Kirkkojen maailmanneuvosto valitsi uuden keskuskomitean – arkkipiispa Tapio Luoma edustaa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa

Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN) valitsi tänään Karlsruhen yleiskokouksessa järjestön uuden keskuskomitean.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajaksi keskuskomiteaan valittiin arkkipiispa Tapio Luoma.

Luoma kertoo olevansa kiitollinen ja iloinen Suomesta ja myös KMN:stä osakseen tulleesta luottamuksesta.

– Yleiskokous halusi juuri tällaisen keskuskomitean monien keskustelujen jälkeen, Luoma sanoo.

KMN:n keskuskomitean jäsenyys on hänen tähänastisista luottamustehtävistään kansainvälisin.

Luoma arvioi, että KMN:n ja sen keskuskomitean keskeisimpiin tehtäviin ja haasteisiin kuuluu jo järjestön peruskirjan mukaisesti pyrkimys vahvistaa kirkkojen välistä yhteyttä.

– Se yhdessä sanominen on usein juuri se vaikea paikka. Keskuskomitealla on tärkeä tehtävä suunnata toimintaa siihen suuntaan, että se yhdessä sanominen olisi vähän helpompaa.

Ekumenian mahdollisuudet ovat Luoman mukaan valtavat.

– Kirkoilla on suuri halu tulla yhteen ja näyttää siltä, että läsnäolijat arvostavat mahdollisuutta kokoontua täällä.

Uhkana on Luoman mukaan se, jos kirkot juuttuvat omiin asetelmiinsa ja vastaan tuleminen voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa.

– Silloin kirkkojen yhteisen äänen terävöityminen kärsii. Siinä ne haasteet pääsääntöisesti ovat.

Luoma toivoo saavansa KMN-tehtäväänsä Suomesta tukea ja ideoita.

Suomen ortodoksisen kirkon edustajaksi keskuskomiteaan valittiin teologian maisteri Maria Mountraki.

Keskuskomitea johtaa KMN:n työtä

Keskuskomiteassa on kaikkiaan 150 jäsentä. Nyt valitun keskuskomitean kausi kestää seuraavaan yleiskokoukseen saakka. Yleiskokouksia on yleensä pidetty seitsemän vuoden välein.

Keskuskomitea johtaa KMN:n työtä. Se kokoontuu joka toinen vuosi. Sen jäsenistä valitaan jatkuvasti toimivat toimeenpaneva komitea, ohjelmakomitea ja talouskomitea.

KMN:n keskuskomitean jäsenet pyritään valitsemaan siten, että otetaan ensinnäkin huomioon kattava ja tasapuolinen alueellinen edustus Aasiasta, Afrikasta, Euroopasta, Karibian ja Latinalaisen Amerikan alueelta ja Pohjois-Amerikasta.

Ortodokseille ja orientaaliortodokseille on varattu tietty osuus keskuskomitean paikoista.

Valinnoissa pyritään myös ottamaan huomioon mahdollisimman oikeudenmukaisesti eri tunnustuskuntien, miesten ja naisten, pappien ja maallikoiden, nuorten, alkuperäiskansojen jäsenten ja vammaisten ihmisten edustus keskuskomiteassa.

Kahdeksan uutta presidenttiä aloittaa kautensa

Eilen maanantaina valittiin yleiskokouksessa myös järjestön uudet alueelliset presidentit. Lisäksi presidentit valittiin ortodokseille ja orientaaliortodokseille.

Uusiksi presidenteiksi KMN valitsi Rufus Okikiela Ositelun (Afrikka), Henriette Hutabarat-Lebangin (Aasia), Philip Wrightin (Karibia ja Latinalainen Amerikka), Susan Durberin (Eurooppa), Angelique Walker-Smithin (Pohjois-Amerikka), François Pihaaten (Tyynenmeren alue), Constantia-Ammochostoksen Vasilioksen (ortodoksit) ja Katolikos Aram I:n (orientaaliortodoksit).

Presidentit valitaan kaudeksi, joka kestää seuraavaan yleiskokoukseen saakka.

Lue myös:

Kirkkojen maailmanneuvosto hyväksyi säyseän Ukraina-lausunnon – Venäjän kirkon edustaja vertasi McDonaldsin julkilausumaan

KMN:n yleiskokouksessa Suomen delegaatit näkivät kirkkojen erilaisia todellisuuksia – keskustelun vähyys huoletti

Kommentti: Tarjolla makeaa ekumeenisuutta – Maistuisivatko Helluntailaiset pamaukset vai Metodisti-Vampyyrit?

Japaninkorealainen pappi Karlsruhen yleiskokouksessa: ”Japanissa me olemme marginaalissa, mutta täällä meidät tunnustetaan”

Intialaispiispa Abraham Mar Paulos: ”Olemme kirkossamme oikeutetusti apostoli Tuomaan perillisiä”

Euroopan kirkot muovasivat viestiään maailman kirkoille, kun Armenia puuttui puheeseen: ”Milloin Euroopan kristityt nuoret aikovat täyttää Euroopan kirkot?”

Kommentti: Ekumeeninen puistomessu todentaa teologisesti pienintä yhteistä nimittäjää

Arkkipiispa Luoma KMN:n yleis­kokouksessa: Pohjois­maisten kirkkojen äänen on kuuluttava jatkossakin maailman ekumee­nisessa yhteisössä

Saksan liittopresidentti Steinmeier KMN:n yleiskokouksessa: ”Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat vievät kirkkoaan vaarallisella ja Jumalaa pilkkaavalla polulla”

Kirkkojen maailman­neuvoston yleis­kokous alkaa Saksassa, mukana on myös Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliJapaninkorealainen pappi Karlsruhen yleiskokouksessa: ”Japanissa me olemme marginaalissa, mutta täällä meidät tunnustetaan”
Seuraava artikkeli”Olen havainnut työssäni nepsy-lapsiperheiden ahdingon” – diakoni Katriina Tenhonen Kiteeltä täyttää 50 vuotta

Ei näytettäviä viestejä