”Meillä oikeasti synkkaa”, totesivat piispaehdokkaat toisistaan – viimeisessä paneelissa puhuttiin helvetistä ja työssä jaksamisesta

Espoon piispanvaalin toisen kierroksen ainoa yleisölle avoin paneeli järjestettiin keskiviikkona aidosti espoolaisessa ympäristössä, startup-pöhinän keskellä Otaniemessä.

Paikalle oli tullut noin 60 ihmistä. Tilaisuuden juonsivat Suomen Lähetysseuran viestintäpäällikkö Iiris Kivimäki ja opetusneuvos Kalevi Virtanen.

Loppusuoran ehdokkaat, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka ja jumalanpalveluselämän kouluttaja Juhani Holma, vastasivat niin kirkon uskoa ja elämää kuin omaa persoonaansakin koskeviin kysymyksiin.

Paneelin alkupuolella juontajat tenttasivat kandidaatteja oppikysymyksistä. Helvetistä puhuttaessa Holma totesi kadotuksen olevan eroa Jumalasta.

– Helvetti on asia, joka on kristinuskon dokumenteissa ja muissa mainittu ja siinä mielessä uskon, että kadotus valitettavasti on olemassa, Holma sanoi.

Hintikka kertoi luottavansa, että tie, jolle Jumala haluaa meitä johtaa, on muuta kuin vääjäämätöntä kulkua kohti kadotusta. Hän jatkoi, että helvetti on täydellistä Jumalan täydellistä poissaoloa ja kysyi, onko mahdollista, että Jumala valitsisi olla jossain tilassa ei-läsnä.

Entä onko kristinusko ainoa tie Jumalan luo?

Hintikka totesi, että kristinuskon käsityksen mukaan Kristus on maailman pelastaja ja jos Jumalan luo on olemassa muita teitä, ne kuuluvat Jumalan suuren salaisuuden piiriin.

Holma sanoi haluavansa ”kirkkoni ja kaikkien kirkkojen kanssa” uskoa, että pelastaja on Jeesus Kristus.

– Jumala viime kädessä tietää, kuka pelastuu.

Näin he käsittelisivät avioliittokysymystä

Juontajat haastoivat ehdokkaita pohtimaan messun asemaa kirkossa ja totesivat, että suurin osa kirkon jäsenistä ja työntekijöistä ei pidä messua seurakunnan keskuksena.

Kaisamari Hintikka korosti kaikesta huolimatta sakramenttia kaiken keskiössä. Juhani Holma sanoi, ettei halua puhua messusta keskuksena vaan sydämenä, joka pumppaa verta muualle seurakunnan elämään.

Tilanteessa, jossa Espoon hiippakunnan pappi vihkisi avioliittoon samaa sukupuolta olevan parin, kumpikin ehdokkaista haluaisi keskustella papin kanssa. Painotukset olisivat kuitenkin erilaiset.

– Keskustelisin huolella siitä, miten asiat ovat menneet ja että vihkiminen on ristiriidassa sen kanssa, mitä kirkolliskokous on tällä hetkellä linjannut, Holma sanoi.

– Pyrkisin hoitamaan asian kahdenkeskisessä, sielunhoidollisessa keskustelussa. Tiedän haasteet ja jännitteen, jossa jokainen pappi joutuu ratkaisunsa tekemään, Hintikka vastasi.

Hintikka sanoi piispana pyrkivänsä siihen, ettei avioliittokysymystä jäätäisi kirkossa enää enempää hautomaan.

– Se ei kuulu opillisiin kysymyksiin, joissa kirkkolaivan pitää kääntyä hitaasti ja ajan kanssa. Ihmisen elämän ja kirkon aikakäsityksen välillä on erittäin suuri jännite.

Holman mukaan kristillinen avioliittokäsitys on kirkossa niin perustavaa laatua oleva asia, että sen kanssa ei saa hosua.

– Käytetään mieluummin enemmän aikaa ja saadaan aikaan kestävä ratkaisu.

Näin he jaksavat työelämässä

Vaikeimpana tähänastisessa työelämässään kohtaamanaan asiana Holma piti osallistumista kirkkoherran asemassa onnettomuuden jälkihoitoon. Hintikka mainitsi tilanteen, jossa on joutunut irtisanomaan alaisensa.

Omaa jaksamista tukevista asioista Juhani Holma mainitsi nukkumaan oppimisen. Hän totesi, että ikä on opettanut jaksamisessa auttavia mekanismeja.

– Rukous siihen päälle ja luottamus, että Hän, joka on tähän kutsunut, myös kantaa.

Kaisamari Hintikka sanoi tarvitsevansa päivittäin sekä täydellistä tekemättömyyttä että täysin mekaanista puuhastelua.

– Jonkin asian maailmassa on oltava täysin järjestyksessä, ja minulle se on pyykki.

Hintikka sanoi rukoilevansa pitkin päivää huokauksin, ikkunasta ulos katsellen. Hän mainitsi myös ”viisaudessaan ja hulluudessaan” kantavat ystävät sekä säännölliset yhteiset ruokahetket perheen kanssa.

Piispuudessa Hintikka sanoi pelkäävänsä suoran palautteen raadollisuutta.

– Toivon, että pelko ei sulkisi suutani.

Holman pelko on, että piispana häntä tulkittaisiin julkisuudessa tahallisesti tai tahattomasti väärin.

Tällaisen piispabrändin he haluaisivat

Juontajat kysyivät, millaisen piispabrändin ehdokkaat itselleen haluaisivat ja mistä he toivovat, että heidät tunnettaisiin kolmen vuoden piispuuden jälkeen. Holma toivoi, että hänet muistettaisiin piispana, joka sai kaikenikäiset ihmiset käymään enemmän kirkossa ja jota on helppo vetää hihasta.

– Piispan hommat ovat sen verran rankkoja, että toivon että kolmen vuoden kuluttua puhun edelleen itsestäni preesensissä, Hintikka nauratti yleisöä.

Hän sanoi toivovansa, että hänet tunnettaisiin piispana, joka kutsuu yhteiskunnallisia toimijoita aktiivisesti yhteen ja käy yhteiskunnallista keskustelua.

Molemmat suhtautuivat myönteisesti ajatukseen ilmastonmuutosta vastustavaan mielenosoitukseen osallistumisesta.

– Kutsuun on hyvä vastata kyllä, Holma sanoi.

– Toivon, etten olisi se, joka lähtee kun pyydetään, vaan älyäisin itse mennä ja olla kutsumassa muita, Hintikka totesi.

Tällaiset muistolauseet he antoivat toisilleen

Paneelin lopuksi ehdokkaita kehotettiin kehumaan toisiaan ja antamaan vastaehdokkaalle muistolause sydämeen kätkettäväksi.

– Meillä oikeasti Juhanin kanssa synkkaa jollakin kummallisella tasolla. Sinulla on ollut hyvä tahto tehdä tästä aidosti hyvä prosessi, jossa saamme olla molemmat omana itsenämme. Mene rauhassa ja palvele Herraa iloiten, Hintikka sanoi.

– Kun ryhdyimme ennen ensimmäistä paneelia Facebook-kavereiksi, sovimme, että olemme vertaistukena toisillemme. Meillä on sielunkumppanuutta ja olen iloinen, että olit kanssani tässä kisassa toisella kierroksella. Ole uskollinen kuolemaan asti, Holma sanoi.

Paneelin päätteeksi ehdokkaat halasivat toisiaan lämpimästi.

Kuva: Meri Toivanen

Lue myös:

Kannatuspuheenvuoro: He tukevat Kaisamari Hintikkaa Espoon piispaksi toisella kierroksella

Kannatuspuheenvuoro: He tukevat Juhani Holmaa Espoon piispaksi toisella kierroksella

Espoon piispanvaalin ensimmäisen kierroksen ääniharava Kaisamari Hintikka: Sukupuoli ei ratkaissut

Piispanvaalin toiselle kierrokselle päässyt Juhani Holma: ”Etumatkan kurominen on haasteellista”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliJutta Urpilainen: Edistetään kapean kansallisuuskäsityksen sijaan kansalaisuutta
Seuraava artikkeliOsa katolisen kirkon naispuolisista toimijoista haluaa lisää päätäntävaltaa naisille kirkossa

Ei näytettäviä viestejä