Piispa Seppo Häkkinen Kirkkopäivät-kohusta: ”Jos menetämme dialogin, mitä rakentavia välineitä meille jää?”

Pidän hyvin valitettavana sitä, että erilaiset valtapelit ja polarisoitunut mielipidesota näyttävät pesiytyneen myös kirkkoon, totesi Mikkelin piispa Seppo Häkkinen avauspuheessaan Kirkkopalvelut ry:n valtuuston kokouksessa Jyväskylässä torstaina.

– Tämä näkyy kirkollisessa keskustelussa varsin selvästi. Nyt ne yrittävät saada sijaa myös Kirkkopäivillä. Kirkkopäivien ei pidä suostua vastakkainasettelujen vangiksi tai joidenkin mielipiteiden armoille. Silloin menetetään jotain olennaista siitä kohtaamisesta, joka on Kirkkopäivien ideana.

Häkkinen viittasi keskusteluun Helsingin piispan Teemu Laajasalon vetämästä tilaisuudesta, johon on kutsuttu perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja koomikko Joonas Nordman. Hän kuvaili, kuinka keskustelutilaisuus ”on saanut aikaan mielenilmauksia, boikotteja ja adresseja” ja sitä on vaadittu peruttavaksi.

– Jos menetämme dialogin, mitä rakentavia välineitä meille jää yhteyden rakentamiseksi ja erimielisyyden kohtaamiseksi? Historia osoittaa, kuinka traagista avoimen dialogin hylkääminen on, Häkkinen sanoi.

Häkkisen mukaan keskustelijavalinnat eivät tarkoita sitä, että niillä asetuttaisiin jonkin mielipiteen tai ideologian puolelle.

– Kirkkopäivien ytimenä on siis koko satavuotisen historian ajan ollut tarjota mahdollisuus eri tavalla ajattelevien ja uskovien avoimelle, rakentavalle ja kaikkia osapuolia kunnioittavalle keskustelulle niin kirkon sisällä kuin kirkon ja yhteiskunnan välillä.

Koko piispa Häkkisen puheen voi lukea täältä.

Kirkkopäivien pääjärjestäjä on Kirkkopalvelut, joka on Kotimaata julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuva: Pasi Leino

Lue myös:

Piispa Häkkinen Halla-ahon ja Laajasalon Kirkkopäivä-keskustelusta: ”Hyvä vain, että keskustellaan”

Kommentti: Kirkkopäivät tuli näkyväksi ja tärkeäksi kuin varkain – syynä keskustelu Jussi Halla-ahon osallistumisesta

259 allekirjoittajaa vaatii Kirkkopäiviä peruuttamaan Laajasalon ja Halla-ahon keskustelun

Kirkkopalvelut vastaa Halla-aho-kritiikkiin – kaksi puhujaa jättää Kirkkopäivät väliin protestiksi

Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelusta ennakkoon kritiikkiryöppy – Piispa: Pidän demonisoimisen ja eristämisen henkeä vaarallisena

Teemu Laajasalo kutsui Jussi Halla-ahon keskustelemaan sopivasta ja sopimattomasta puheesta – mistä oikein on kyse?

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Kirkkopäivät tuli näkyväksi ja tärkeäksi kuin varkain – syynä keskustelu Jussi Halla-ahon osallistumisesta
Seuraava artikkeliPaneelikeskustelu Kirkkopäivillä: Totuuden jälkeisestä ajasta on siirrytty häpeän jälkeiseen aikaan

Ei näytettäviä viestejä