Profiili: Tällainen on piispaehdokas Juhani Holma muiden silmin

Kaisamari Hintikka ja Juhani Holma kisaavat Espoon piispanvaalin toisella kierroksella torstaina 1. marraskuuta. Kotimaa haastatteli lukuisia ehdokkaiden kannattajia, tuttavia ja työtovereita ja pyysi heitä kuvailemaan piispakandidaatteja. Kaisamari Hintikan profiilin voi lukea täältä.

***

Espoon piispanvaalin toisen kierroksen haastaja on teologian tohtori ja musiikin maisteri Juhani Holma, 60. Hän työskentelee jumalanpalveluselämän kouluttajana Kirkon koulutuskeskuksessa Järvenpäässä. Aiemmin hän on toiminut kanttorina, pappina ja kirkkoherrana Torniossa sekä Saksan evankelisen kirkon Luther-toimistossa, missä hän oli valmistelemassa reformaation merkkivuotta. Holman väitöskirja vuodelta 2008 käsitteli schwenckfeldiläisten rukouskirjaa Mikael Agricolan lähteenä.

Holma on naimisissa. Hänellä on neljä aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.

***

Juhani Holmaa pidetään innostavana rinnalla kulkijana, joka ottaa ihmiset tosissaan ja kannustaa heitä eteenpäin. Holmaa kuvataan osallistavaksi, sitouttavaksi, mukaansatempaavaksi ja epämuodolliseksi. Torniossa, missä Holma työskenteli pari vuosikymmentä, hänet tunnettiin ihmisläheisyytensä ansiosta suosittuna kaste-, vihki- ja siunauspappina. Holman koetaan olevan kuunteleva, sävyisä, maltillinen ja harkitseva. Holma saa kehuja myös hallinnollisesta osaamisesta.

Nykyisessä työssään Holma kouluttaa pastoraalikursseilla kirkon pappeja ja pohtii heidän kanssaan jumalanpalveluksen nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Holman sanotaan olevan kotonaan seurakuntien maailmassa. Hän haluaa kehittää niiden toimintaa ja tukea työntekijöitä.

Holman vahvuutena pidetään vankkaa kokemusta kirkon arkityöstä. Hän haluaa olla rakentamassa jumalanpalvelusta, jonka toteuttamiseen seurakuntalaiset osallistuvat. ”Jumalanpalveluselämän kehittämisessä ja rentouttamisessa Holma on maan parhaita”, yksi ehdokkaan tunteva toteaa. ”Holma haluaa luoda ihmisläheisesti toimivaa, kodinomaista kirkkoa, jossa on tilaa toimia”, toinen luonnehtii.

Pastoraalikursseilla Juhani Holma on pidetty kouluttaja, joka arvostaa erilaisia perinteitä. Häntä kiitetään dialogista. ”Holma on monessa asiassa kuin [Espoon piispan paikalta arkkipiispaksi valittu] Tapio Luoma. Ei yhtä sujuva ulosanniltaan mutta yhtä hyvä vuorovaikutuksessa”, eräs kannattaja kuvaa.

***

Espoon piispanvaalissa Juhani Holma saa tukea konservatiiveilta. Häntä itseään voi luonnehtia maltilliseksi konservatiiviksi, jonka ajatukset ovat vuosien varrella muuttuneet aiempaa liberaalimmiksi. Monelle Holman äänestäjälle on silti tärkeää, että ehdokas on perinteisen avioliittokäsityksen puolella. Siksi piispakisasta ensimmäisen kierroksen jälkeen pudonneen Sammeli Juntusen kannattajat tukevat toisella kierroksella todennäköisesti Holmaa, vaikka ehdokkaiden profiilit ovat avioliittokysymyksen ulkopuolella monin tavoin erilaiset.

Juhani Holmalla on vanhoillislestadiolaisia sukujuuria. Piispanvaalin lestadiolaiset äänestäjät ovat suurelta osin ryhmittyneet Holman taakse, vaikkei hän itse ei kuulukaan liikkeeseen.

Holma haluaa sopeutua kirkon ratkaisuihin. ”Hän on sitoutunut kirkkoon ja hakee kaikessa sen hyvää”, sanoo yksi Holman tunteva. Silti osa hänen kannattajistaankin katsoo, että jos kirkolle etsitään tuoreita kasvoja, Holma ei pärjää vastaehdokkaalleen. Joidenkuiden mielestä Holmaa on vaikeaa nähdä piispana, sillä yhteiskunnallinen verkostoituminen ja kannanotot eivät ole hänelle ominaista aluetta. Osa pitää Holman heikkoutena ikää: virkavuosia olisi luvassa vain muutama.

***

Vaalin ensimmäisellä kierroksella Juhani Holma sai erityisen paljon kannatusta koti- ja työseudullaan Tuusulan rovastikunnassa. Kotipaikkakunnallaan Järvenpäässä Holma tunnetaan, sillä hän osallistuu aktiivisesti seurakunnan toimintaan. Holma on asunut Etelä-Suomessa vasta vuodesta 2012. Sekä etelässä että pohjoisessa moni yllättyikin siitä, että hän lähti piispaehdokkaaksi Oulun sijaan Espooseen.

Juhani Holman vahvuutena pidetään sitä, että hän toimii avoimesti eri tavoin ajattelevien kanssa. Kannattajat uskovat tästä olevan apua monimuotoisessa Espoon hiippakunnassa.

Kuva: Jani Laukkanen

Lue myös:

Profiili: Tällainen on piispaehdokas Kaisamari Hintikka muiden silmin

"Meillä oikeasti synkkaa", totesivat piispaehdokkaat toisistaan – viimeisessä paneelissa puhuttiin helvetistä ja työssä jaksamisesta

Kannatuspuheenvuoro: He tukevat Kaisamari Hintikkaa Espoon piispaksi toisella kierroksella

Kannatuspuheenvuoro: He tukevat Juhani Holmaa Espoon piispaksi toisella kierroksella

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.