, eräs Hintikan tunteva sanoo. Toinen toteaa, että Hintikalle ei ole tärkeää olla oikeassa.

Monen mielestä Hintikka antaisi kirkolle uudenlaiset kasvot. Hän pyrkii eteenpäin ja uskaltaa tehdä rohkeita avauksia. Samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen Hintikka suhtautuu myönteisesti. Hän kannustaa odottamaan kirkolliskokouksen päätöksiä mutta ei halua rangaista sateenkaaripareja vihkiviä pappeja. Sukupuolten välistä tasa-arvoa Kaisamari Hintikan luonnehditaan ajavan vahvasti mutta ei 
aggressiivisesti.

Hintikkaa kehutaan jämäkkyydestä ja paineensietokyvystä. Samalla häntä pidetään vaativana johtajana, joka edellyttää alaisiltaan osaamista ja itsenäisyyttä. Jos asioita ei tehdä niin kuin on sovittu, Hintikka saattaa turhautua. Omassa työelämässään hän on halunnut etsiä uusia haasteita.

***

Hintikan kansainvälisyyttä pidetään sekä vahvuutena että heikkoutena. Se on vienyt hänet suomalaisen kuplan ulkopuolelle. Kansainvälistä kokemusta pidetään tärkeänä pääkaupunkiseudun kirkollisessa todellisuudessa. Hintikan eduksi luetaan hänen kokemuksensa siitä, miten luterilaiset kirkot eri puolilla maailmaa ovat ratkaisseet niitä kohdanneet haasteet. Luterilaisen maailmanliiton työssä hän on pohtinut niin tasa-arvoa, eriarvoistumista kuin maahanmuuttokysymyksiä.

Toisaalta se, että Hintikka on työskennellyt Suomen ulkopuolella vuosikymmenen alusta lähtien, voi näkyä aukkoina hänen yhteiskunnallisissa verkostoissaan. Ehdokkaan heikkoutena pidetään myös vähäistä kokemusta seurakuntapapin työstä.

Hintikalle katsotaan olevan vaalissa etua siitä, että hän on kotoisin pääkaupunkiseudulta. Tukijoiden mukaan yhteydenrakentajan otteesta kertoo, että Hintikka saa kannatusta erilaisissa piireissä ympäri hiippakuntaa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Profiili: Tällainen on piispaehdokas Juhani Holma muiden silmin

”Meillä oikeasti synkkaa”, totesivat piispaehdokkaat toisistaan – viimeisessä paneelissa puhuttiin helvetistä ja työssä jaksamisesta

Kannatuspuheenvuoro: He tukevat Kaisamari Hintikkaa Espoon piispaksi toisella kierroksella

Kannatuspuheenvuoro: He tukevat Juhani Holmaa Espoon piispaksi toisella kierroksella


***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliTerapeuttisen kirjoittamisen ohjaaja Kirsimarja Alatalo sanoittaa Raamatun jakeita runomuotoon
Seuraava artikkeliMies hyökkäsi lauantaina synagogaan tappaen 11 ihmistä Pittsburghissa – isku tuomittiin laajalti

Ei näytettäviä viestejä