Mysteerikuva: Ketkä siunaavat keitä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Kuva: Kotimaan kuva-arkisto / Esa Hirvonen

Kotimaan valokuva-arkistossa on monta laatikollista vanhoja kuvia, joissa ei ole kunnollista tietoa siitä, milloin ja missä tilanteessa kuva on otettu. Mysteerikuva-sarjassa Kotimaa julkaisee kuvia arkistostaan.

Tämän viikon kuvassa on tiivis tunnelma, paljon ihmisiä parin neliömetrin alueella. Kyse on siunaamisesta. Mutta kuka siunaa ja ketä? Tunnistatko kuvan ihmisiä? Mistä tilanteesta on kyse? Missä ja milloin kuva on otettu?

Jos sinulla on tietoa kuvasta, kerro se viestillä osoitteeseen: kotimaa24@kotimaa.fi tai Kotimaan Facebook-sivulla, jossa kuva myös julkaistaan.

Edellisen kuvan ratkaisu

Viime viikon mysteerikuvan tunnisti Elina Vuola, joka kertoo sen taustoista:

"Meillä toimi 1980-luvun puolivälin paikkeilla laaja Keski-Amerikka-toimintaryhmä. Sen yksi osa oli ns. kadonneiden äidit, joka pukeutui Latinalaisen Amerikan naisten ihmisoikeusryhmien tapaan mustiin vaatteisiin, valkoisiin huiveihin kantaen kadonneiden tai surmattujen omaistensa kuvia ja 'arkkuja'. Lattareissa nämä ryhmät olivat diktatuurien aikaan ainoita ihmisoikeusryhmiä, jotka pystyivät toimimaan kutakuinkin julkisesti.

Suomessa ryhmässämme oli mukana hyvin erilaisia ihmisiä, osa meistä jollakin tavalla myös kirkon piirissä toimivia. Meillä nuorilla (mm. SKY) oli Suomessa lähes ainoina suoria yhteyksiä Salvadorin ns. kansankirkkoon ja sen piirissä toimiviin ihmisoikeusryhmiin.

Kuva on otettu 18.3.1988 Yhdysvaltain suurlähetystön edessä. Ryhmämme toimi "suremalla" julkisesti. Järjestämämme via crucikset olivat ensimmäiset Suomessa järjestetyt, niistä idea napattiin myös nykyisiin spektaakkeleihin, joissa ei ole samanlaista yhteiskunnallista ulottuvuutta kuin meillä. Olimme liian poliittisia kirkollisille tahoille ja joidenkin mielestä liian uskonnollisia. Siitä huolimatta toiminnassa oli mukana myös kirkkoon kuulumattomia, eli muodostimme varsin laajan ja kirjavan nuorten porukan. Taideopiskelijat toivat toimintaan performatiiviset elementit, jotka näkyivät erityisesti via cruciksissa. Niistäkin on paljon kuvallista materiaalia.

Tämä kuva ei kuitenkaan ole via cruciksesta, vaan erillisestä mielenosoituksesta. USA rahoitti tuolloin mm. Nicaraguan contra-taistelijoita ja Salvadorin asevoimia. Mielenosoituksellamme kritisoimme Yhdysvaltain sekaantumista Keski-Amerikan maiden tilanteeseen. Tuolloin USA oli päättänyt lähettää joukkojaan suojaamaan contria.

Kansan Uutisissa 19.3.1988 olleen uutisen mukaan USA:n lähetystö ei suostunut ottamaan vastaan ryhmäämme ja kirjallista vetoomusta, joten jätimme sen portinvartijalle eteenpäin toimitettavaksi.

Kuvasta tunnistan kaikki muut paitsi yhden: oikealta vasemmalle Leena Puustinen, Elina Vuola, Kirsti Raulo, Lea Kantonen. Vasemmanpuoleista en valitettavasti tunnista."

Lue myös:

Mysteerikuva: Ketkä ovat surumielellä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Keiden yhdeksän miehen liperit? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Mikä nelikko? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Ketkä poseeraavat? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.