"Jokainen voi olla oman seurakuntansa kirkkoherra"

Kirkkohallituksen hyväksymän vaihtoehtoisen Seurakuntarakenne-mietinnön mukaan Suomeen tulee reformaation juhlavuonna 2017 käyttöön henkilöseurakunta.

– Esitys on otettu harvinaisen hyvin vastaan. Ennakkotietojen mukaan esitys myös menee läpi kevään kirkolliskokouksessa, vakuuttaa kansliapäällikkö Jukka Välitalo.

Välitalon mukaan uusi henkilöseurakunta on vastaus teologiseen tarpeeseen.

– Jo vuosia kirkko on elänyt yhteisöllisyyden ja yksilöllisyyden ristipaineissa. Perusteluja on etsitty yhteisöllisyyden puolesta ja yksilöllisyyden teologia on jäänyt turhaan vähemmälle.

Välitalo kärjistää uuden seurakuntamallin luonteen toteamalla, että "tulevaisuudessa jokainen voi olla oman seurakuntansa kirkkoherra".

– Tämä on kristillisten arvojen mukaista. Ihmisen suhde Jumalaan on keskiössä, vain se ratkaisee. Uudessa henkilöseurakunnassa jokainen saa etsiä sen seurakunnan joka itselle sopii. Tavallaan me avaamme markkinat church shoppingille, naurahtaa Välitalo kielikuvalleen.

– Emme myöskään tahdo rajata uusien seurakuntien jäsenmäärää, joten periaatteessa myös yhden hengen seurakunnat hyväksytään. Tällöin jokainen voi niin halutessaan olla oman elämänsä kirkkoherra, kuten jokainen voi sosiaalisessa mediassa olla oman elämänsä päätoimittaja.

Eikö aikataulu näin suuren uudistuksen toteuttamiseksi ole liian kireä, kirkkoneuvos Jukka Välitalo?

– Ei suinkaan. Kyllä kirkossa voidaan tehdä uudistuksia nopeastikin, jos halutaan. Ilmeisesti tähän mennessä ei ole haluttu.

– Voin myös paljastaa, että meillä kirkkohallituksessa on jo kokeiltu tätä uutta mallia. Meillä on täällä satakunta seurakuntaa. Yksi niistä olen minä.