Kommentti: Kirkkopäivät tuli näkyväksi ja tärkeäksi kuin varkain – syynä keskustelu Jussi Halla-ahon osallistumisesta

Kirkkopäiviä on haukuttu kirkon sisäpiirin työkokoukseksi. Ehkä se on sitäkin, mutta todellisuudessa tapahtuma on nykyisin moderni näyteikkuna kirkollisen elämän monimuotoisuuteen. Muitakaan ikkunoita ei ole – paitsi yksittäisiin näkökulmiin, kuten herätysliikkeeseen, musiikkiin tai messuun, keskittyviä.

Kirkkopäivät on ollut huonossa huudossa. Ainakin, mikäli on uskominen asiaa kommentoivaan kirkon väkeen – joista osa ei ehkä ole koskaan Kirkkopäivillä käynytkään.

Kirkkopäivien tulisi olla kirkon väen tsemppauksen kohde, ei happaman vähättelyn. Se on tapahtumana sellainen kuin kirkko kulloinkin on ansainnut.

***

Kirkkopäiviin on vuosien varrella haluttu tuoda kansajuhlan aineksia. Esikuvana on toiminut isona juhlana säilynyt Saksan evankeliset kirkkopäivät. Paikalla on aina myös Saksan poliittista kermaa. Suomesta on käyty opissa Saksassa, mutta samanlaista kymmenientuhansien ihmisten happeningia ei täällä saada aikaan.

Nykyisin Kirkkopäivät on aina myös iso paikallinen tapahtuma. Paikallinen seurakunta tulee näkyväksi ja saa lisänostetta. Lisäksi Kirkkopäiviin on liittynyt muita tapahtumia. Jyväskylässä on Lähetysjuhlat, partiotapahtuma ja paikallinen taiteiden yö eli Yläkaupungin Yö.

Ei olisi ihme, jos Kirkkopäivät Jyväskylässä ensi viikonvaihteessa 17.–19.5. kokoaisi kaikkine yhteistapahtumineen jopa 10 000 ihmistä.

***

Kirkkopäivät nousi tänä vuonna arvoon arvaamattomaan, kun suuren yleisön tajuntaan iskeytyi tieto, että Jyväskylässä on 18.5. keskustelutilaisuus, jossa Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho keskustelevat sananvapaudesta. Mistä saa puhua, mille saa nauraa? -keskustelussa on mukana myös koomikko Joonas Nordman. Kotimaa24:n uutisen tilaisuudesta voi lukea täältä.

Kävi niin, että mahdollisesti vieläpä samat ihmiset, jotka ovat puhuneet vähättelevästi Kirkkopäivistä, näkivätkin sillä suuren merkityksen. Kirkkopäivät näyttäytyi kirkollisen hyväksynnän leimasimena ja arvotapahtumana.

Laajasalo teki tahattomasti tai tahallisesti suuren palveluksen Kirkkopäiville ja niiden viestinnälle.

Osin sananvapauskeskustelun nostattaman kohun vuoksi Kotimaan isännöimän Uusien piispojen kyselytunnin (17.5. kello 16–17) aihetta tarkennettiin. Se on nyt kirkko ja oikeistopopulismi. Mukana on Espoon piispan Kaisamari Hintikan ja Porvoon piispaksi valitun Bo-Göran Åstrandin lisäksi suomalaisesta laitaoikeistosta kirjan kirjoittanut Tommi Kotonen.

Tilaisuus striimataan, ja se on katsottavissa kirkon YouTube-kanavalla.

***

Julkisuudessa on myös esiintynyt tieto, että Kirkkopäiville ei olisi kutsuttu muita puoluejohtajia kuin Jussi Halla-aho. Kyllä on kutsuttu hyvissä ajoin, vakuuttavat järjestäjät, mutta hallitusneuvottelut ja EU-vaalit pitävät poliitikot kiireisinä muutenkin.

Ainakin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on paikalla Jyväskylän keskuskirkossa lauantaina 18.5. keskustelemassa köyhyydestä Jussi Halla-ahon kanssa. Mukana keskustelussa ovat myös vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto, kokoomuksen EU-vaaliehdokas Eija-Riitta Korhola, keskustan entinen kansaedustaja Aila Paloniemi ja Jyvässeudun työllistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja, SDP:tä edustava Eija Tuohimaa.

***

Kirkkopäivien ohjelma on entistä useamman saavutettavissa striimausten ja radiointien ansioista. Esimerkiksi Radio Dei lähettää ohjelmaa kuudesta tilaisuudesta, mukaan lukien ennakkoon kohuttu Mistä saa puhua, mille saa nauraa? (lauantaina 18.5. kello 19.30–20.30), joka myös striimataan Kirkon YouTube-kanavalla.

Kirkkopäivien pääjärjestäjä on Kirkkopalvelut, joka on Kotimaata julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuva: Kirkkopäivien nettisivu

Lue myös:

259 allekirjoittajaa vaatii Kirkkopäiviä peruuttamaan Laajasalon ja Halla-ahon keskustelun

Kirkkopalvelut vastaa Halla-aho-kritiikkiin – kaksi puhujaa jättää Kirkkopäivät väliin protestiksi

Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelusta ennakkoon kritiikkiryöppy – Piispa: Pidän demonisoimisen ja eristämisen henkeä vaarallisena

Teemu Laajasalo kutsui Jussi Halla-ahon keskustelemaan sopivasta ja sopimattomasta puheesta – mistä oikein on kyse?

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliUusi Pappismatrikkeli 2018: Yleisimmin pappi on Heikki tai Leena, Mäkinen tai Mäkelä
Seuraava artikkeliPiispa Seppo Häkkinen Kirkkopäivät-kohusta: ”Jos menetämme dialogin, mitä rakentavia välineitä meille jää?”

Ei näytettäviä viestejä