Pääkirjoitus: Translain luulisi miellyttävän myös konservatiiveja

Kuva: Jukka Granström

Uusi translaki on herättänyt yllättävän kiivasta ja runsasta keskustelua. Yllättävää se on siksi, että konservatiivisemmin ajattelevien olisi luullut olevan laista jopa mielissään. Tätä kirjoittaessa laki on eduskunnan käsittelyssä ja se todennäköisesti hyväksytään.

Uusi laki antaa transsukupuolisille mahdollisuuden korjata sukupuoltaan juridisesti pelkän hakemuksen perusteella. Tähän saakka sukupuolitiedon vaihtaminen ja uuden henkilötunnuksen saaminen on edellyttänyt lääkärin diagnoosia ja lisääntymiskyvyttömyyttä. Lisääntymiskyvyttömyydeksi on katsottu se, että on saanut hormonihoitoja.

Moni transsukupuolinen ei kuitenkaan halua lääketieteellistä kajoamista kehoonsa – onhan siinä omat riskinsä. Heille riittäisi se, että saisi elää identiteettinsä mukaista elämää selittelemättä sitä kiusallisesti aina, kun papereita kysytään. Uusi laki antaa heille tämän mahdollisuuden.

Mikäli sukupuolensa juridisesti muuttanut sittemmin huomaa, ettei olekaan kyse transsukupuolisuudesta vaan hän on arvioinut itsensä väärin, laki antaa myös mahdollisuuden paluuseen ilman että ihminen on tehnyt keholleen muutoksia. Tästä mahdollisuudesta luulisi konservatiivisemmin ajattelevien olevan tyytyväisiä.

* * *

On toki ymmärrettävää, että uusi translaki hämmentää ja pelottaakin suurta väestönosaa. Transsukupuolisia on hyvin pieni osa väestöstä. Harva suomalainen tuntee läheisesti ketään transsukupuolista ja tämän kokemusmaailmaa.

Transsukupuolisuudessa ei ole kyse sellaisesta vaikeudesta sopeutua miehen ja naisen rooliin ja ulkonäköpaineisiin, mistä yleisesti kärsitään. Kyse on huomattavasti syvemmästä ja voimakkaammasta identiteetin ja biologisen sukupuolen välisestä ristiriidasta ja kärsimyksestä. Siihen uusi translaki voi tuoda suunnatonta helpotusta.

Keskusteluissa väläyteltyä yhteiskunnan rappiota ja apokalypsia uusi translaki ei sen sijaan tuo tullessaan. Biologia ja ihmisen vietit pitävät kyllä edelleen huolta siitä, että suuri väestönosa pysyy ennallaan eikä ryntää vaihtamaan sukupuoltaan. Apokalypsin osalta ilmastonmuutos on huomattavasti suurempi huolenaihe kuin uusi translaki.

Lue myös

Kirkkohallituksen lausunto translaista nostettiin esiin kun siitä alkoi liikkua väärää tietoa

Pääkirjoitus: Taas pohditaan eutanasiaa eikä se ole huono asia

Pääkirjoitus: Miksi koululaisia pitäisi suojella siltä, miten toiset uskovat ja ajattelevat?