Pääkirjoitus: Taas pohditaan eutanasiaa eikä se ole huono asia

Elävä koira on parempi kuin kuollut leijona, sanotaan Saarnaajan kirjassa. Kirjoittaja viittaa siihen, että kaikissa tilanteissa on parempi elää kuin olla kuollut. Elävät näet tietävät ja tuntevat, kuolleet eivät tiedä eivätkä tunne mitään.

Viikko sitten Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan -yhdistys (OAK) kertoi STT:lle toivovansa, että seuraavassa hallitusohjelmassa edistetään lakia eutanasiasta eli lääkäriavusteisesta kuolinavusta. OAK:n kotisivuilta löytyy aiheesta lakiehdotus.

OAK rajaisi mahdollisuuden eutanasiaan vain niille täysi-ikäisille, joilla on kuolemaan johtava vakava ja sietämättömiä kärsimyksiä aiheuttava sairaus tai vamma. Edelleen se rajaisi tapaukset sellaisiin, joiden kärsimys ei ole lievitettävissä tai lievityksessä käytettävät keinot eivät ole potilaan hyväksymiä. Lisäksi potilaan itsensä on pyydettävä eutanasiaa vapaaehtoisesti ja harkitusti.

Yritys ei ole uusi. Viimeksi 2018 eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta eutanasian laillistamisesta ja hylkäsi sen.

* * *

Lääkäriliitto on vastustanut eutanasiaa, samoin tekevät luterilaisen kirkon piispat.

Aihe on hankala. Yhtäällä on ihmisen silmitön kärsimys ja ymmärrettävä halu päästä jo pois. Aina ei kärsimystä pystytä lievittämään tarpeeksi. Toisaalla on pelko Pandoran lippaasta, joka avautuessaan kattaa lopulta masentuneet, liian vanhat ja tarpeettomaksi itsensä tuntevat.

Kristinuskon pohjalta toki selvää on, että elämä on pyhää ja elävä koira on parempi kuin kuollut leijona. Mutta toisaalta moni kristitty hyväksyy abortin, joten miksi ei myös eutanasiaa?

* * *

Eletty elämä ei kuitenkaan ole ihmisen yksityisomaisuutta. Se on osa ihmissuhteiden verkostoa, jossa yksilö on paitsi osa rakkauden virtaa myös osa toisissa tapahtuvaa kasvua ja kehitystä silloinkin, kun oma elämänhalu hiipuu.

Näitä kaikkia joudutaan taas pohtimaan, mikäli OAK:n hanke etenee. Eikä se huono asia ole. Elämää ja sen loppumista on hyvä ajatella niin kansakuntana kuin itsekseen, ja selvittää siitä omaa näkemystään. Ja niin pitkälle kuin on inhimillisesti mahdollista, kannattaa aina olla elämän puolella.

Lue myös

Pääkirjoitus: Miksi koululaisia pitäisi suojella siltä, miten toiset uskovat ja ajattelevat?

Pääkirjoitus: Jouluna taivaan ja maan välillä ei ole kuilua, eikä pitäisi olla ihmistenkään välillä

Pääkirjoitus: Laskeehan se jäsenmäärä jos usko ja perinteet eivät välity sukupolvelta toiselle

Pääkirjoitus: Kulttuurit törmäsivät yhteen – Paavalin adventti­jumalan­palvelus on oppi­kirja­esimerkki papeille

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliTšekki on Jan Husin henkinen perintömaa
Seuraava artikkeliSuomalainen delegaatio kohtasi sydämellisen paavin – ”Ei pidä väsyä rakastamaan”, Franciscus sanoi

Ei näytettäviä viestejä