Oho! "Pyöräherätys" papiston keskuudessa – Kirkko alkaa tilastoida poljettuja kilometrejä

Ainakin tuhat pappia jalkautuu ensi kesänä polkupyörille. Tarkoituksena on lisätä kirkollisveronmaksajien kanssa tapahtuvia kohtaamisia ja tilastoida niitä. Idea on lähtöisin oppilaitospapeilta.

– Apostolinkyyti vaihtuu fillarilenkkiin, sanoo idean äiti, oppilaitospappi Ester Virtanen-Sumu Seinäjoelta.

– Meillä on täällä tasaista maastoa, joten pyöräily on muutenkin luonteva tapa siirtyä paikasta toiseen. Kehittelimme laivaseminaarissa ajatusta eteenpäin ja totesimme, että papinpaidassa pyöräily tuo näkyvyyttä kirkolle ja tarjoaa luontevia kohtaamisia. Esikuva löytyy Tanskasta, jossa papit ovat jo vuosia pyöräilleet samasta syystä niin sanotuissa myllynkivikauluksissaan, Virtanen-Sumu kertoo Kotimaa24:lle.

Piispat näkivät oppilaitospappien masinoimassa hankkeessa potentiaalia. He ovat ohjeistaneet hiippakuntiensa papistoa ja rohkaisseet sitä siirtymään sokeripala kaulassa satulaan kesäkuukausiksi.

Innostaakseen laumaansa Turussa istuvat piispat ovat hankkineet tandempyörän ja aikovat liikkua sillä edestakaisin Aurajoen rannoilla aina kun kalenterista löytyy tilaa.

– Itse asiassa tämä "polkupyöräherätys" on korkean profiilin kokeiluprojekti, jonka tarkoituksena on kerätä tilastotietoa sekä ajetuista kilometreistä että kohtaamisista ja niiden laadusta. Varsinkin ajokilometrejä käytetään kirkon ilmastopoliittisen painoarvon mittaamiseen, sanoo Erwin Kelattu Kirkkohallituksen tilastotyöryhmästä.

Kirkolliskokous päättää ensi syksynä, saako herätys jatkua ja päästetäänkö myös maallikot polkemaan.

Polkupyöräpapeille hankitaan yhtenäinen musta kypärä, jossa on Kirkko Suomessa -tarra edessä ja takana. Muutoin jokainen on velvoitettu käyttämään omaa fillariaan – puhdistettuna ja ketjut rasvattuina.

Kuva: Taloyhtiön pyöräkellari

Lue myös arkistojutut:

Kirkolliset aprillipilat: Uskontokoira, sateenkaari-Luther ja Facebook-läppää

Aprillia! Ajoiko aika pilauutisten ohi?

"Jokainen voi olla oman seurakuntansa kirkkoherra"

Harvoin tarjolla: Kämppä kirkon tornista ja Vitsi ja viski -ilta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.