Aprillia! Ajoiko aika pilauutisten ohi?

Tänään taas maailmalla julkaistaan pilauutisia ja pilapostauksia somessa aprillipäivän kunniaksi. Ja juodaan kuravettä päälle.

Kotimaa24:ssäkin on julki yksi karnevalistinen aprillipäivän uutinen.

Varsinkin Ruotsissa moni tiedotusväline on päättänyt luopua vanhasta hyvästä - no jaa - tavasta. Asiasta kertoo mm.  Yle.  Vakavuus ja tosikkous ovat päivän sanoja, sillä valeuutiset ovat muutenkin median kimpussa. Niitä ei tarvitse tuottaa itse. Onko aika siis  ajamassa aprillipilauutisten ohitse?

Tosin pilan ja valheen välillä on ratkaiseva ero. Pila on huumoria ja parodiaa. Vale on vaikuttamista ja piittaamattomuutta faktoista. Pilauutinen on hyväntahtoisuutta ja yhteisön rakentamista, valeuutinen on poliittista häikäilemättömyyttä ja yhteisöllisyyden hajoittamista.

*

Poliisin Facebook-sivulla on tänään  hulvaton 1.4.-uutinen: Poliisi koulutta parhaillaan koiria, jotka tunnistavat vihapuheen: - Koira kuulee - ja ennen kaikkea haistaa - paljon paremmin kuin ihminen. Reaktioiden perusteella laiton vihapuhe haisee todella voimakkaasti, kerrotan "uutisessa".

Helsingin poliisit puolestaan kertoo, että poliiskoirien lisäksi koulutuksessa on poliisisikoja. Twitter-kuvassa on minipossu, jonka valjaissa on poliisin tunnus.

Ruotuväki paljastaa, että puolustusvoimat kouluttaa kissoja armeijan palvelukseen.

Maaseudun Tulevaisuus tietää, että Trumpin halajama muuri Meksikon rajalle rakennetaan suomalaisesta puusta.

- Olli Seppälä -

4 kommenttia

 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Toisaalta olisi hyvä, jos joka päivä olisi lehdessä joku virheellinen uutinen.

  Jokaisen perustellut kannan kun pitäisi olla sellainen, että sen pohjana olevista faktoina pidetyistä asioista mikä tahansa yksittäinen juttu saa pudota pois, ja kanta on silti mielekäs.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Jori: Ole huoletta. Joka päivä lehdessä on montakin virheellistä uutista 😤. Murheellista onkin se, että ihmisen täytyy olla tarkkana löytääkseen virheettömät virheellisistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Toisaalta olisin hyvä jos joku päivä saisi lukea jotain oikeitakin uutisia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Poliisitubessa poliisi kehottaa lapsia ilmiantamaan vanhempansa ns vihapuheesta.Tuubin mukaan äiti aikoi kritisoida valtuutetun toimin toimintaa ja tytärcuhkaili poliisileijonalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kotimaa toimitus
  Kotimaa toimitus

  Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.